6. ledna 2021 • 15:17

RECENZE: WD vrací úder špičkovým výkonem a útočí na nejvyšší pozice

Autor: Jiří Kuruc - Computer
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V testovací mašině Computeru se objevila novinka WD Black SN850 v nejvýkonnější 1TB verzi. S totožnou kapacitou jsem testoval Samsung 980 Pro i ostatní konkurenty s rozhraním PCIe 4.0 ve velkém testu v Computeru 7/20, což mi dovolí širší porovnání.



Moderní řadiče vítězí

V onom velkém testu si první tři místa rozdělili s takřka totožnými výsledky zástupci s řadičem Phison E16, který byl do minulého měsíce jedinou volbou s rozhraním PCIe ve čtvrté generaci. Samsung a dnes i WD však svorně patří do modernější generace řadičů, které výkon posouvají ještě o něco dále. Zatímco vítěz srovnávacího testu, Patriot Viper V, nabídnul sekvenční rychlost čtení jen mírně za hranicí 5 GB/s, testovaný WD Black SN850 dosahuje rychlosti takřka 6,8 GB/s. V zápisu se rychlost zvedla z hranice 4,2 GB/s na 5,2 GB/s. Co však překvapí ještě víc – a stačí nahlédnout do tabulky – WD v řadě testů dokonce poráží i obávaný Samsung!

Stejně jako Samsung, i WD po akvizici SanDisku vyvíjí celý disk pod jednou střechou: od řadiče přes paměti. Tradičně zamrzí skoupá specifikace výrobce, nedozvíte se přesné označení řadiče, vyrovnávací paměti, ani typ NAND pamětí. Každopádně jde o 96vrstvé 3D TLC paměti od SanDisku, který vždy platil za velmi kvalitního výrobce.

Oba disky nabízejí pětiletou záruku i shodnou životnost – 600 TB zapsaných dat. Samsung ale přidává podporu hardwarového šifrování. Aplikace pro správu disků jsou v obou případech propracované a nabízí řadu užitečných funkcí.

Pozor, abyste se nespálili!

Rychlý zápis do TLC si WD zajišťuje pseudo-SLC cache, která při prázdném disku dosahuje kapacity naprosto dostačujících 300 GB. Se zaplněním disku však bude tato hodnota klesat a také rychlostní pád po jejím vyčerpání je docela výrazný, pod hranici 1,5 GB/s. Samsung dokázal data zapisovat kratší dobu (prázdný má SLC cache o velikosti 140 GB), po vyčerpání je však trošku rychlejší (1,75 GB/s). Není ale bez zajímavosti, že „tři králové“ z velkého testu s řadičem Phison E16 dokázali udržet rychlost zápisu těsně pod hranicí 4 GB/s napříč celou svojí kapacitou.

WD nabídne svůj disk tradičně ve dvou variantách, nejprve bez chladiče a později i s chladičem se světelnými efekty. Kvůli těm bych verzi s chladičem nedoporučil, kvůli jeho primární funkci – chlazení – však ano. Už při prvním testu zápisu došlo i po vyčerpání SLC cache ke zřetelnému „throtlování“, tedy snižování rychlosti zápisu. Tento test je však extrémní a na zpomalení byste narazili teprve při současném zápisu stovek gigabajtů dat. Disk jsem na základní desce Gigabyte Aorus Master B550 přesunul do nejspodnější pozice, aby byl víc ofoukáván větráky grafické karty, přidal jsem dodávaný pasivní chladič a teploty disku šly i v zátěži nahoru mnohem pomaleji. Jako primární systémový disk ve slotu ovívaném větrákem od CPU se nepřehříval vůbec.

Konkurence je skvělá věc a doposud takřka bezvýhradné vítězství Samsungů dostalo trhlinu. Pokud nepožadujete šifrování, zde je váš adept na nejvýkonnější současný SSD disk.

řadič: WD G2 rozhraní: PCIe 4× 4.0, NVMe 1.3c paměťové čipy: 96L 3D TLC vyrovnávací paměť: 1 GB skutečná kapacita: 931,51 GB udávané rychlosti sekvenčního čtení a zápisu: 7000/5300 MB/s kapacita SLC cache/rychlost po vyčerpání (při prázdném disku): 300 GB/1500 MB/s šifrování: ne udávaná životnost: 600 TBW příslušenství: Acronis True Image záruka: 5 let

Plusy
Špičkový hrubý výkon
Dobrá ovládací aplikace
Velká SLC Cache

Mínusy
Chybí podpora šifrování
Pod tlakem se umí přehřát
Výkon po vyčerpání SLC cache

Verdikt

WD útočí na nejvyšší pozice a v absolutních výkonech čtení a zápisu se ujímá vedení. Zamrzí jen absence šifrování.

Rychlost 10
Provoz 8
Vlastnosti a výbava 8
Celkem 8,1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud