Jonáš Bartoš
25. srpna 2015 • 15:32

Chci Spartě pomoct, říká posila Jiráček. Plzeň se mu neozvala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V devětadvaceti letech prožívá zásadní zlom v kariéře. Rok před koncem lukrativní smlouvy v Hamburku se Petr Jiráček rozhodl pro návrat do Česka, místo plzeňského dresu obleče rudé triko rivala ze Sparty. „Pro fanouška je to vyhecovanější, ale já bych to hodil stranou,“ říká devětadvacetiletý záložník, který se hodlá porvat o základní sestavu a vrátit se do zápasového rytmu.



Dostat Jiráčka do Sparty nebylo jen tak. Letenští se museli dohodnout na hráčově vyvázání z kontraktu v Hamburku, klub se českého záložníka snažil maximálně zpeněžit. „Hamburk ho před třemi lety koupil za čtyři miliony eur, snažil se získat finanční kompenzaci. Nakonec všechny strany dosáhly určitého kompromisu, také Petr výrazně přispěl k tomu, aby se transfer zrealizoval,“ popisuje hráčův agent Dalibor Lacina.

Náročná jednání se nakonec podařilo dotáhnout a Jiráček ve Spartě podepsal čtyřletou smlouvu. V úterý už na Letné pózoval s novým dresem, kde načne novou éru v kariéře. „V Hamburku jsme situaci s panem Lacinou řešili, Sparta do toho rázně vkročila. Byla konkrétní, mluvil jsem i s trenérem, že mě potřebuje a věří mi. V tom to bylo jednoduché, proto jsem se rozhodl jít do Sparty,“ vysvětluje Jiráček, ačkoliv nejdřív s agentem tvrdili, že spíš zvolí angažmá v zahraničí.

Devětadvacetiletý záložník odešel do Německa na konci roku 2011, nadcházející léto zazářil na mistrovství Evropy v Polsku. Do sestavy se ale ve Wolfsburgu ani později v Hamburku pořádně neprosadil. „V Německu jsem strávil tři a třičtvrtě roku, je to pro mě obrovská zkušenost. Zjistil jsem, že tempo hry a všechny věci okolo fotbalu jsou trošičku na vyšší úrovni. Zápasů jsem si představoval trochu víc, ale i tak si myslím, že jsem tam něco odehrál. Teď už koukám dopředu,“ hlásí nová letenská posila.

V rámci české ligy půjde o pikantní přestup. Jiráček do ciziny odcházel z konkurenční Plzně. Ta ale o jeho služby nejevila zájem. „S Plzní jsme nejednali,“ potvrdil Lacina. „Vybírali jsme z nabídek, které byly. V Plzni jsem hrával, jsem s ní spojený, ale teď jsem strávil skoro čtyři roky v zahraničí. Měl jsem nabídky i z jiných zahraničních klubů, ale rozhodl jsem se jít zpátky do Čech a rozhodl se pro Spartu,“ tvrdí Jiráček. 

Jiráček: Chci Spartě pomoct, Plzeň se neozvala
Video se připravuje ...

Pomůže Spartě jako Kadlec?

Rivalitu s Plzní si ale uvědomuje. „Posledních pět let to vygradovalo, Plzeň se pere se Spartou o mistrovské tituly. Pro fanouška je to vyhecovanější, ale já bych to chtěl hodit stranou. Hraju za Spartu, jsem rád, že to takhle celé odpadlo a už bych se k tomu nevracel,“ snaží se mírnit klubové sváry.

Sparta spoléhá na to, že její příznivci explzeňskou oporou přijmou bez problémů. „Nemyslím si, že by Petr měl být symbolem rivality mezi Spartou a Plzní. Co víme z naší situace, myslím, že to bude úplně v pohodě,“ věří člen představenstva Jakub Otava. „Je to profesionál a slušný člověk, nikdy se neprojevil negativním a vulgárním způsobem vůči klubu nebo nějakým způsobem v zahraničí. V roce 2011 odešel z Plzně, ale dneska by se na něj Sparta měla dívat jako na hráče, který jí pomůže vyřešit problém ve středu hřiště,“ dodává Lacina.

Letenští se Jiráčka zkoušeli zlanařit už v dřívější době. „Měli jsme o Petra zájem dlouhodobě, nebyla to jen otázka posledních dnů. Typologicky je to záložník, kterého v našem kádru nemáme, v záložní řadě nám chybí ten, kdo by odjezdil zápas od první do poslední minuty. Věříme, že tohle do naší hry Petr dokáže přinést,“ říká generální ředitel Sparty Adam Kotalík.

Otázkou je, v jaké přijde Jiráček formě. Velké zápasové vytížení mu chybí, prakticky celou dobu v Německu strávil mezi náhradníky. „Odehrál jsem celou přípravu, dvě kola v bundeslize jsem v nominaci nebyl, což bylo pochopitelné. Normálně se připravuju, trénuju. Zápasové vytížení samozřejmě není ideální, ale doufám, že se to bude zlepšovat,“ věří si Jiráček.

Strach nemá ani hráčův nový zaměstnavatel. „Podobným otázkám čelila Sparta v zimě po příchodu Václava Kadlece. Později se ukázalo, že jeho přínos pro Spartu byl velký. Není důvod se obávat, že by Petr přechod z bundesligy nezvládl,“ doplňuje Kotalík.  

Na adaptaci v nomém působšti má Jiráček dostatek času. Do odvety play off Evropské ligy v Thunu zasáhnout nemůže, poté je na programu reprezentační přestávka. Poprvé se v rudém dresu představí 12. září na hřišti silného Jablonce. 

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud