Jan Malý
31. října 2014 • 04:30

Sudí Jílek před duelem Plzeň - Sparta: Hrát bez karet je můj styl

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O tom, že bude řídit tolik očekávaný ligový střet mezi Plzní a Spartou, se dozvěděl stejně jako veřejnost ve středu. Sudí Jan Jílek, který byl pro tento duel vybrán, to včera řekl deníku Sport. Zároveň přiznal, že ve své přípravě na utkání nic nemění, a vítá, že mu v sobotu ve Štruncových sadech budou k ruce i brankoví rozhodčí.



Na jaře pískal derby pražských „S“, nyní se rozhodčí Jan Jílek chystá na další mimořádný zápas v tuzemské lize. „Je to pro mě samozřejmě vyznamenání a pocta, ale také velká zodpovědnost,“ prohlásil Jílek ke své nominaci na utkání podzimu v Synot lize mezi Plzní a Spartou. „Věřím, že v Plzni bude krásná kulisa. Budeme se snažit, abychom s kolegy byli co nejméně vidět,“ vyjádřil zároveň své přání pro sobotní večer.

Informaci o tom, že bude rozhodovat mač, na který se těší celá liga, dostal podle svých slov ve středu. „Dozvěděl jsem se to z mailu, na který nám chodí delegace. Předtím o tom se mnou nikdo nemluvil,“ řekl Jílek. Neměl prý ani indicie, že by právě na něj mohla padnout volba. A to přesto, že deník Sport už před zveřejněním nominace avizoval, že jednačtyřicetiletý arbitr je nejvážnějším kandidátem. „Nějakým způsobem jsem to vnímal, ale byly to pouze čiré spekulace,“ přiznal Jílek, že se tím příliš nerozptyloval.

Svou přípravu kvůli lesku nadcházejícího střetnutí měnit nebude. „Když se to dozvím ve středu, nevezmu si kvůli tomu dovolenou a nezavřu se někde do utkání, abych se na něj soustředil. Nemám pro to důvod, budu se chtít připravit standardně,“ řekl Jílek.

K dispozici bude mít v sobotu nejen tradičně asistenty na lajnách (Ondřeje Pelikána a Zdeňka Dobrovolného), ale také brankové sudí – Miroslava Zelinku a Radka Příhodu. „Je to velká pomoc,“ přivítal Jílek početnější skupinu sudích pro tuto příležitost.

„Komise rozhodčích ukázala, jak jí na tomto utkání záleží. Samozřejmě chyba se může stát vždycky, ale dělá se vše proto, aby se nic nestalo. Je to povolená a osvědčená pomoc,“ dodal Jílek s odkazem na to, že pět sudích řídilo už letní Superpohár právě mezi těmito dvěma kluby.

Jílek platí za rozhodčího, který nedává moc žlutých, potažmo červených karet. V letošní sezoně zatím rozhodoval pět utkání a udělil jen deset žlutých karet, nejméně ze všech ligových arbitrů. „Vnímám, že to tak dlouhodobě je. Myslím, že to tak mám zažité, je to o mém přístupu k hráčům, oni vědí, co ode mě mohou čekat. Někdy je mi vyčítáno, že bych žlutou kartu mohl udělit dřív, někteří kolegové si tím pomohou. Ale je to můj styl,“ rozebral svůj rozhodcovský metr Jílek. Jak účinný bude na nejlepší dva kluby v české lize, uvidíme v sobotu.

Velký rozbor zápasu podzimu mezi Viktorií Plzeň a Spartou najdete v pátečním vydáním deníku Sport

Deník Sport z 31. října 2014 Deník Sport z 31. října 2014Foto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud