Pavel Janega
5. ledna 2015 • 15:57

Co chystá Sparta? Chce Kadlece i nového záložníka, Rosický nevyjde

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Priority Sparty v lednovém přestupním termínu jsou jasně dané: přivést nového útočníka i záložníka. Vedení klubu tvrdí, že půjde o posily, které nejenže doplní kádr, ale především ho kvalitativně posunou o úroveň výš. Jaké příchody a odchody ve Spartě chystají?



Hlavně posílit útok a záložní řadu

Dosavadní neaktivitu na přestupovém poli zdůvodňuje Sparta tím, že nechce nakupovat kvantitu, ale pouze kvalitu. Jinými slovy do týmu přivede pouze dlouhodobě vytipované a sledované hráče. „Nechceme jednat v panice a pod tlakem. Nějaká jednání probíhají a ještě nějakou dobu asi probíhat budou,“ říká nekonkrétně Jakub Otava, člen představenstva. Podle trenéra Vítězslava Lavičky má současný tým dobrý potenciál, ovšem potřebuje nutně posílit dva posty: útočníka a záložníka. „Hráč, kterého jsme si vytipovali do středové řady, má vysokou kvalitu. Pro výkonnost mužstva by byl jasným přínosem,“ uvedl Lavička. O koho jde? To neprozradil, předčasem ale Sparta jednala o Janu Kopicovi (Jablonec) či Davidu Pavelkovi (Liberec). Na pozici útočníka by mohl přijít Václav Kadlec.

Kadlec? Nejde o jednoduchou transakci

Sparta se netají tím, že prahne po Václavu Kadlecovi. Na podzim si ve Frankfurtu příliš nezahrál, a tak letenský klub podnikl první kroky, aby jej získal na hostování. „Ano, Vašek je jeden z hráčů, o kterém uvažujeme. Ve Spartě odváděl dobré výkony a představy, které o novém útočníkovi máme, splňuje,“ prozradil Lavička. Vedení klubu ovšem upozorňuje, že dohodnout se s německým celkem není jednoduché. „To říkám na rovinu. Bavíme se o hráči z bundesligy, to chce svůj čas. Výhodou je, že Vašek nepotřebuje nijak zásadní aklimatizaci. Díky naší konzervativní přestupové politice by se vrátil do stejného týmu, z kterého odcházel,“ podotkl Otava.

Lavička: Už jsem zažil příjemnější advent
Video se připravuje ...

Navrátilci z hostování: Jánoš a Podaný

Sparta hledala také alternaci na pravý kraj obrany pro případ, kdyby se na jaře zranil Pavel Kadeřábek. Navíc je pravděpodobné, že v létě zamíří do bundesligového Hoffenheimu. Zatím to vyřešila návratem Adama Jánoše z hostování. „Vycházeli jsme z jeho univerzálnosti, v Jihlavě odváděl výrazné výkony. Teď má šanci prokázat výkonnost tady ve Spartě,“ pronesl Lavička. Dalším navrátilcem je čerstvý indický mistr Jakub Podaný. „Je to univerzální hráč na levou stranu. Může hrát v záloze i obraně. To je důvod, proč jsme si ho stáhli do přípravy. Oboustranně bychom si přáli, kdyby si svými výkony vydobyl místo v kádru,“ dodal letenský kouč.

Vrátí se Rosický? Nereálný přestup

I když to fanouškům Sparty zní jako rajská hudba, Rosického comeback je v tuto chvíli sci-fi. V posledních týdnech je v londýnském Arsenalu ve větším vytížení a v zápasech, do kterých naskočil, rozhodně trenéra Arséna Wengera nezklamal. „Tomášův návrat si přejeme všichni, ale druhou věcí je to, jak moc je tento přestup reálný. A to není. Konkrétní jednání v této věci nevedeme,“ uzavřel téma Otava.

Ondřej Švejdík a Kamil Vacek (vpravo) přicházejí na první trénink Sparty v novém roce
Ondřej Švejdík a Kamil Vacek (vpravo) přicházejí na první trénink Sparty v novém roce

Kdo odejde?

Celý podzim se mluvilo i jednalo o přestupu Josefa Hušbauera do Cagliari. Zimní přípravu ale zahájil ve Spartě stejně jako Ladislav Krejčí, po kterém pokukuje Mönchengladbach. „Různé kluby se o ně zajímají neustále, ale stanovisko klubu zůstává stejné. Nechceme, aby odcházeli hráči ze základní sestavy. Každý půlrok však říkám, že může nastat situace, kdy přijdou neodmítnutelné nabídky. Teď každopádně žádná konkrétní jednání nevedeme,“ tvrdí Otava. Nicméně kádr se bude zužovat ještě před odjezdem na herní soustředění. Půjde o hráče, se kterými trenér Lavička nepočítá pro jaro.

Novou smlouvu pro Matějovského si vydupal Lavička

Před rokem nevěděl, v jakém klubu zakotví. Odchod Marka Matějovského ze Sparty byl na spadnutí. Nakonec ale setrval a jeho výkony šly nahoru. Nyní je jedním z nejdůležitějších postav letenského týmu. „Marek dokazuje, že je platný. I z toho důvodu jsem dal podnět vedení k tomu, aby jednalo o prodloužení Markovy smlouvy. Jsem rád, že se to dotáhlo ještě před Vánoci,“ zakončil Lavička.

Otava: Rosického návrat je spíše nereálný
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud