Jakub Konečný
24. června 2015 • 11:18

Přetlak ve Spartě. Koho vytlačí Hušbauer? Na ráně je Vácha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kabině Sparty začíná být pořádně těsno, zejména v záložní řadě bude tlačenice. Na Letnou se totiž včera po nepovedeném hostování v italském Cagliari vrátil Josef Hušbauer. A je jasné, že nejlepší střelec předminulého ligového ročníku a hráč s reprezentačními ambicemi už dál na lavičce či dokonce na tribuně vysedávat nemíní.



K tomu, aby Josef Hušbauer mohl být oficiálně označen za čtvrtou letní posilu Sparty, zbývají doladit jen formality. Cagliari o jeho služby už dál nestojí, původně roční hostování bude zkráceno na polovinu. A italský klub zaplatí místo původně domluveného milionu eur jen polovinu, tedy přibližně čtrnáct milionů korun.

„Půlrok v Itálii určitě nesplnil má očekávání, nehrál jsem tolik, kolik bych si přál. Nečekal jsem, že když o mě tolik stáli, že dostanu příležitost v jednom utkání. Beru to ale jako životní zkušenost, která mě může posunout dál. Teď se těším na tréninky a přípravné zápasy. Věřím, že se dostanu zase do formy,“ prohlásil pětadvacetiletý záložník pro sparta.cz po prvním tréninku, který s týmem včera absolvoval.

Děs-běs, tak by se dalo stručně a výstižně zhodnotit Hušbauerovo vysněné angažmá na Sardinii. Dres Cagliari oblékl pouze třikrát – ve dvou zápasech Serie A a jednou v Italském poháru. Nestavěl ho ani kouč Gianfranco Zola, ani jeho nástupce Zdeněk Zeman, který si Hušbauera původně vyhlédl. A Gianluca Festa, který Zemana po jeho rezignaci nahradil, českého fotbalistu ignoroval úplně, nebral ho dokonce ani na lavičku náhradníků. Bylo jasné, že nemá smysl v oboustranném trápení dál pokračovat, zvlášť když Cagliari sestoupilo do druhé ligy. A Hušbauerův návrat na Letnou se nabízel jako logický krok.

„Jsem rád, že jsem zpátky ve Spartě, zpátky doma. Těšil jsem se znovu do sparťanské kabiny a jsem moc rád, že mi bylo umožněno začít trénovat,“ uvedl fotbalista, který v sezoně 2013/14 získal díky 18 vstřeleným gólům jako první záložník v historii titul krále střelců české ligy.

Koho Hušbauer ze základní sestavy Sparty vytlačí? Jako první muž na odstřel se nabízí Lukáš Vácha, jehož výkony na pozici defenzivního záložníka v pondělí zkritizoval i kouč Zdeněk Ščasný. „Pravda je taková, že Lukášovo jaro nebylo optimální. Buď se vrátí ke své hře, nebo tam budu zkoušet jiné varianty,“ prohlásil trenér nekompromisně.

Hušbauer ostatně jako štítový středopolař v rudém dresu začínal, navíc tato role má své místo jak v rozestavení 4 – 3 – 3, tak i v novém systému 3 – 5 – 2, který chce Ščasný týmu vštípit.

Sparta v rozestavení 4 - 3 - 3 Sparta v rozestavení 4 - 3 - 3Foto Deník Sport

Sparta v rozestavení 3 - 5 -2 Sparta v rozestavení 3 - 5 -2Foto Deník Sport

Druhou variantou je Hušbauera vysunout naopak až pod hrot, kde by vynikla jeho produktivita a kvalita v koncovce. V tom případě Ščasný podle informací deníku Sport zvažuje, že by před stopery stáhl Marka Matějovského, který by to hrál ve stylu a la Andrea Pirlo.

Toto řešení však má dva zásadní nedostatky – Matějovský není soubojový hráč ani dobrý hlavičkář a navíc by se z hloubi pole nedostal ke svým průnikovým a finálním přihrávkám, díky nimž byl v takzvaném Chance indexu druhým nejlepším hráčem Synot ligy (za Bořkem Dočkalem).

Trenér Sparty Ščasný na startu přípravy: S posilami jsem spokojený
Video se připravuje ...

Josef Hušbauer na prvním tréninku Sparty po návratu z Itálie
Josef Hušbauer na prvním tréninku Sparty po návratu z Itálie

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud