Jonáš Bartoš
18. května 2015 • 19:59

PĚT důvodů, proč je Plzeň mistrem: Taktik Koubek i kádr plný střelců

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Plzně mohou slavit. Získali svůj třetí ligový titul!Fotbalisté Plzně mohou slavit. Získali svůj třetí ligový titul!FOTO: Jaroslav Legner (Sport)

    Po roční pauze je zpátky na trůnu. Viktoria Plzeň s předstihem slaví zisk mistrovského titulu, korunu pro krále českého fotbalu přebírá od pražské Sparty. Tím pádem se může chystat na letní předkola Ligy mistrů, kde se jako ligový mistr v honu za stomilionovými bonusy dostane k přijatelnějším soupeřům. Co vězí za úspěchem západočeské party v ročníku 2014/15? Server iSport.cz vybral pět klíčových faktorů.

  • 1. Dvě výhry nad Spartou

    CELÝ SESTŘIH: Sparta - Plzeň 0:2. Bitvu roku rozhodli Holenda s Hubníkem
    Video se připravuje ...

    Zcela zásadní fakt. Plzeň v přímém souboji Spartu dvakrát pokořila, sebrala jí šest bodů. Oba zápasy dopadly shodně 2:0, Západočeši svého rivala pokaždé přehráli a vybudovali si potřebný náskok.  „Viktoria Plzeň nás v této sezoně v přímém, férovém souboji dvakrát porazila s celkovým skóre 4:0. Titul a sportovní gratulace tak oprávněně patří jí,“ uznal i majitel Sparty Daniel Křetínský.

  • 2. Kádr plný střelců

    Plzeň - Hradec Králové: Nádherný gól Limberského na 1:0
    Video se připravuje ...

    Vyjma Patrika Hrošovského a brankářů se v soutěžním utkání zapsal mezi střelce každý člen užšího plzeňského kádru. Hned dvanáct hráčů dalo tři a více gólů. Ofenzivní síla se rozkládá mezi víc hráčů, každý umí zahrozit. Kolář, Hořava, Vaněk, Pilař, útočníci,… Žádný soupeř se nemůže zaměřit na jediného střelce, jako v případě Davida Lafaty na Spartě. „Chybí nám klasický hroťák, který dá 15 až 20 gólů za sezonu. Ale že dává góly víc hráčů, má své výhody,“ pochvaloval si trenér Koubek.

  • 3. Varianty v útoku

    Plzeň - Brno: Gól Aidina Mahmutoviče na 2:0
    Video se připravuje ...

    Na startu zimní přípravy se ve Štruncových sadech hlásila prvotřídní ofenzivní kvalita. Nová posila Aidin Mahmutovič, k němu Stanislav Tecl, Jan Holenda a Jan Chramosta. Všechno výteční fotbalisté, kteří by v jiném prvoligovém klubu plnili role ofenzivních lídrů. Kvůli velké konkurenci mohl trenér Koubek vybírat z více možností, rozhodovat se podle konkrétního soupeře. Nejvíc sázel na Aidina Mahmutoviče, ale když proti Spartě poslal na plac od začátku bijce Jana Holendu, odvděčil se mu vedoucím gólem.

  • 4. Taktik Koubek

    Trenér Plzně Miroslav Koubek slaví výhru nad Spartou Trenér Plzně Miroslav Koubek slaví výhru nad SpartouFoto Michal Beránek (Sport)

    V létě po odvolání Dušana Uhrina mladšího v Plzni neměli příliš času na to, aby sehnali adekvátní náhradu. Vedení hodně stálo o Luboše Kozla, jenže ten kvůli smlouvě v Dukle nebyl k mání. Západočeši se nakonec rozhodli pro Miroslava Koubka, náročného pracanta s bohatou trenérskou praxí. Muž, který na začátku nebyl fanoušky vítaný s nadšením, se ale jeví jako hotové terno. V plzeňské kabině zavedl pevný řád, u hráčů si získal respekt. Na každého soupeře se dokáže výtečně nachystat, právě dokonalou strategií a fungující taktikou dokázal přetlačit Spartu. V létě ale musí s týmem projít do Ligy mistrů, jinak své postavení může rychle ztratit.

  • 5. Správný výběr posil

    Aidin Mahmutovič a Jan Holenda patří mezi posily mistrovské Plzně z této sezony Aidin Mahmutovič a Jan Holenda patří mezi posily mistrovské Plzně z této sezonyFoto sport

    Plzeň před sezonou výrazně zesílila kádr. Vrátili se Rajtoral s Pilařem, přišli Vaněk, Holenda a Chramosta. V zimě ještě Západočeši podepsali Mahmutoviče s Baránkem, na léto je domluvený příchod talentovaného Vůcha. Všechno velká jména, většina z nich se prosadila do základní sestavy a okamžitě patřila ke klíčovým prvkům plzeňského týmu. Trenér Koubek má na každý post, snad s výjimkou kapitána Limberského, podobně kvalitní alternativu, může rotovat se sestavou. Velký rozdíl od sparťanského konkurenta, kde většina posil končí na tribuně nebo lavičce náhradníků...

    Kolář: Mám radost. A jsem smutný
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud