Hynek Preisler
21. ledna 2015 • 16:23

Sudí Bílek jde dělat pro Liberec. Loučil se popraskem kvůli Plzni

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ | Zkušený arbitr Jaroslav Bílek sekl s pískáním. Nyní bude pro Liberec dělat skauta. Jako poslední duel v první lize tak rozhodoval utkání mezi Mladou Boleslaví a Plzní, kdy proti hostům neodpískal penaltu a vyvolal tím skandál. „Tento zápas mé rozhodnutí nijak neovlivnil, víceméně jsem chtěl jít prostě jinou cestou,“ vysvětluje Bílek svůj krok.



Pamatujete? V 11. kole na podzim pískal Jaroslav Bílek Mladou Boleslav s Plzní, proti které chybně nenařídil pokutový kop a rozpoutal tím pořádný poprask v celém Česku. Byl to jeho poslední zápas v nejvyšší soutěži. Bílek dal soudcovské kariéře vale a přijal nabídku prvoligového Liberce. Trojnásobnému mistrovi bude od února pomáhat vytipovávat posily.

„Rozhodl jsem se, že skončím s pískáním. Dostal jsem nabídku z Liberce od Honzy Nezmara v oblasti skautingu. Ve fotbale dělám strašně dlouho, hrál jsem ho, takže myslím, že určitý přehled o hráčích mám. Je to nová výzva a nová motivace,“ vysvětlil teď už bývalý arbitr, který v první lize pískal od roku 2007.

S posledním nepodařeným utkáním prý nemá konec kariéry s píšťalkou souvislost. „Tento zápas mé rozhodnutí nijak neovlivnil, víceméně jsem chtěl jít prostě jinou cestou. V lize jsem pískal skoro osm let a už jsem se chtěl začít věnovat něčemu jinému,“ objasnil.

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 0:3
Video se připravuje ...

Pro Slovan bude pracovat externě, u Nisy nebude zaměstnancem. Počítá však s tím, že spojení bývalého sudího s prvoligovým klubem bude budit podezření. „Tyto spekulace jsem samozřejmě očekával, ale každý má nějakou minulost. Jdu tam vykonávat funkci skauta,“ řekl.

A nemá Liberec obavy, že angažováním bývalého arbitra podnítí spekulace o nestandardní pomoci v zákulisí? „Spekulace jsou v Čechách specialitou a občas mám pocit, že jsou tím nejdůležitějším, co se kolem sportu děje. Pro nás je důležité, že víme, s čím nám může pomoci. Bývalý skaut nám skončil a potřebovali jsme toto místo obsadit,“ vysvětlil sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar, který zároveň vysvětluje, proč si vybral za skauta právě bývalého rozhodčího.

„Kdo má správnou kvalifikaci na skauta? Ať je to rozhodčí nebo automechanik, který hraje fotbal, důležité je, že na fotbal a hlavně na hráče kouká správnýma očima. Je pak úplně jedno, jakou má profesi, neboť na to žádná škola neexistuje. U něj je výhodou, že toho ve fotbale hodně viděl a zcestoval,“ konstatuje.

„Navíc když chcete hráče poznat, tak o něm musíte získat informace a to nejen takové, které vidíte na hřišti, ale i mimo něj. A v tom má velkou výhodu, neboť zná hodně lidí kolem fotbalu a může se na ledacos, například co se týká charakteru hráče či jeho osobního života, doptat. S tím jsme měli velký problém,“ uzavírá Nezmar.

Mladá Boleslav - Plzeň: Neodpískaná penalta proti Plzni
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud