Richard Šíma
12. prosince 2014 • 11:31

POTVRZENO. Úspěšný trenér Svědík v ostravském Baníku skončil

Autor: Richard Šíma, ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Baník představil nový realizační tým. Ačkoliv zažil nejúspěšnější podzim od roku 2009 a momentálně je v tabulce pátý, změní trenéra. Jak s předstihem avizoval deník Sport, klub propustil kouče Martina Svědíka, střídá ho dosavadní trenér druholigového Táborska Petr Frňka.



Jak známo, oficiálně byl hlavním trenérem ostravského týmu na podzim Tomáš Bernady, fakticky ovšem celek vedl Martin Svědík. Muž, jenž byl kvůli chybějící profilicenci veden jako asistent. Právě on a jeho kolega Radomír Korytář však stojí za vzestupem ostravského týmu do nečekaně vysokých pater ligové tabulky. Přesto na svou práci na Bazalech nebude moci navázat.

Svědík přitom v lednu ukončí studium profilicence. Nic tedy nemělo bránit tomu, aby se stal hlavním trenérem Baníku také de iure. Čekalo se, že tomu tak bude. Vedení ostravského klubu se však rozhodlo další šanci úspěšnému trenérovi neposkytnout.

"Baník se sice nachází v první třetině tabulky, ale většina základních herních parametrů jej řadí spíše do slabšího průměru. Pokulhává zejména v ofenzivních činnostech jako držení míče, přihrávky, či střely na branku, kde je Baník, stejně jako v počtu vstřelených gólů, druhý nejhorší tým soutěže," uvedl šéf klubu Petr Šafarčík na dnešní tiskové konferenci.

Novým hlavním trenérem Baníku Ostrava se stal Petr FrňkaFoto Dominik Bakeš (Sport)

Hráčská kabina, která za svým trenérem po celý čas stála, ještě před oznámením verdiktu neskrývala překvapení. „Pro mě by to překvapení bylo. Možná bych řekl, že přímo šok,“ řekl například stoper Jan Baránek, jedna z největších podzimních opor Baníku.

„Tak to by bylo překvápko. Pracuje se nám s ním skvěle,“ přidal se Vojtěch Štěpán. „To současné páté místo je dílem hráčů stejně jako trenérů. A spolupráce fungovala na podzim skvěle,“ řekl Štěpán a Baránek doplnil: „To, co jsme dělali na tréninku, jsme dokázali přenést i na hřiště. Má hrozně velkou zásluhu na tom, že jsme podzim odehráli tak, jak jsme ho odehráli.“

Svědík ještě včera nechtěl o své situaci vůbec mluvit. „Nezlobte se, večer mám jednání s vedením klubu, sám nevím, co se tam dozvím,“ vzkázal kouč odpoledne. Večer už telefon vůbec nezvedal. V pátek dopoledne se potvrdily informace Sportu, že v novém realizačním týmu ostravského ligového áčka se jeho jméno neobjeví.

Baník získal pod vedením Martina Svědíka po jarním odchodu Františka Komňackého osmatřicet ligových bodů ve dvaadvaceti zápasech. Aktuálně je pátý, na podzim však měl problémy se střílením gólů. Také proto, že při zranění a následném konci Václava Svěrkoše v Baníku a při zdravotních problémech Milana Baroše trpěl ostravský celek nedostatkem kvalitních útočníků.

O podobě celého realizačního týmu zatím nebylo rozhodnuto. Dosavadní členové čtyřlístku Radomír Korytář a Radek Slončík nabídku na pokračování stejně jako Svědík odmítli. Tomáš Bernady, který kvartet z titulu nejvyšší trenérské licence zaštiťoval, se vrací na post vedoucího mužstva.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud