4. března 2021 • 19:30

Ostudný seznam profesionálních hráčů CS:GO, kteří se dopustili podvádění

Autor: Kateřina Sauerstromová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proslulí v negativním slova smyslu. Pojďme si představit známé tváře, jejichž kariéra byla nenávratně poznamenána cheatováním.



Simon „smn“ Beck

Profesionální německý hráč, který dostal VAC ban v roce 2014. V té době reprezentoval organizaci Team ALTERNATE, která se později přejmenovala na ALTERNATE aTTaX. Prvotní trest dostal na aplikaci ESEA (matchmaking třetí strany), následně si ale vysloužil i VAC ban. Jméno Simon Beck vám pravděpodobně nic neřekne, ale povědomá vám může být kauza, kterou jeho ban způsobil. V příspěvku na Facebooku se totiž Simon k cheatovaní přiznal a zároveň zveřejnil seznam dalších profesionálních hráčů, které obvinil z podvádění: 

Jacob „pyth“ Mourujärvi
Olof „olofmeister“ Kajbjer
Freddy „krimz“ Johansson
Karol „rallen“ Rodowicz
Hovik „KQLY“ Tovmassian
Fabien „kioShiMa“ Fiey
Dan „apEX“ Madesclaire 
Jesper „jw“ Wecksell

Jeho postu se začalo říkat „hon na čarodějnice“, protože motivoval fanoušky k obviňování výše zmíněných hráčů a k hledání kompromitujících klipů. 

Hovik „KQLY“ Tovmassian

Francouzský profík obdržel VAC ban pouze několik hodin po Simonu Beckovi. Narozdíl od Simona byl KQLY velice populární hráč, reprezentující jednu z největších organizací tehdejší doby - Titan.

KQLY se přiznal k cheatování, odmítl ale jejich použití v profesionálních zápasech. „Hon na čarodějnice“ ovšem díky jeho přiznání nabral na obrátkách, neboť si fanoušci začali být jisti, že všechna jména, která Simon zveřejnil, jsou jistí cheateři.

Nikhil „forsaken“ Kumawat

Když byl forsaken přistižen při používání aimbota během eXTREMESLAND 2018 Finals tak poškodil nenávratně nejen svou kariéru, ale také celou indickou CS:GO scénu. V té době totiž Indie zažívala obrovský boom, jehož součástí bylo i podepsání forsekana týmem OpTic Gaming.

Aby té ostudy nebylo málo, snažil se forsaken cheaty skrýt pod názvem „word.exe“, což mu samozřejmě neprošlo. Kromě VAC banu si vysloužil i pětiletý ESIC ban, nemůže se tak zúčastnit vůbec žádného turnaje CS:GO.

Joel „emilio“ Mako

Dostat VAC ban je samo o sobě ostudou, ale dostat ban v průběhu hry, když vás sledují tisíce lidí je snad to nejhorší, co se vám může stát.

Emilio je bývalý švédsky profesionální hráč. V říjnu roku 2014 se spolu se svým týmem zúčastnil Fragbite Masters, když se v průběhu zápasu proti HellRaisers najednou odpojil od serveru. K údivu všech přistála v chatu automatická zpráva informující o tom, že byl Emilio vyhozen kvůli obdržení VAC banu.

Moderátoři nejdříve předpokládali, že se jedná o omyl, později se ovšem prokázalo, že byl trest udělen právem. Jeho tým byl z turnaje vyřazen a zápas skončil ve prospěch HellRaisers. Emilio se proti banu ohradil, Valve ovšem zamítlo jakékoliv odvolání a jeho trest tak stále trvá.

Obětmi VAC systému se staly také dvě mladé hvězdy, jejichž bany dodnes rozdělují CS:GO komunitu.

Vinicius „vsm“ Moreira

Vinicius je považován za možnou budoucí brazilskou superstár CS:GO, je zde ale jeden problém. Když mu bylo 13 let, používal cheatovací software a jeho účet skončil v náručí VAC banu, což má neustálý dopad na jeho profesionální kariéru. Několik velkých pořadatelů se rozhodlo očistit jeho jméno a dovolili mu se spoustu akcí účastnit, Valve se k žádnému oficiálnímu prohlášení v jeho prospěch ale nemá.

Na sítích dokonce kolovala akce s názvem „#freevsm“, pomocí které se fanoušci i další profesionální hráči snažili definitivně očistit Viniciovo jméno.

Elias „jamppi“ Olkkonen

V podobné situaci se nachází i hráč jamppi, jehož účet byl před několika lety také zabanován za cheatování, jamppi ale veškeré obvinění popírá. Situaci vysvětluje tak, že účet zakoupil pro kamaráda, který následně na profilu cheatoval. Problém ovšem je, že byl účet registrován na Eliasovo jméno, proto je opravdu náročné dokázat, že necheatoval on, ale jeho kamarád.

Jamppi se snažil očistit své jméno právní cestou, pravděpodobně se ale nikdy nedočká sto procentního výsledku. V pravidlech platformy Steam je zakázáno obchodovat či jinak sdílet herní účty, i kdyby se tedy neprovinil cheatováním, porušil minimálně tohle uživatelské pravidlo.

Kvůli nemožnosti účastnit se turnajů sponzorovaných Valve se Elias raději rozhodl opustit CS:GO scénu a přesunul se k Valorantu. Rozhodnutí se mu vyplatilo, po tom co hru nějakou dobu streamoval na svém kanále se mu dostala nabídka týmu Liquid kterou jamppi přijal.

Zdroj: win.gg

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud