3. listopadu 2014 • 04:59

Propadáky přejeté Sparty. Co spojuje prohry v Malmö a Plzni?

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většinu zápasů v této sezoně fotbalisté Sparty vyhráli. Jenže z dvou klíčových bitev odešli jednoznačně poraženi. Na srpnovou porážku v Malmö, která je připravila o vidinu Ligy mistrů, navázali sobotní porážkou v Plzni. Souboj dvou nejlepších týmů v Synot lize jim zase pořádně zkomplikoval šance na obhajobu titulu. Co mají oba propadáky společné?



Značná očekávání

V obou případech se před zápasem čekalo od Sparty mnohem víc, než fanoušci pak viděli v realitě. Před odletem do Malmö se vzhledem k dvoubrankovému náskoku z domácího utkání téměř vůbec nepočítalo, že by Sparta nepostoupila dál. Před utkáním v Plzni byla Sparta zmiňována přes horší postavení v tabulce za mírného favorita kvůli slibnější formě z předchozích zápasů i síle svojí „reprezentační“ zálohy. Na hřišti nic z toho neplatilo.

Soupeř je přejel

Jeden z klíčových faktorů. Malátná hra, s nasazením neodpovídajícím důležitosti zápasu. V obou případech Sparta vstoupila na hřišti jaksi bez zájmu a nechala se od soupeře přejet. A její hráči se nedokázali probudit ani ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že se zápas nevyvíjí v jejich prospěch. V Malmö se domácí dopracovali k druhé postupové trefě v 55. minutě, Plzeň měla rozhodující náskok jistý dokonce ve 23. minutě. Sparta měla pokaždé relativně času na odpověď - ta však nepřišla.

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 2:0
Video se připravuje ...

Slabí obránci

Na půdě švédského soupeře nestačil Radoslav Kováč pokrýt Marcuse Rosenberga při prvním gólu, který Malmö dal křídla k postupové jízdě. Na plzeňském stadionu zase Jakub Brabec chyboval při trefě Lukáše Hejdy, který ho ve vzdušném souboji doslova přeletěl a podíl měl i na druhé trefě Hořavy. Po zápase ho netradičně adresně za jeho výkon zkritizoval i trenér Vítězslav Lavička.

Bednář to nezachránil

Další bolístka současné Sparty. Na lavičce nečekají hráči, kteří by byli schopní v případě potřeby tým vytáhnout z potíží. V obou zápasech takovým hráčem měl být útočník Roman Bednář. V Malmö nahradil do té doby nejlepšího sparťana na hřišti Marka Matějovského a v posledních 17 minutách ho nepředčil. V Plzni zaujal nejvíc atakem domácího brankáře Kozáčika, za který dostal žlutou kartu.

Vyloučení jako důkaz zmaru

Oba zápasy nedohrála Sparta v plném počtu. V Malmö vyloučil rozhodčí Lukáše Váchu po druhém faulu za žlutou kartu na samotném konci zápasu. V Plzni odcházel krátce před koncem Marek Matějovský, který zastavil samostatný únik Stanislava Tecla u půlící čáry. Oslabení výsledky Sparty nijak výrazně neovlivnila. Mnohem víc dokumentovala její zmar.

KLÍČOVÉ PROHRY SPARTY V TÉTO SEZONĚ

Malmö FF - Sparta Praha 2:0 (1:0)

odvetný zápas 3. předkola Ligy mistrů

Branky: 35. a 55. Rosenberg. Rozhodčí: Buquet - Debart, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Halsti, Rosenberg, Mehmeti, Olsen - Vácha, Švejdík, Bednář. ČK: 90.+3 Vácha. Diváci: 19.322. První zápas: 2:4. Postoupilo Malmö.

Malmö: Olsen - Tinnerholm, Helander, Johansson, Ricardinho - Kroon (65. Mehmeti), Halsti, Adu, Forsberg - Kiese Thelin (82. Eriksson), Rosenberg (90.+2 Cibicki). Trenér: Hareide.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Kováč, Costa (85. Breznaník) - Dočkal, Matějovský (73. Bednář), Vácha, Hušbauer, Přikryl (60. Krejčí) - Lafata. Trenér: Lavička.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 2:0 (2:0)

13. kolo Synot ligy

Branky: 12. Hejda, 23. Hořava. Rozhodčí: Jílek - Pelikán, Dobrovolný. ŽK: Pilař, Kozáčik, Hořava - L. Krejčí, Dočkal, Costa, Kadeřábek, Bednář. ČK: 90.+3 Matějovský (Sparta). Diváci: 11.354 (vyprodáno).

Plzeň: Kozáčik - Řezník (68. R. Hubník), Hejda, Procházka, Limberský - Hrošovský, Vaněk - Petržela (90. Kovařík), Hořava, Pilař - Holenda (64. Tecl). Trenér: Koubek.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec (74. Bednář), Holek, Costa - Vácha - Konaté (67. Přikryl), Dočkal, Matějovský, L. Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.

VELKÉ TÉMA K FOTBALOVÉ PLZNI A DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI NAJDETE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

Titulní strana pondělního vydání deníku Sport Titulní strana pondělního vydání deníku SportFoto sport

Fotbalisté Sparty byli po prohře v Plzni pochopitelně velmi zklamaní
Fotbalisté Sparty byli po prohře v Plzni pochopitelně velmi zklamaní

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud