27. září 2014 • 12:35

Taktika Beránka a Lavičky na derby? Tlačit na Costu, vystrašit Kodra

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Existuje milion způsobů. I víc. Jak přebrodit derby za tři body. Jak zmrzačit soupeřovu sílu a vyhrát největší zápas v zemi. Trenér Slavie Miroslav Beránek a sparťanský kouč Vítězslav Lavička celý týden chystali svoje legie na dnešní válku v Edenu. Na co mohli při taktických poradách apelovat a jim mohlo jít z úst?



BERÁNKOVA TAKTIKA

Tlačit na Costu

„Levý bek Costa je z formy, nejistý při rozehrávce. Veďte útoky přes něj a více ho napadejte!“

Obránce ze Zimbabwe je od nové sezony jako vyměněný. Jenže v negativním smyslu. V minulém ročníku patřil ke hvězdám ligy, teď ho má Sparta jako slabinu sestavy. Kazí rozehrávku, neobratně se pohybuje, v Neapoli při Evropské lize mu měl místo jedné penalty rozhodčí písknout dvě. A chyby často napravuje jen pomocí faulů. Costova forma je proto podstatná při určování slávistické taktiky. Tudy totiž může vést cesta.

Zmrazit dispečera

„U Matějovského budete stát blízko, sbíhejte s ním i vysoko, když si půjde pro míč.“

Jeho pozici se říká profl ákle dispečer. Pro míče si chodí blízko k vlastním obráncům, téměř žádná útočná akce se neobejde bez něj. Matějovský je pro rozehrávku Sparty klíčovým mužem a umí svým spoluhráčům nabídnout velmi dobrou pozici jedinou nezištnou přihrávkou. Jakmile o něj mužstvo důsledným bráněním Slavie přijde, letenská ofenziva bude v nesnázích.

Zatarasit Krejčímu levačku

„Braňte Krejčímu levou nohu. Vytlačujte ho do rohu hřiště, odkud bude obtížně centrovat.“

Levá dolní končetina Ladislava Krejčího je velká útočná síla Sparty. A tu pravou má na opírání, jak sám občas s úsměvem připomíná. Sice píše pravou rukou, ale pravou nohou kope jen ve chvílích největšího zoufalství. Když mladý záložník nedostane šanci, aby nechal řádit svou levačku, omezí se tím nebezpečí ze sparťanské ofenzivy.

Hrát vzduchem

„Centry do vápna Sparty můžou fungovat, soupeř v obraně ztrácí v centimetrech.“

Obratná hra ve vzduchu útočníka Slavie Milana Škody, navíc podpořená i dostatečnou výškou. A další hlavičkář Martin Latka, který se výtečně uplatňuje při útočných standardních situacích. Sešívaní se můžou zkusit spolehnout i na tuhle cestu ke gólu, třeba právě Latka skrz tohle vystřelil Slavii bod v derby v minulosti.

DOTAZNÍK před derby: Beránek vs. Lavička. Co na sebe chystají?
Video se připravuje ...

LAVIČKOVA TAKTIKA

Rozhodit Argentince

„Hrajte důrazně na Alda Baéze, nuťte ho k častým soubojům.“

Na hřišti dnes bude hráč, který má výrazně nakročeno ke žlutému napomenutí. Během prvních pěti kol stihl nasbírat čtyři karty a v šestém musel stát. Mrňavý argentinský záložník by mohl být při sparťanské aktivitě vzhledem ke své náchylnosti ke karetním trestům velkým aspirantem na vyloučení. Oslabená Slavia by tak byla ve velké nevýhodě.

Využít hluboké a pomalé obrany

„Kolem Latky průnikové přihrávky, zaměstnávat pravou stranu jejich obrany. Budeme mít prostor.“

V utkání v Ďolíčku se ukázal velký neduh slávistické hry. „Dlouhé hřiště“, šíleně rozlezlý blok, kdy obránci stojí od útočníků až čtyřicet metrů. Pro soupeře je to ideální rozestup, protože má velký prostor pro kombinaci. Blok zvětšuje především stoper Latka, jeho problémem je také pomalost, která může dát možnost Spartě pro rychlé přihrávky. Na pravé straně si s rychlým a nebezpečným Krejčím nejspíš užije „svoje“ Dobrotka, který platí na tomto postu pouze za nucený záskok.

Vystrašit mladého Kodra

„Kodr je mladý, ještě nemá nahráno, dostaňte ho pod tlak. Chyby na jeho pozici budou klíčové.“

Má za sebou jen dvě celá utkání, jinak střídal, ve dvou případech nenastoupil vůbec. Záložník Marek Kodr se má v derby postavit do základní sestavy vedle Alda Baéze. Před měsícem oslavil osmnáctiny, tohle je jeho první sezona v mužském áčku. Proti zkušeným Hušbauerovi nebo Matějovskému bude mít velmi složitou úlohu. 271 Jen tolik minut z celkových 720 zatím nasbíral Marek Kodr v tomto ligovém ročníku.

Pavel Kuka před derby věří, že Slavia obere Spartu o body
Video se připravuje ...

LIGA NARUBY: Sparta vyhraje derby, protože... vyhraje Slavia
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud