Jonáš Bartoš
6. května 2015 • 16:40

Úkol Sparty? Porazit Plzeň. Vyhrát 3:0 asi není reálné, říká Lafata

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kostky jsou vrženy jasně. Sparta potřebuje v sobotním šlágru fotbalového jara porazit Plzeň minimálně o dva góly, aby se lídrovi soutěže dotáhla bodově i skórem ve vzájemných zápasech. Je to v silách letenského týmu? „Osobně si přeju, abychom nad Plzní vyhráli. Jedno, jak,“ vyhlašuje jasný cíl kapitán David Lafata. Dobře ví, že zdolat lídra tabulky Synot ligy vyšším rozdílem ale bude víc než složité…



Sobota o ligovém titulu ještě definitivně nerozhodne, ale určitě hodně napoví. „Stát se může cokoliv, oba týmy potřebují zvládnout ještě další tři zápasy. Ale jednoho z nás by to mělo k titulu výrazně nasměrovat. Bude to hodně důležité utkání,“ uvědomuje si záložník Sparty  Bořek Dočkal

CO ROZHODUJE O TITULU

- počet bodů

- vzájemné zápasy, v nichž nerozhoduje pravidlo o gólech na hřišti soupeře (0:2 a 3:1 jsou nastejno)

- rozdíl skóre

- při rovnosti rozdílu skóre vyšší počet vstřelených gólů

- při totožném skóre nový zápas, tzv. superfinále

V lepší situaci se před výkopem na Letné nachází fotbalisté Plzně. Tabulku vedou s tříbodovým náskokem, v zádech je hřeje podzimní výhra 2:0 v domácí Doosan aréně. Vzájemné zápasy jsou v případě rovnosti bodů hned druhým klíčovým kritériem při rozhodování o titulu.

Sparta kvůli tomu potřebuje doma vyhrát nad Plzní alespoň o dvě branky, aby manko dohnala. Až poté se přihlíží k celkovému skóre (momentálně 59:19 Plzeň, 48:18 Sparta). Poslední variantou, jak rozseknout boj o ligový titul, je takzvané superfinále, tedy nový vzájemný zápas.

Letenští tak nesmí příliš spekulovat a snažit se od prvních minut do Plzně bušit. „Jsme v pozici, že potřebujeme vyhrát, nejlépe o dva góly a víc. Musíme útočit, nesoustředit se jen na defenzivu,“ burcuje reprezentační bek Pavel Kadeřábek .     

Zdolat Plzeň třígólovým rozdílem, to však není jednoduchý úkol. „Musíme si uvědomit, že Plzeň má obrovskou kvalitu, porazit ji 3:0 asi není úplně reálné. Osobně si přeju, abychom nad Plzní vyhráli, je jedno jak,“ nabízí střízlivý pohled David Lafata .

Trenér Ščasný proti Plzni uvažuje nad změnou rozestavení
Video se připravuje ...

Sparta se chystá na Plzeň. Titul jim nenecháme, burcují hráči
Video se připravuje ...

Lafata před Plzní: Vzájemnou bilanci neřeším, chci vyhrát
Video se připravuje ...

Proti Plzni nejde nahánět skóre, ví Dočkal

S tím souhlasí i Bořek Dočkal. „Základní cíl je zápas dobře zvládnout a vyhrát jakkoliv. Potom zbývají do konce ještě tři kola, stát se může leccos,“ uvažuje. „Nemyslím si, že by bylo dobré jít do zápasu hlavně s tím, že chceme nahánět skóre. Plzeň není takový soupeř, abychom si mohli dovolit takhle uvažovat,“ varuje letenský záložník.

Naopak pozitivněji hovoří Pavel Kadeřábek. „Pokud zvítězíme dva nula, popereme se o titul s Plzní na dálku v dalších třech zápasech. Ale věřím, že vyhrát o tři góly je reálné, abychom získali výhodu do zbytku zápasů,“ říká reprezentační bek.

Konkrétní způsob, s jakým Sparta vyběhne do sobotního duelu, ale na Letné zatím prozradit nechtějí. „Taktiku teď nebudu odkrývat. Ale není to vůbec nic složitého. Hrajeme doma, zápas musíme vyhrát,“ říká trenér Ščasný. „Plzeň patrně přijede s tím, že k tomu, aby uhájila náskok v tabulce, jí stačí bod. Tím nechci říct, že bude hrát defenzivně, nebo ofenzivně. Stejně jako my má zažitý způsob hry a asi těžko od něj bude ustupovat,“ dodává.

Detaily odmítá prozradit i Pavel Kadeřábek. „Taktiku si, s dovolením, nechám pro sebe,“ usmívá se. „Když v závěru povedeme o gól a ještě jeden budeme potřebovat, asi to nebudeme chtít hlídat a otevřeme to. Ale to zřejmě určí až přímo vývoj zápasu.“

CELÝ SESTŘIH: Mladá Boleslav – Sparta 2:3
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Slovácko 4:0
Video se připravuje ...

Pavel Kadeřábek v utkání proti Mladé Boleslavi
Pavel Kadeřábek v utkání proti Mladé Boleslavi

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud