Jonáš Bartoš
19. května 2015 • 10:56

Co čeká Plzeň po titulu? Vyřešit Koubka, vyladit tým pro LM

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovské šampaňské sotva doteklo, navíc ligová soutěž ještě pokračuje dvěma závěrečnými koly. Ve Viktorii Plzeň ale už hledí směrem k létu, kdy přijde další klíčová zkouška. Pokusit se potřetí v klubové historii kvalifikovat do Ligy mistrů a dostat se ke stomilionovým bonusům. Bude u týmu pokračovat trenér Koubek? A s jakým kádrem do nového ročníku Viktoria půjde?



Spolupráce s trenérem Koubkem

Po 32letech trenérské praxe vystoupal Miroslav Koubek na český vrchol a dočkal se ligového titulu. Zkušeného kouče ale lákají další nové výzvy. „Nepokládám se za někoho, kdo by měl jít do fotbalového důchodu. Nepřemýšlím tak, že bych řekl, že je to vrchol, zapálím si doutník, který mám v kapse, a skončím. Jsou starší trenéři než já,“ pravil třiašedesátiletý kouč oblečený v mistrovském triku.

Koubka samozřejmě láká Liga mistrů, což je velký plzeňský cíl pro nadcházející ročník. „Nemám právo na ni myslet, mám právo myslet jen na dnešní hezký den,“ připomněl fakt, že smlouva v Plzni mu běží jen do konce této sezony. „Na druhou stranu náznaky ze strany vedení směřovaly k tomu, že určitě se dá pokračovat. Ale jednání ještě neprobíhala, čekalo se na ten konec,“ nastínil Koubek.

Plzeň nejspíš se stávajícím trenérem prodlouží spolupráci, sezonou s týmem prošel výborně a kádr funguje. Nicméně trenérova další budoucnost se bude odvíjet právě od toho, jak Západočeši uspějí v letní kvalifikaci o Ligu mistrů.

„Bereme to tak, že skutečná zkouška čeká náš klub, trenéra i mužstvo v kvalifikaci Ligy mistrů. Zisk titulu bez postupu do Ligy mistrů by byl neúspěchem,“ prohlásil nedávno pro Hospodářské noviny majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík.

Nicméně generální manažer klubu Adolf Šádek prozradil, že s Koubkem vedení počítá. Dá se očekávat, že trenérovi nabídne smlouvu na jeden nebo dva roky. "Bude to střednědobá smlouva. Dlouhodobé kontrakty se dnes už nenosí. Míra Koubek si ale střednědobou smlouvu zaslouží, protože prokázal kvalitu a je to výborný trenér," prohlásil Šádek v rozhovoru pro Českou televizi.

Koubek musel na tetování: Manželka mě vyhodí z baráku
Video se připravuje ...

Vyladit kádr, zapracovat posily

Přes léto se v Plzni určitě bude měnit i podoba kádru. Drastické změny se nedají očekávat, nicméně nějaký posun určitě proběhne. „Naše vedení nespí, naopak. Myslím, že kromě mě nikdo neodejde, věřím tomu, že přijdou dva nebo tři kvalitní hráči, kteří se když ne hned, tak časem prosadí a vytvoří tlak na hráče v základní jedenáctce, což se nám vždycky vyplácelo,“ prohlásil Pavel Horváth , který se loučí s kariérou a od nové sezony bude v Plzni působit v jiné funkci.

V létě se k týmu určitě připojí už podepsaný teplický Vůch, Plzeň jedná i o dalších hráčích (příbramští talenti Suchan, Matějů). Řadě příslušníků kádru Viktorie také skončí hostování v jiných klubech. V Boleslavi sezonu odehrála trojice Wágner , Ďuriš, Končal. Prvně jmenovaný se na západ Čech téměř jistě nevrátí, hodně se o něj zajímá Jablonec, u slovenského reprezentanta a u plzeňského odchovance je ještě situace otevřená.

Plzeň naopak nejspíš neuplatní opci na exboleslavského Jana Chramostu , který na jaře úplně zmizel ze sestavy. Téměř celé jaro na lavičce strávil také Stanislav Tecl , dvacetimilionová posila z Jihlavy.

"Končí Pavel Horváth, proto bude třeba střední záložník. Navíc dlouhodobě zraněný je Radim Řezník a pro Davida Limberského by už mohlo být v jeho věku náročnější hrát dva zápasy v týdnu, proto je třeba řešit i kraj obrany," naznačil Šádek. "Kádr bude potřeba okysličit, ale konkrétní jména ještě neřeknu," dodal.

Horváth: Věřím, že to Maríán zvládne. Budeme mu fandit
Video se připravuje ...

Má Plzeň na Ligu mistrů?

Novopečený mistr si těžko může dovolit situaci z loňského léta, kdy Plzeň po vyřazení s Ploještí na celou sezonu vypadla z evropských pohárů. Hlavní fáze Ligy mistrů a více jak 300 milionů do klubové pokladny, to je největší lákadlo pro celý klub.  

„Samozřejmě vnímám mezinárodní úroveň. Víme, že jsou skupiny týmů, kde je absolutní vrchol, kde vůbec nemůžeme ani pohlížet. Víme, že je další špička, která je těžce hratelná, a pak je silný evropský průměr, kam patří Viktorka. A pak je nějaký los, nasazení,“ konstatoval trenér Koubek, o jehož setrvání v Plzni se bude odvíjet právě od výsledku v evropské kvalifikaci.

Plzeň jako čerstvý mistr půjde do 3. předkola v mistrovské části, což je relativně výhodné postavení. „Víme, že jdeme do mistrovské části, trošku už o tom můžeme přemýšlet, ale je to ještě daleko,“ uvědomoval si kapitán Limberský . „Po tom, co jsme zažili v létě (vyřazení s Ploještí), nebudu říkat, jestli postoupíme do Ligy mistrů, nebo Evropské ligy. Tým na to ale určitě je,“ věřil Horváth.  

Titul Plzně pro Čišovského. Obránce bojující s nemocí přišel na pódium
Video se připravuje ...

Rozpolcený Kolář po titulu: Mám radost. A jsem smutný
Video se připravuje ...

Limberský po titulu Plzně: Ještě nejsme za zenitem
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Jihlava 2:0
Video se připravuje ...

David Limberský si třetí titul Plzně pořádně vychutnal
David Limberský si třetí titul Plzně pořádně vychutnal

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud