21. prosince 2014 • 15:15

Jak posiluje velká trojka: Plzeň utratila 40 milionů, na tahu je Sparta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zimní hráčský trh se ještě oficiálně neotevřel, elitní tuzemské kluby přesto nezahálejí. Dostihům za nejkvalitnějšími posilami zatím suverénně vévodí Plzeň, která má po výrazném doplnění kádr pro jaro prakticky připravený. Rostoucí sílu na trhu prokazuje i ambiciózní Jablonec, otazníky se naopak vznášejí nad Spartou. Letenští na své hlavní soky z vedoucího tria ligové tabulky zatím ztrácejí, dosud nepředstavili jediné nové jméno.



Koho získali

Plzeň Aidin Mahmutovič (Teplice) - 8 milionů
Egon Vůch* (Teplice) - 7,5 milionu
Václav Pilař (Wolfsburg) - 11 milionů
Jan Baránek (Ostrava) - 14 milionů 
Celkem: 40,5 milionu
Sparta  Zatím bez posil  -----
Jablonec  Jan Greguš (Ostrava) - 10 milionů
Lukáš Masopust (Jihlava) - 12 milionů 
 Celkem: 22 milionů

*Jaro ještě odehraje v Teplicích.

Který post potřebují posílit

Plzeň: Západočeši momentálně nemají, trenér Miroslav Koubek má k dispozici zkonsolidovaný a silný výběr. Na všech postech může vybírat z kvalitních alternativ. V minulých dnech se hovořilo o možném hostování záložníka Petra Jiráčka, kádr Plzně je však uzavřený. K dalším pohybům může dojít v případě, že by někdo během zimní přípravy vypadl pro zranění.

Sparta: Zranění Davida Lafaty ukázalo, že Sparta nemá adekvátní náhradu do útoku. Vedení potvrzuje vážný zájem o Václava Kadlece. S Frankfurtem se jen musí dohodnout na délce hostování, vyloučený není ani přestup. Ve hře jsou i transfery záložníka Jana Kopice z Jablonce či dalších posil ze zahraničí. Z hostování si Sparta může stáhnout třeba univerzála Adama Jánoše z Jihlavy. Před časem se spekulovalo také o comebacku středopolaře Davida Pavelky ze Slovanu Liberec.

Jablonec: Podle Sportu je domluvený přestup útočníka Marka Bakoše z Plzně. Severočeši měli políčeno také na Jana Chramostu ze stejného klubu, jenomže jednání o hostování ztroskotala. Stejně tak nevyšly námluvy s teplickým Nivaldem, který nejspíš dohraje sezonu v Teplicích. V létě mu ale končí smlouva, a pokud se neozve zahraniční zájemce s lukrativnější nabídkou, ke stolu se mohou vrátit během jara. Z Baníku by mohl Jablonec přetáhnout brankáře Pavlenku. Ještě nedávno byl spojován také s útočníky Beauguelem (Dukla) a Šuralem (Liberec).

Kdo by mohl odejít

Plzeň Marek Bakoš (Jablonec)
Sparta Ondřej Švejdík (Slovan, Dukla, Jablonec)
Michal Breznaník (Slovan)
Josef Hušbauer (Cagliari)
Roman Bednář (?) 
Jablonec Jan Kopic (Sparta)
Luboš Loučka (?) 

Pohled nedělního Sportu

Plzeň: Vyřešeno do vánoc

Hladově, pohotově a promyšleně. Tak si v minulých týdnech počínalo vedení Plzně. Šéfové západočeského klubu si dopředu vytipovali hráče, které chtějí do svého týmu přivést. A na trhu si počínali mimořádně rychle, jako první zamířil do plzeňské kabiny útočník Aidin Mahmutovič. O střelce Teplic moc stála Sparta, dokonce mu i předložila konkrétní nabídku. Plzeň však svého soka přeplatila a osmadvacetiletého útočníka získala pro sebe.

Následně avizovala rovněž podpis smlouvy se záložníkem Egonem Vůchem. Třetí velkou posilou se stal stoper Jan Baránek, mimochodem hráč, po kterém rovněž pokukovali na Letné. Plzeň navíc uplatnila opci na Václava Pilaře, prodloužila smlouvu s Janem Holendou, čímž její aktivita prozatím končí. Šéf klubu Tomáš Paclík a generální manažer Adolf Šádek si mohou mnout ruce, kádr pro jaro mají kompletně připravený ještě před startem zimní přípravy.

Sparta: Jednání se teprve rozbíhají

Sparta prohrála bitvu s Plzní o Aidina Mahmutoviče. Další manévry na přestupovém poli se zdržely kvůli tomu, že vedení klubu nejprve řešilo otázku trenéra. Po analýze se rozhodlo ponechat ve funkci Vítězslava Lavičku, až nyní se zaměří na další posily.

Kroky Sparty jsou logické, v jejich důsledku však přišla o část nejzajímavějšího zboží z tuzemského trhu. Přesto Letenským zbývá dostatek času, aby mužstvo kvalitně doplnili. V následujících týdnech bude kolem kádru pořádně živo.

Jablonec: Pelta plní sliby

Šéf klubu Miroslav Pelta uvedl, že na jaře ani v příští sezoně se nechce dostat do situace jako Sparta, když přišla o Davida Lafatu. „Všechny pozice v kádru chci mít zdvojené,“ řekl. A začal pracovat.

Křídelní prostor vyztužil Masopustem, o kterém se vždycky mluvilo v souvislosti s Plzní či Spartou, a do středu zálohy koupil Greguše. Slabinu v útoku zalepí s velkou pravděpodobností Bakoš. Pro trenéra Šilhavého sestavuje tým, který má reálnou šanci dosáhnout historického úspěchu - ukořistit mistrovský titul.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud