25. února 2022 • 10:29

Začíná play-off IEM Katovice. Zvládne m0NESY tlak našlapené Spodek Arény?

Autor: Jan Hrušovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turnaj v Katovicích pokračuje vyřazovacími zápasy. Zraky fanoušků se v nich zaměří i na mladého snipera G2 Ilju „m0NESY“ Osipova. Unese obrovský tlak a tíhu okamžiku v zaplněné Spodek Aréně? Jeho spoluhráči věří, že ano.



Transfer Ilji „m0NESY“ Osipova z akademie Natus Vincere do G2 Esports byl jednou z největších událostí přestupního období na světové Counter-Strike scéně. Mladičký hráč rychle zaujal svými výkony v akademii a spousta fanoušků v něm vidí nástupce legendárního Oleksandra „S1mple“ Kostylieva.

V této sezóně má m0NESY jedinečnou šanci ukázat, že je připravený uspět na nejvyšší úrovni a pomoci G2 získat titul z prestižního CS:GO turnaje. Evropská organizace podle zpráv francouzského webu 1pv neváhala za m0NESYho zaplatit téměř 600 tisíc dolarů.

To všechno ale vytváří obrovský tlak na mladíka, který je vhozen do bouřlivých vod tier 1 scény a musí se rychle naučit plavat. Zatím se zdá, že se mu to daří se ctí. Statistiky hovoří jasně a z hlediska čísel je s ratingem 1,14 druhým nejlepším hráčem G2. Nejlépe je na tom s hodnotou 1,46 NiKo.

m0NESY však zatím nepodává stabilní výkony. V Katovicích se hned na úvod trápil v zápase s fnatic. Následně proti Liquid táhl svůj tým k výhře, aby poté v souboji s brazilským týmem FURIA opět zapadl do průměru.       

„Pokud jste viděli naši včerejší hru s fnatic, měli jsme hodně problémů s porozuměním tomu, co máme dělat, a se špatnou komunikací. Ilja byl velmi vystresovaný, upřímně, dneska už to bylo lepší,“ vyprávěl trenér G2 Rémy "⁠XTQZZZ⁠" Quoniam během druhého dne turnaje pro web HLTV.org.

V rozhovoru vysvětloval, že on a všichni v G2 mají před sebou hodně práce. Ačkoliv je m0NESY opravdu chytrým hráčem, který se chce učit a všemu rozumí, tak mu chybí zkušenosti z týmového hraní na nejvyšší úrovni. Současnou situaci přirovnal k tomu, co zažíval už v minulosti v týmu Vitality.

„Když vezmete mladého hráče, který je většinu času spíš FACEIT hráčem, tak ten nezná principy a nemá vizi, jak může zahrát určité situace. On chce jen všechny zničit. Podobné je to s m0NESYm, ale u něj je to lepší, protože už má zkušenosti z akademie NAVI. Občas jsem viděl, že něco chápe, ale potřebuje se hodně učit,“ řekl trenér G2.

Proto se prý obrátil na zkušenější hráče svého týmu NiKa a aleksiho. „Požádal jsem je, aby s ním hodně mluvili,“ uvedl XTQZZZ a upřesnil, že mladý sniper se potřebuje soustředit především na sebe. To se mu právě druhý hrací den dařilo a jeho výkon proti Liquid byl výrazně lepší než v úvodu proti fnatic.

„Musíme se jen učit, získat zkušenosti a urychleně se dostat do play-off. Především kvůli m0NESYmu, protože on potřebuje odehrát několik zápasů před diváky,“ měl XTQZZZ jasno, co jeho svěřenci musí udělat. G2 se podařilo splnit cíl, hráči se z porážky od fnatic oklepali, následně se vypořádali s Liquid, FURIA i Astralis.

Nyní jsou ve čtvrtfinále IEM Katovice, do nějž nastoupí dnes odpoledne. Poprvé se tak představí ve Spodek Aréně, kde je přivítá několik tisícovek diváků. Bude Ilja „m0NESY“ Osipov opět nervózní? Zvládne tlak a nepodlehne atmosféře, kterou dosud nezažil? Jeho hvězdný spoluhráč Nikola „NiKo“ Kovač má celkem jasno.

„Pokud bude mít dobrý začátek, tak opravdu zazáří. m0NESY je opravdu rychlý a pokud to chytne, tak se mu bude dařit. Nechci říkat, že to je všechno o začátku zápasu, ale čím dřív udělá několik dobrých killů, tak získá sebevědomí a lidé ho vyhecují,“ řekl NiKo v rozhovoru pro HLTV.

Čtvrtfinálový souboj G2 s Virtus.pro začíná už dnes po třetí hodině odpoledne a otevře vyřazovací boje v katovické Spodek Areně. Druhé dnešní utkání mezi Gambit a FaZe je na programu od 19 hodin. Z těchto zápasů vzejdou vyzyvatelé Natus Vincere a Heroic, tyto semifinálové boje se odehrají v sobotu a v neděli bude znám šampion letošního klání IEM Katovice.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud