11. ledna 2023 • 20:41

Šok a smutek. eSuba rozpouští A tým, nechá si jen akademii. "Nejtěžší rozhodnutí v historii"

Autor: David Randuška
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

S velkou ztrátou se musí vyrovnat tuzemští fanoušci esportu. Kultovní eSuba oznámila konec působení profesionální sestavy CS:GO scéně. Informace je to opravdu šokující, protože modrokrevní nejen, že mají tradičně velkou fanbase, ale v minulém roce se sestavě kolem blogg1se velmi dařilo. Na dvou velkých offline eventech, MČR a For Games, brala stříbrné medaile. 



"Rozhodnutí, která jsme v rámci managementu museli učinit, byla jedna z nejtěžších v celé historii eSuby," uvedla organizace.

Jak to bude s hráči Áčka? "Dominik “blogg1s” Janita aktuálně není pod smlouvou, jejíž platnost skončila na konci loňského roku. Je tak aktuálně volným hráčem a přejeme mu hodně štěstí do dalšího angažmá. Zbytek bývalé sestavy včetně trenéra Destyho je přesunut na transfer list a budeme se jim aktivně snažit najít nové působiště," uvedl eSuba v oficiálním prohlášení organizace.

Academy sekce Youngsters se nyní přesouvá do pozice hlavního týmu a bude hrát nejvyšší domácí soutěže, tedy i Sazka eLEAGUE. "V nadcházejících týdnech oznámíme obměněnou sestavu, která nás v novém roce bude reprezentovat," dodává eSuba.

"Jsou to opatření, které jsme byli nuceni přijmout s ohledem na aktuální vývoj odvětví a ekonomickou situaci ve světě. Ačkoliv se nám v posledních letech dařilo v obchodní činnosti meziročně růst, tempo, kterým rostou náklady na provoz týmů na té nejvyšší úrovni, je aktuálně mnohonásobně vyšší. Z druhé strany to není reflektováno tempem růstu tržeb v odvětví. Ať už se jedná o příliv sponzorských peněz, tak hlavně prostředky na podporu týmů ze strany organizátorů lokálních soutěží významně zaostávají.

Tyto pomyslné nůžky se zároveň kvůli přílivu kapitálu od velkých investorů stále více rozevírají. Vždy jsme byli hrdí na to, že jsme schopni financovat náš chod vlastní obchodní činností. V tuto chvíli je to však při aktuální celosvětové ekonomické situaci neudržitelné. Dopad ekonomiky našich klíčových partnerů na rok 2023 má bezprostřední vliv i na naše hospodaření," zmínil důvody, které stojí za rozpadem profesionální sestavy, CEO eSuby Bersen Hoxha.

eSuba sbírala na CSkové scéně tituly přes dekádu

eSuba patří k nejstarším organizacím na československém trhu a její Counter-Strike sekce se profilovala už od historicky prvních Mistrovstvích ČR, kdy se hrálo ještě Source. V roce 2011 získali modrokrevní stříbrné placky.

V roce 2013 se na MČR dočkala eSuba prvního titulu. Tehdy ho pro organizaci vystřílela sestava kolem slovenské vycházející hvězdy STYKa. Tento úspěch už eSuba nezopakovala, do roku 2018 třikrát skončila druhá. Čtyřletý půst pak ukončila loni, kdy si v Brně opět sáhla na stříbro. 

Co se týče úspěchů v rámci Sazka eLEAGUE tak na offline finálových eventech For Games "vylovili" modrokrevní z bojiště bronzovou medaili v roce 2021 a stříbrnou o rok později.

______________________________

Staré logo eSubyFoto eSuba

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud