Ondřej Škvor
9. září 2015 • 04:30

Nešlo odvolat Damkovou? Před čtyřmi lety svaz pravidla porušil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli při svém zasedání výkonný výbor nejednal o důvěře pro předsedkyni sudích Dagmar Damkovou, protože by porušil stanovy fotbalové asociace. V obdobné situaci před čtyřmi lety výkonný výbor odvolal tehdejšího předsedu rozhodčích Luďka Macelu. Rovněž v rozporu s tehdejšími stanovami.



Odvolat Macelu navrhl v září 2011 Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň, nikoli ligové shromáždění, jak stálo ve stanovách. Přesto výkonný výbor okamžitě tehdejšího šéfa odvolal a jmenoval Damkovou.

Na novinářskou námitku v neděli v Rize, že v Macelově případě výkonný výbor stanovy neřešil, odpověděl generální sekretář asociace Rudolf Řepka takto: „To se nedá srovnávat, od léta máme nové stanovy.“

#Damkováven #DamkovávenFoto iSport.cz

Má pravdu, ale nejdřív ji nemá. Nové stanovy sice opravdu platí od června letošního roku, ovšem v příslušném bodě se v principu liší nevýznamně.

Tehdy muselo podle základního dokumentu FAČR dát návrh k řešení šéfa komise rozhodčích ligové shromáždění, nyní jeho předseda.

Ani kdysi, ani nyní žádný podnět nepřišel. Předtím to nevadilo, nyní ano. Co na to asociace? 

„Ligové shromáždění ve VV FAČR zastupovali místopředseda Svoboda, pp. Hrdlička, Paclík a Poborský. Hlasování o odvolání Komise rozhodčích pod vedením p. Macely inicioval zástupce Ligového shromáždění ve Výkonném výboru FAČR. Přestože na tomto zasedání byly zmíněny pochybnosti o možnosti odvolání celé Komise rozhodčích, k hlasování se z důvodu předložení agendy zástupcem ligových klubů přistoupilo,“ odpověděl na dotaz Sportu mluvčí Ondřej Lípa.

Pelta vysvětloval v Rize: Proč jsme neřešili odvolání Damkové?
Video se připravuje ...

Je nutné dodat: samo ligové shromáždění se tehdy následně bouřilo a považovalo samotný akt hlasování za porušení stanov a hned dva (tedy polovina) z uvedených zástupců ligového shromáždění (Svoboda, Hrdlička) hlasovali proti.

Zpátky do současnosti: Vlastimír Hrubčík, člen výkonného výboru za Moravu, i přes Svobodovu absenci návrh na řešení Damkové vznesl. Neúspěšně. „Pořád se oháníme nějakými paragrafy. (…) Vůle hlasovat nebyla. Nemyslím si, že by podle legislativy s tím návrhem musel přijít Dušan Svoboda,“ řekl pro úterní deník Sport.

Na to vzápětí reagoval první místopředseda asociace Zdeněk Zlámal. „Pan Hrubčík si nemůže vykládat stanovy Fotbalové asociace ČR po svém, a pokud cítí nějakou podporu, což je, mírně řečeno, kuriózní, měl svou snahu primárně iniciovat směrem k předsedovi Ligového shromáždění. Takto musel přijmout faktický stav věci a je vůči vedení FAČR a kolegům ve výkonném výboru velmi nesolidní, aby si stěžoval v médiích, že skutečnost je jiná, než by si on sám přál,“ ohradil se ostře oficiální druhý muž českého fotbalu.

A vymezil se i vůči dalšímu Hrubčíkovu tvrzení. „Vím, že ho ta situace taky znepokojuje,“ prohlásil Hrubčík o Zlámalovi coby moravském místopředsedovi. Co ten na to? „Především pak není možné, aby pan Hrubčík mluvil za mne, kteréhokoliv člena VV a tím spíše obecně za Moravu.

Jeho postoj v žádném případě nevyjadřuje názor Moravy a jeho iniciativu vnímám pouze jako snahu o zviditelnění sebe samého. Myslím, že by se místo toho měl více věnovat fotbalovým tématům, aby nezapomínal dorazit například na jednání VV, týkající se tématu rozvoje talentované mládeže.“ Tolik Zlámalův úder.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud