Stanislav Hrabě
27. října 2015 • 14:29

Pamětní deska Dukly Praha je plná jmen, která proslavila český fotbal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezapomínat na osobnosti, které proslavily český fotbal na celém světě. To je hlavní odkaz pamětní desky Dukly Praha, kterou předseda představenstva Bohumil Paukner společně s klubovými legendami odhalil v klubovně na stadionu na Julisce. „Teď budou zachovány i pro příští generace,“ připomenul.



Je na ní 39 jmen. Lidí, kteří se podíleli na zisku domácích fotbalových trofejí, a kteří už nejsou mezi námi. A nejen fotbalistů a trenérů. Vedle Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy v roce 1962 Josefa Maopusta a jeho kolegů ze stříbrného týmu na MS v Chile Ladislava Nováka, Svatopluka Pluskala či Pavla Kouby, nebo mistra Evropy 1976 Františka Veselého - ano slávistický srdcař vojákoval v Dukle a v ročníku 1963/1964 doby svůj jediný československý ligový mistrovský titul – nechybí pochopitelně vyhlášení trenéři Jaroslav Vejvoda, Karel Kolský a Bohumil Musil, ovšem ani rekvizitářka Jindra Tománková či doktoři Hubert Topinka a Břetislav Minář. Všichni se podíleli na slávě Dukly Praha.

„Neproslavili ovšem jenom náš klub, ale celý český fotbal po celém světě,“ zdůraznil Bohumil Paukner. „Za to jim patří náš vděk a dík,“ dodal. Na desce je 39 jmen, místo je i pro další. „Doufám ovšem, že budou přibývat jen velmi pomalu,“ popřál nejvyšší muž klubu všem žijícím dlouhověkost.

Slavnostního aktu se zúčastnili dukelské legendy vicemistra světa 1962 Josef Jelínek, brankář mistrů Evropy 1976 Ivo Viktor, mladší generaci zastupovali dlouholetý kapitán Jan Fiala nebo nedávný trenér české reprezentace Petr Rada. Slavná jména si přišli připomenout i jejich členové rodiny. „Byla to generace, která hrála skutečně hlavně pro čest a slávu, protože těch peněz tehdy tolik nebylo,“ připomenula paní Marta, vdova po Františku Šafránkovi.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud