Jan Podroužek
28. října 2014 • 15:10

Takhle chutná DELI! Sparťan se chytil v Příbrami, připomíná Tourého

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čapí krok. Fyzická zdatnost. Přehled. Výborné vedení míče. Sparta ho pro tuhle sezonu ještě nepotřebovala, Slavii zase odmítl on sám. Schopnosti 22letého Afričana Simona Deliho využívá až Příbram. Zní to možná ztřeštěně, ale typově se talent z Letné podobá Yayovi Tourému z Manchesteru City. Záloha Středočechů s ním povyskočila o hodně výš.



Vychovaný je do středu obrany. Ale fotbalové schopnosti mu dovolují hrát i výš v poli. Potvrzeno v sobotu v zápase Příbram–Baník (3:1). Simon Deli se ukázal na pozici defenzivního záložníka jako hráč s velkou budoucností. Takový, kterého si z hostování u Litavky může Sparta v zimě zase stáhnout.

„U Simona je nejvíc vidět jeho velká kvalita s míčem, je na svou výšku (192 cm) velmi hbitý, fotbalový, všechny jeho dovednosti jsou na velmi vysoké úrovni,“ chválí mladíka z Pobřeží slonoviny po jeho teprve druhém prvoligovém startu v kariéře trenér Pavel Tobiáš.

SIMON DELI 
Narozen: 27. října 1991 (23 let)
Pozice: střední obránce/defenzivní záložník
Klub: FK Příbram (hostování)
Kariéra: Sparta (2012), České Budějovice (2012–2013 hostování), Sparta (2014) Bilance v lize: 109 minut/0 gólů

 Deli přišel do Příbrami na konci září, těsně po utkání v Jihlavě. Hned od začátku přemýšlel Tobiáš o jeho nasazení do sestavy. „V tréninku patří mezi nejlepší, vážím si toho, že sám na nic netlačil, že si počkal na šanci,“ těší kouče. Ta přišla teď kvůli onemocnění Martina Krameše.

„A Simon to chytil, ukázal, že do sestavy určitě patří.“ Ještě před sezonou se o výpomoc mladého čahouna hlásila vehementně Slavia, nad níž hráč ohrnul nos v domnění, že má daleko na víc. Pak zmizel na dva měsíce ve Francii, kde se zkoušel prosadit. Jenže narazil. Návrat na Letnou mu klub opepřil pokutou a Deliho tím vrátil na zem. Ve Spartě si zatím významnější chvíli než pár zápasů na lavičce áčka neužil.

Minulou sezonu odehrál ve druhé lize v Českých Budějovicích. Jihočechům pomohl postoupit, trenér Luboš Urban o něm mluvil jako o jednom z hlavních důvodů úspěchu. A chtěl ho i před novým prvoligovým ročníkem.

„U nás se nastartuje, o tom jsem přesvědčený. Skvěle zapadl, velmi dobře zvládá češtinu, kluci s ním od začátku dělají různé šprajcy,“ vykládá Tobiáš. Jako třeba když na soustředění před zápasem neváhají spoluhráči vedle Deliho posadit sošku černého chlapce. A všichni se dobře baví. Žádné urážení. „Je to náš Sajmon.“

„Přinesl do naší hry velkou kvalitu, klid. Jsme rádi, že tady takového hráče máme,“ chválí si kolegu ze zálohy Martin Zeman, stejně jako Deli host ze Sparty.

Příbramská středová řada má další silný článek. Po Martinu Fillovi z Plzně a Zemanovi hráče vypěstovaného pro velký klub. 

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Příbram - Baník Ostrava 3:1
Video se připravuje ...

Příbramská radost po jedné z branek
Příbramská radost po jedné z branek

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud