Jakub Konečný
8. května 2015 • 19:46

Příběh kouče Sparty: Ščasný je mistr konfliktů i velký šéf

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to paradoxní příběh. Zdeněk Ščasný na Spartu zanevřel, dokonce kvůli ní už nechtěl nikdy působit v českém fotbale. Teď přitom sedmapadesátiletý trenér hájí barvy letenského klubu a stojí před životní výzvou. Pokud by se mu povedlo přechytračit Plzeň, získala by story odepsaného kouče nečekaný happy end.



Zápas Sparty v Mladé Boleslavi byl divočina. Ten nedělní, ale platilo to i o utkání v březnu 2008. S tím rozdílem, že tehdy stál Zdeněk Ščasný na lavičce domácích, kteří pražskému klubu podlehli 1:4. A po drtivé porážce podal rezignaci. Jako důvod uvedl Ščasný (ne)kvalitu českých rozhodčích, kteří ho v sezoně třikrát vykázali z lavičky za nemístné protesty – z toho dvakrát při utkáních se Spartou. „V českém fotbale už pracovat nechci,“ uvedl otráveně.

Ještě víc Ščasný zahořkl po další nepovedené štaci na Žižkově, s kterým sestoupil do druhé ligy. Závěr ligy přitom opět sledoval z tribuny, za vulgární urážky rozhodčích při zápase v Kladně totiž dostal pětizápasový distanc. V tu chvíli se skutečně zdálo, že se do tuzemského fotbalu už nevrátí. Ještě si střihl angažmá v maďarském Debrecínu a pak už jen vyrážel ze svého domku v Roudnici nad Labem na ryby a nad udicemi vzpomínal na svá nejlepší léta.

Doslova z fotbalového hrobu Ščasného vytáhly Teplice – a určitě toho nelitovaly. Impulzivní kouč klub v první sezoně zachránil, přivedl do něj zajímavé hráče typu Nivalda a Franciho Litsingiho a vštípil týmu atraktivní fotbal, kterým zejména v domácím prostředí přehrával i Plzeň a Spartu.

A nebýt předčasného skonu teplického šéfa Františka Hrdličky, vydržel by Ščasný na Stínadlech dodnes. Jenže po Hrdličkově úmrtí se v klubu rozhořel boj o moc, v němž Ščasný nezůstal stranou – naopak jeho válka proti obchodnímu řediteli Petru Heidenreichovi byla veřejným tajemstvím. Ščasný tak znovu prokázal, že se nebojí jít do konfl iktu, vždyť ještě coby trenér Sparty v klidu zametl s klubovou ikonou Jiřím Novotným.

Trenér Ščasný proti Plzni uvažuje nad změnou rozestavení
Video se připravuje ...

Šlágr očima miss Chlebovské: Jak se Ščasný čílil, radoval i smutnil
Video se připravuje ...

Ščasný naplňuje řídící ambice

Heidenreichův odchod si však Ščasný nevytrucoval, tak dobrovolně odešel sám – a nevědomky si tak otevřel vrátka pro nečekaný návrat do Sparty. Nahradil povahově zcela odlišného Vítězslava Lavičku , což musel být pro sparťany šok podobný tomu, jaký zažívá organismus v sauně – jen v opačném pořadí. Lavičkův chlad a klid vystřídaly emoce a radikálnost v podání Ščasného.

„Víťa nám často říkal, že není trenérem, který bude řvát. Tohle se u nového kouče změnilo. Když se něco nedaří a musíme si něco říct, tak zařve. Ano, je impulzivnější,“ přiznal brankář Marek Štěch . Podle informací deníku Sport dostal například Costa o přestávce nedělního utkání v Mladé Boleslavi pořádný kartáč za to, že dovolil skórovat Ondřeji Zahustelovi.

Rozdíl je i ve Ščasného roli. Zatímco v roce 1996 přišel na Letnou jako nenápadný asistent Jozefa Chovance, nyní naplňuje své řídící ambice. Je to velký šéf, který má vše pod kontrolou. Na každodenní práci si z Teplic vyžádal kolegu Stanislava Hejkala, který v pozici prvního asistenta vystřídal Václava Jílka.

„Hejkal vede většinu tréninků, zatímco hlavní trenér na vše jen dohlíží,“ říká dobře informovaný zdroj.

Ščasný působí na mužstvo zejména po psychologické stránce, před zápasem v Mladé Boleslavi kladl velký důraz především na to, aby se hosté vyrovnali domácím v nasazení a agresivitě. Vzhledem k tomu, že Sparta poprvé v této sezoně otočila zápas na hřišti soupeře, mohl být spokojen.

Zápas pravdy nicméně staronového trenéra Sparty čeká v sobotu. Utkání můžete sledovat od 19:15 na iSport.cz ŽIVĚ.

Zdeněk Ščasný při svém prvním zápase na lavičce Sparty
Zdeněk Ščasný při svém prvním zápase na lavičce Sparty

NEJ góly ze zápasu Plzeň - Sparta: Kweukeho hlavička z lehu, bomba Horvátha
Video se připravuje ...

DUEL RIVALŮ: Výhra Sparty podtrhla famózní sezonu
Video se připravuje ...

DUEL RIVALŮ: Jiráček rozhodl na Letné a začala plzeňská éra
Video se připravuje ...

ŠLÁGR KOLA: Jací hráči nejvíc promluví do zápasu Sparty s Plzní?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud