13. července 2015 • 04:50

Ščasného revoluce! Jaké jsou klady a zápory nového systému Sparty?

Autor: pj, kub
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Spartě nastávají velké změny. Po personálním zemětřesení v hráčském kádru přišel na řadu přechod na nový systém. Trenér Zdeněk Ščasný chce praktikovat rozestavení 3 – 5 – 2. V předchozích letech ho zažila jen hrstka hráčů, ale učí se celkem rychle. V přípravě to vypadá jako změna k lepšímu. Bude to ovšem fungovat v ostré sezoně?



KLADY 

+ VHODNÁ ALTERNATIVA

Po neúspěšné sezoně potřebovala Sparta oživit – personálně i strategicky. Rozestavení 3 – 5 – 2 znamená, že bude mít plán B, který jí loni v Malmö, Plzni a Bernu citelně chyběl. Pro soupeře bude navíc hůř čitelná.

+ DVA HROTOVÍ ÚTOČNÍCI

Jediný klasický hrotový útočník David Lafata dostane rychlého parťáka, což by mu mělo ulevit a zároveň uvolnit prostor, obránci soupeře totiž budou muset svou pozornost rozdělit. Citelně by tak měla vzrůst údernost Sparty.

+ NEZVYK PRO SOUPEŘE

V dnešním fotbale hraje na čtyři obránce devadesát procent týmů, čelit tedy jinému rozestavení je spíš nezvyk a nepříjemná neznámá. Soupeři Sparty by z toho mohli mít při taktické poradě pořádně zamotanou hlavu.

ZÁPORY

– OBRANNÝ STYL

Rozestavení 3 – 5 – 2 má primární cíl eliminovat ofenzivní přednosti silnějšího soupeře. Sparta by však neměla reagovat na protivníka, spíš by mu měla vnutit svou hru. Zejména v domácích soutěžích tedy určitě.

– JEDEN OFENZIVNÍ HRÁČ MINUS

Jsou to jednoduché počty – tři stopeři a dva halvbeci znamenají, že v sestavě přibude jeden defenzivní hráč na úkor ofenzivního. Při dobývání branky teď bude mít Sparta místo dvou hráčů tři vyřazené ze hry.

– NEKOMPATIBILNÍ TYPY

Pozice halvbeků, která je v rozestavení 3 – 5 – 2 naprosto klíčová, vyžaduje od svých interpretů dokonalou kondici, kázeň a umění perfektně bránit i útočit. Proto ze základní sestavy vypadnou Ladislav Krejčí či Tiémoko Konaté.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud