30. května 2015 • 19:20

Na Bazalech bylo fajně jak cyp. Loučení ukončila divočina i s Nohavicou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Fotbalový Baník se v posledním ligovém kole loučil s milovanými Bazaly, duel s Duklou (1:1) byl zároveň posledním na legendárním stadionu. Fanoušci na zápas vyrazili v pětitisícovém průvodu, duel doprovodili vydařeným choreem, v 88. minutě ale naházeli na trávník desítky světlic a zápas byl předčasně ukončen. Divočinu se snažil krotit i zpěvák Jaromír Nohavica, se kterým se ale fanoušci pouze zdravili na hrací ploše.



Ostrava - Dukla: Bazaly naposled: světlice na trávníku a Nohavicova píseň
Video se připravuje ...

Fanoušci Baníku se loučili se stadionem obřím nápisem "Bylo tu fajně jak cyp! Naviděnou, domove!" V 18. minutě pak rozvinuli choreo s rokem 1959, kdy byly Bazaly uvedeny do provozu.

Příznivci Baníku, kteří proti stěhování klubu z Bazalů trvale protestují, měli ve tři hodiny sraz před Novou radnicí a pak se v klidném průvodu přesunuli přibližně o kilometr dále na Bazaly. Odhadem se jich sešlo čtyři až pěti tisíc.

Fanoušci Baníku si po posledním zápase na Bazalech rozebrali i branky
Fanoušci Baníku si po posledním zápase na Bazalech rozebrali i branky

Za provolávání pokřiků namířených nejčastěji vůči majiteli klubu Petru Šafarčíkovi došli až před hlavní tribunu, kde se rozešli a zamířili na stadion. Ultras kvůli poslednímu utkání na domácím stadionu přerušili i jarní bojkot, který v únoru vyhlásili na protest proti praktikám i politice současných akcionářů.

Derniéra Baníku s Duklou přilákala na Bazaly největší návštěvu sezony a 10.340 diváků vytvořilo hráčům výbornou kulisu. Rozhodčí Ardeleánu přesto těsně na hraně devadesátiminutové hrací doby utkání ukončil, když na trávník přiletělo několik světlic z tribun. Fanoušci po závěrečném hvizdu vtrhli na hrací plochu a jako suvenýry si z něj odnesli trsy trávy či plastové sedačky z hlediště.

Sbohem, Bazaly. Fanoušci Baníku naposledy pochodují ke slavnému stadionu
Video se připravuje ...

Mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková uvedla, že policie na stadionu nezasahovala a v souvislosti se zápasem zaznamenala jen jeden incident, když skupina fanoušků opouštějící stadion napadla hlídku strážníků Městské policie. "Tři fanoušky jsme omezili na osobní svobodě, jeden strážník utrpěl zranění," řekla Vlčková.

Ostrava - Dukla: Choreo fanoušků Baníku na rozloučenou s Bazaly
Video se připravuje ...

Bazaly na Ostravsku už několik let víří hladinu veřejného mínění. Baník se jejich prodejem městu před dvěma lety zachránil před bankrotem a většinu z utržených 115 milionů korun použil na umoření dluhů po předchozím majiteli Tomáši Peterovi. Kvůli údajně nevyhovujícímu stavu stadionu se nyní klub má odstěhovat na nákladně zrekonstruovaný stadion do Vítkovic, kde však pro Baník nejsou tréninkové kapacity.

Bazaly podle prvních úvah měly plnit funkci tréninkového centra, jenže nové vedení města zatím nepředneslo jasný plán, jak s areálem hodlá naložit. Šafarčík v tomto týdnu uvedl, že kvůli rozdílným představám o výši nájemní smlouvy bude muset Baník Bazaly úplně opustit a hledat hřiště pro přípravu svých mužstev v okolí.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud