Michal Koštuřík
14. července 2015 • 09:06

Slovácko našlo nového Doška! Koného chtěl i Jablonec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři roky hledali schopného útočníka, připraveného nahradit matadora Libora Doška. Teď s ním podepsali tříletou smlouvu. Jmenuje se Francis Koné (24), dvakrát reprezentoval Togo a Slovácko do něj vládá velké naděje. „Víceméně od začátku jsem si myslel, že by pro nás mohl být zajímavý,“ uvedl trenér Svatopluk Habanec. Urostlá posila, která na jaře oblékala dres maďarského Honvédu Budapešť, asi bude po doléčení lehčího zranění připravena už na první kolo s Duklou.



Ve čtyřiadvaceti letech toho má Tožan Koné, jenž se narodil v Pobřeží Slonoviny, hodně za sebou. V Thajsku byl vyhlášený nejlepším zahraničním hráčem tamní soutěže, působil v Ománu i v Portugalsku (SC Olhanense). V Honvédu odehrál z administrativních důvodů jen pět zápasů a v nich vstřelil jeden gól.

Na zkoušce v Uherském Hradišti mu brzy přišli na chuť. „Za tři dny mě málokterý hráč takto zaujal,“ kvituje příchod útočníka (189 cm) trenér Habanec, jenž si musí chystat náhradu za sedmatřicetiletého kapitána Doška. Ten v předstihu oznámil, že ho téměř jistě čeká poslední rok kariéry. Navíc mu po sezoně doběhne kontrakt. „Libor sám říká, že věk nezastaví. Ale pořád je to náš útočník číslo jedna,“ zdůraznil kouč, že příchod Koného zatím na kanonýrově pevné pozici nic nemění.

V určitých fázích zápasu se na hrotu mohou objevit oba vedle sebe. „Francis se nejdřív musí uzdravit, do tréninku se vrátí zhruba za týden. A pak si taky musí zvyknout na náš herní styl,“ podotkl kouč, jenž si podobný typ střelce vysnil. „Hráč tmavé pleti, čtyřiadvacet let. Tohle jsme hledali,“ mne si ruce nad importem z Afriky.

Mimochodem, Česko není pro Koného neprobádaným územím. V zimě byl na zkoušce v Jablonci – a zaujal. V jednom duelu dokonce vstřelil hattrick. Na sever Čech však nakonec nepřestoupil. „Neměl vyřízená víza,“ zjistil Habanec. Tento problém už odpadl. „Viděl jsem ho v mnoha zápasech na videu, ale až fyzická zkouška dokázala, že nám může pomoct,“ shrnul trenér.

Aby nedošlo k mýlce, nejde o Doškova dvojníka. Ačkoliv podobnost mezi habány rozhodně existuje. „Koné je silovější a vzhledem ke svému původu má nenapodobitelnou kulturu pohybu,“ vnímá rozdíly mezi svými elitními útočníky. „S kabinou už se Francis sžil, mezi klukama je oblíbený. Navíc se mu minulý týden narodil syn, takže jsme to už stihli nějakým způsobem oslavit,“ informoval Habanec.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud