Jakub Konečný
7. července 2014 • 09:15

Koupačka po tréninku? Kdepak! Sparťané ředí únavu v ledové vodě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRUNECKU | Ten obrázek se opakuje na soustředění fotbalové Sparty v italském Brunecku po každém tréninku. Schvácení hráči si sundají trenýrky a ve spodním prádle se postupně skládají do dětského nafukovacím bazénku, který leží hned vedle hřiště. V chladné vodě okamžitě startují proces regenerace.



„Jde o nejrychlejší způsob, jak z těla dostat škodlivé látky, které se v něm během zátěže nahromadily,“ říká kondiční trenér Sparty Pavel Rada o studené lázni, kterou podstupují sparťané každý den.

Jde o zjednodušenou formu kryoterapie, která je založena na krátkodobém pobytu v nízkých teplotách. Na soustředění v Brunecku samozřejmě sparťané speciální komoru nemají k dispozici, a tak museli improvizovat.

Úlevu unaveným nohám poskytuje pestrobarevný bazének a umělohmotná káď, které fyzioterapeuti napouštějí vždy před koncem tréninku, aby voda byla co nejstudenější.

Pro hráče nejde o žádnou novinku, sud s ledovou tříští je už nedílnou součástí regeneračního zázemí v mnoha českých klubech. Na tuto formu péče o fotbalisty si potrpí především v Anglii.

Sparťané Martin Nešpor a Ladislav Krejčí v ledové lázni po tréninku v italských DolomitechFoto Barbora Reichová (Sport)

„Marek Matějovský mi říkal, že v Readingu stál u kádě s ledem fyzioterapeut a dohlížel na to, aby v ní každý fotbalista vydržel čtyři minuty. To už je moc, pro daný účel stačí bohatě minuta,“ dodává Rada.

Láďo, máš problém...

Koupání v sotva půl metru vysokém bazénku se samozřejmě každý den neobejde bez vtipných hlášek. Po jednom z tréninků si takhle parádně naběhl záložník Ladislav Krejčí .

„Láďo, ty do bazénku nechoď, máš problém,“ houkl na něj masér Tomáš Stránský.

„Jakej?“ nahrál mu bezelstně na smeč překvapený český reprezentant.

„Inkontinence,“ opáčil suše Stránský. A spustil hurónskou salvu smíchu...

Několik členů realizačního týmu nicméně výšlap na Kronplatz absolvovalo, trasu kolem sedmi kilometrů absolvovali za dvě hodiny
Několik členů realizačního týmu nicméně výšlap na Kronplatz absolvovalo, trasu kolem sedmi kilometrů absolvovali za dvě hodiny

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud