Karel Häring
19. února 2015 • 19:45

Nejofenzivnější hráč Synot ligy: Všestranné eso Libor Došek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec o Kladnu: Když se opakují pořád stejné chyby… Skills koučové? Nám stačila ulice
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Střílí góly, připíše si asistenci nebo se na brance výrazně podílí. A zároveň umí vyslat spoluhráče do brankové příležitosti. Kdo je v součtu těchto kategorií v rámci Synot ligy nejlepší? Číslem jedna byl na podzim Libor Došek ze Slovácka. Teprve za ním jsou dva sparťané Bořek Dočkal a David Lafata.



Práce střelců je vidět nejvíc. Svítí jako stopa po zásahu paintballovým nábojem na černé kombinéze. Ale fotbal není jen o gólových zásazích. Na celkovém přínosu pro mužstvo se podepisují i další faktory.

Deník Sport proto před pátečním startem jarní části sestavil žebříček nejplatnějších hráčů v ofenzivě v dosavadním průběhu tohoto ročníku.

Hodnotily se čtyři kategorie: počet gólů, asistencí, přímý podíl na gólové akci a počet extra útočných či klíčových přihrávek – tedy takových, kterou hráč buď vyřadí defenzivní linii soupeře (průniková přihrávka za obranu), nebo vytvoří brankovou příležitost.

Každá ze statistik dostala svůj koeficient od 2 do 0,5 bodu (viz tabulka). Nejvyššího součtu dosáhl Libor Došek, a to především díky jedenácti podzimním trefám.

Ale i další ukazatele potvrzují jeho klíčový význam pro ofenzivu Slovácka. Na dalších čtyřech brankách měl bezprostřední podíl, ať už asistencí, nebo tím, že byl součástí gólové akce, v dalších deseti případech připravil svým spoluhráčům příležitosti, které však neskončily gólem.

„Když bude Libor zdravý, tak nemusíme útočníky řešit,“ prohlásil na tiskové konferenci Slovácka trenér Svatopluk Habanec. Sám ví, že klubu předhazují příliš velkou závislost na exsparťanském dlouhánovi.

Všechna tři podzimní utkání, v nichž Došek nenastoupil, tým z Uherského Hradiště prohrál, i když je fakt, že čelil třem těžkým protivníkům (Plzni, Spartě a Boleslavi).

Podobnou výsadní pozici má ve Spartě David Lafata. Tomu patří v žebříčku „až“ třetí místo, o půl bodu za klubovým spoluhráčem Bořkem Dočkalem.

Zajímavé je, že v první desítce nemá zastoupení lídr ligy Viktoria Plzeň. Má to ale poměrně jednoduché vysvětlení. Jednak je to způsobeno tím, že jí na podzim chyběl výraznější kanonýr – nejlepší střelec Stanislav Tecl se trefil pětkrát – a také se na tom podílela rotace v kádru, někteří hráči jako Tomáš Hořava, Daniel Kolář či Ondřej Vaněk neodehráli všechny zápasy. Bodově jsou si však viktoriáni velmi blízko.

Nejlepší z nich je Kolář (19,75) před Václavem Pilařem (17,75) a Tomášem Hořavou (17). Jak s pořadím zahýbe jarní část?

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud