20. září 2017 • 20:49

Fotbal a videohry? Svůj tým má i Manchester City, za PSG hraje Čech

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalové kluby mají vlastní hráče videoherFotbalové kluby mají vlastní hráče videoherFOTO: koláž iSport.cz

    V posledních letech se stále častěji dostávají hry do podvědomí širšího okruhu lidí. Toho využila i řada majitelů fotbalových klubů, kteří se rozhodli zaměstnat vlastní hráče esportů, tedy videoher. A rozhodně se nejedná pouze o hráče fotbalové hry FIFA, kluby kromě vlastních profesionálů pořádají i turnaje ve střílečkách, či MOBA her. Svůj vlastní tým má jenom v Evropě velká řada velkoklubů, jinak tomu není ani ve světě. Podívejte se na nejznámější fotbalové kluby, které mají vlastní hráče videoher.

  • West Ham

    Jamboo hraje hru FIFA za West HamFoto www.whufc.com

    Prvním fotbalovým klubem v Anglii, který se zapojil i do videoher, je londýnský West Ham. Jeho současným hráčem FIFA je Jamie Rigden, hrající pod přezdívkou Jamboo. Ten je jedním z nejlepších hráčů Evropy, kromě ligy a pohárů natáčí pro fanoušky West Hamu i videa, kde radí, jak hrát.

  • Manchester City

    Manchester City pořádá ve hře FIFA i turnajeFoto Twitter.com/@kezbrown

    I Manchester City byl v první velké vlně fotbalových klubů, které vstoupily na esport scénu. Mezi prvními také podepsal vlastního profesionálního hráče hry FIFA, sehnal osmnáctiletého Kierana Browna. Ten reprezentuje City na různých turnajích. Manchester City navíc dohodl partnerství se slavným vydavatelstvím videoher EA Sports

  • Ajax Amsterdam

    Fotbalista Ajaxu Viktor Jensen zkouší dovednosti profesionálního hráče FIFAFoto Twitter.com/@AFCAjax_eSports

    Ajax sehnal hned dva špičkové hráče videohry FIFA. Koena Weijlanda doplnil letos v únoru Dani Hagbeuk a oběma se daří. Během tří turnajů oba hráči vydělali 4500 dolarů (117 tisíc korun). Ajax své hráče maximálně podporuje jak na turnajích, tak velkým mediálním prostorem.

  • VfL Wolfsburg

    Hráči FIFA v týmu VfL WolfsburgFoto facebook.com/vflwolfsburgesport

    Wolfsburg byl prvním velkým evropským fotbalovým klubem, který vstoupil na esport scénu. Jako první hráč přišel Angličan David Bytheway, kterého později doplnil Benedikt Saltzer. Vloni v září se ke dvojici připojil třetí hráč, kterým je Timo Siep. Všichni tři se pravidelně účastní různých turnajů, často je i vyhrávají.

  • Valencia C.F.

    Jeden z týmů španělského klubu Valencia C.F.Foto twitter.com/@VCFeSports

    Španělský klub rozjel svou esport scénu ve velkém. Oproti předchozím klubům totiž nevsadil pouze na hráče FIFA, ale vložil se i do jiných her. V současné době se pyšní týmy na  League of Legends, Hearthstone, FIFA a Rocket League, nově navíc představili tým na Clash Royale.

  • Paris Saint-Germain

    PSG se pyšní hned několika týmy v esportuFoto facebook.com/psgesports

    Ani pařížský celek nezůstal pouze u FIFA. K hráčům virtuálního fotbalu tak přidal i tým pro nejsledovanější a nejhranější MOBA hru současnosti League of Legends. V současnosti má podepsaných osm hráčů, čtyři v každé ze dvou her. Jedním z hráčů v League of Legends je také Čech Tomáš Maršálek, který dříve hrával v tureckém týmu Besiktas Istanbul.

  • AS Řím

    Fotbalisté AS Řím hrají hru FIFA s profesionálními hráčiFoto twitter.com/@RomaeSports

    Ačkoliv se AS Řím vydal po cestě esportů až letos v únoru, šel na to hned ve velkém stylu. Spojil se s přední světovou esport organizací Fnatic, která pomohla sehnat ty nejlepší hráče, pravidelně je školí a podporuje.

  • PSV Eindhoven

    Romal Abdi hraje za PSVFoto psv.nl

    PSV se stalo prvním holandským klubem, který se připojil k rostoucímu seznamu fotbalových klubů s vlastními profesionálními hráči esportů. Šli na to ovšem vlastní cestou a nepodepsali známého hráče, ale pořádali turnaj. Prvním hráčem PSV se tak stal Romal Abdi, toho doplnil později Tony Kok, u klubu ale vydržel pouze dva dny. Na twitteru totiž urážel ostatní, a tak ho klub vyhodil. O něco málo později ho pak nahradil Ali Riza.

  • Schalke 04

    I Schalke 04 má svůj esport týmFoto facebook.com/S04Esports

    Schalke dává svým dvěma esport týmům spoustu prostoru a vyplácí se mu to. Kromě dvou hráčů FIFA má i jeden z nejlepších evropských týmů League of Legends. Hráči klubu se pravidelně účastní velkých turnajů a prestižních lig.

  • FC Kodaň

    FC Kodaň koupila bývalé hráče z týmu Dignitas a založila vlastní tým NorthFoto twitter.com/@northishere

    Klubu se podařilo získat hráče CS:GO z bývalého týmu Dignitas, tým se nyní jmenuje North. A hráčům se daří, na turnaji DreamHack v Malmö skončili druzí, v Montrealu pak turnaj ovládli. Klub má za cíl přinést turnaje na svůj fotbalový stadion Parken.

  • Besiktas Istanbul

    Tým Besiktas Istanbul na League of LegendsFoto Facebook.com/BesiktasEspor

    Besiktas si zařídil tým v League of Legends, dříve známý jako Aces High. V týmu letos hrál i český hráč Patrik Jírů, u týmu však po konci sezony skončil. Besiktas pořádá tureckou Ligu mistrů (Turkish Championship league).

  • Santos FC

    Tým Dexterity fotbalového celku Santos FCFoto Twitter.com/@Dexteamoficial

    Brazilský celek Santos FC se do esportů ponořil úplně. Založil tým Dexterity, který má hráče v mnoha hrách. Nejvíce se mu daří v HALO, CS:GO, Hearthstone, Overwatch, Paladins a ve spoustě dalších. Před měsícem však přišel o velmi úspěšný tým v Rainbow Six.

  • Ladislav Dyntar, majitel organizace eSuba, o českém fotbalu a esportu

    Ladislav Dyntar, majitel českého esportového týmu eSubaFoto eSuba

    „V rámci České republiky i Slovenska zatím profesionální sportovní týmy váhají. Nejsem sice velkým odborníkem na naše sportovní prostředí, natož to fotbalové, ale neustálé změny hlavního partnera naší nejvyšší fotbalové ligy vypovídají o mnohém. Z mého pohledu je to např. neschopnost dlouhodobě oslovovat lukrativní cílovou skupinu. Problémem pak může být i stárnoucí fanouškovská základna.

    Naproti tomu jen v Čechách aktuálně máme téměř 500.000 tisíc pravidelných diváků esportu a více než 800.000 lidí hraním her tráví více než 4 hodiny týdně. Z průzkůmů také vyplývá, že u průměrného fanouška esportu je až 3x větší šance, že si bude příplácet za prémiové produkty, že patří mezi vyšší příjmovou skupinu a má vysokoškolské vzdělání. A přitom esport se jako alternativa pro dnešní mládež nabízí teprve několik let.

    Domnívám se, že je jen otázkou času, než si i na lokální scéně ty největší organizace uvědomí marketingovou sílu tohoto rychle rostoucího odvětví a začnou si “oťukávat” i esport.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud