Jan Vacek
31. března 2015 • 13:56

Osamostatnění české ligy je blíž. Může platit už od nové sezony

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŽILINY | Záměr, se kterým přišel místopředseda Fotbalové Asociace České republiky (FAČR) Dušan Svoboda, se znovu přiblížil svému naplnění. Výkonný výbor FAČR totiž na svém úterním zasedání schválil záměr reformy osamostatnění profesionálních soutěží. Pokud by šlo všechno hladce, může k němu dojít už od sezony 2015/16.



Aby se tak stalo, muselo by dojít ke schválení rámcové smlouvy do 5. června, kdy je v Praze na programu Valná hromada. „Výkonný výbor se nezabýval detailem, jen konstatoval záměr, že zde taková vize do budoucna je, že by se nějakým způsobem oddělily profesionální soutěže od fotbalové asociace a Ligová fotbalová asociace (LFA) by si vytvořila autonomii ligy,“ uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Zástupci profesionálních a amatérských soutěží tak dostali zelenou, aby zasedli k vyjednávacímu stolu a začali se bavit o podmínkách spolupráce. „Nyní už je na nich, aby se spolu dohodli, jak to bude vypadat,“ potvrzuje generální sekretář Fotbalové Asociace.

Osamostatnění české ligy je blíž. Může platit už od nové sezony
Video se připravuje ...

Lístky na Lotyšsko? FAČR uznala chybu, další zápas bude v Plzni
Video se připravuje ...

Podle Řepky je reálnější vizí, že samostatnost ligy začne platit od sezony 2016/17. „Je potřeba mít rámcovou smlouvu a její ustanovení promítnout do stanov. Navíc by musela být schválena výkonným výborem. Časově a termínově je to hodně napjaté. Stát se může cokoli, nicméně se jedná o poměrně hutné téma. Úplně nevěřím, že by se to mohlo zvládnout do 5. června,“ upozorňuje.

Výkonný výbor na svém zasedání rovněž rozhodl o umístění kvalifikačního duelu s Kazachstánem do Plzně. Předejít by se tak mělo ostudě s distribucí lístků, ke které došlo v sobotním duelu s Lotyši, jenž v Edenu sledovalo pouze necelých 14 tisíc diváků.

„Toto téma se řešilo, své si řekli předseda asociace, STES, i členové výkonného výboru. Rezultát nebyl, ale chceme to nějak řešit. V souvislosti s tím jsme rozhodli, že utkání s Kazachstánem bude v Plzni, na menším stadionu a v regionu, který je po fotbale hladový,“ vysvětluje Řepka.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud