4. září 2015 • 11:30

Slavia má nového majitele! Získali ji Číňané, podíl má i Šimáně

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po měsících spekulací mění fotbalová Slavia majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem je čínská finanční a energetická společnost CEFC, která získala 60 procent akcií. Deník Neovlivní.cz o tom informoval exministr obrany Jaroslav Tvrdík, později to potvrdil i samotný klub na svých stránkách. Zbývající čtyřicetiprocentní podíl připadl podnikateli a spolumajiteli letecké společnosti Travel Service Jiřímu Šimáněmu a jeho společnosti Fly Sport Investments s.r.o. Dosavadním majitelem klubu byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.



Největší soukromá firma v Šanghaji a šestá největší privátní firma v Číně plánuje Slavii vynést zpátky na místa, které po úspěšných letech vyklidila. "Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a a vraátit ji tam, kam právem patří - na vrchol," řekl prezident společnosti Čchan Čchao-tuo.

Prvním krokem nového majitele má být zajištění finanční stability klubu, protože Slavia čelí insolvenčnímu řízení kvůli vleklým sporům s bývalým generálním ředitelem Zbyňkem Kusým. Návrh na něj podala v červnu společnost Online Services z tichomořské Samoy, která uplatňuje pohledávku přesahující šest milionů korun po splatnosti. Dalších 150 tisíc se domáhá společnost Gamma Enterprise.

Řebíček koupil Slavii v srpnu 2011, kdy byl klub ve finanční krizi a hrozila mu ztráta profesionální licence. Situace se ale nezlepšila a o prodeji se spekulovalo již delší dobu. Mezi údajné zájemce patřil kazašský podnikatel Talgat Bajtazijev, ruský podnikatel Dmitrij Romaněnko a údajně také CSKA Moskva nebo Petr Kellner.

Podle deníku Neovlivní.cz prodej Slavie zprostředkoval někdejší ministr obrany a prezident česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík, který je velkým fanouškem vršovického celku. Zajímavostí je, že CEFC má podíl ve skupině J&T Finance Group, která vlastní pražského rivala Spartu.

PŘEHLED MAJITELŮ FOTBALOVÉ SLAVIE
1991-93 - americký podnikatel českého původu Boris Korbel

červen - prosinec 1993 - Fotbalový oddíl Slavia

1994-97 - více akcionářů bez většinového majitele (například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další)

1997-2006 - britská investiční společnost ENIC

2006-11 - tehdejší šéfové klubu Petr Doležal (generální ředitel) a Tomáš Rosen (člen představenstva akciové společnosti)březen-květen 2011 - Antonín Franc (podle spekulací tisku byl ale skutečným vlastníkem kontroverzní podnikatel Petr Sisák)

květen-srpen 2011 - investiční a finanční společnost Natland Group

2011-14 - bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček

2014-15 - Aleš Řebíček a společnost Vinet (vlastník stadionu v Edenu)

od září 2015 - čínská finanční a energetická společnost CEFC

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud