Ondřej Škvor
30. října 2015 • 15:26

Šlágr píská politik Jílek. Berbrův zastánce si loni vedl skvěle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to stejné jako loni: podzimní šlágr Plzně se Spartou píská jihočeský rozhodčí Jan Jílek. Před rokem si v duelu nesmiřitelných vedl výtečně. Vzhledem k dění na fotbalově-politické scéně má však jeho nominace lehce pikantní nádech.



Jan Jílek, nebo Radek Příhoda? Tito dva sudí byli podle zákulisních informací kandidáty na řízení nejchoulostivějšího utkání podzimu, přednost dostal ten první. Prý i proto, že Plzeň si Příhodu nepřála.

Deník Sport lehce favorizoval Příhodu před Jílkem. To proto, že v posledním ligovém utkání působil v roli čtvrtého sudího na utkání Sparta-Bohemians (3:0), přičemž právě tato funkce na zápase jednoho z rivalů bývá náznakem následné delegace.

Ale nestalo se. Deník Blesk uvedl, že Plzeň jeho nominaci vetovala. Pokud ano, jaké mohly být důvody? Jde o spekulace, ale patrně takové, že Příhoda nepatří do neoficiální plzeňské skupiny sudích, kteří nejčastěji řídí duely Viktorky.

Naposledy ji pískal v 17. kole minulé sezony proti Českým Budějovicím (6:0), zatímco Jílek za stejné období vedl tři její zápasy. „Příhoda nepatří do té jejich party, přitom podle mého je to náš nejlepší rozhodčí, lepší než Královec,“ tvrdí Ivan Grégr, bývalý dlouholetý mezinárodní sudí.

Zato Jílek platí za oblíbence Romana Berbra i Dagmar Damkové , byť na rozdíl od některých řezníků má své hranice, které nechce překročit. Po otevřené kritické zpovědi Libora Kovaříka o nezdravém Berbrově vlivu na tuzemské sudí veřejně vystoupil s prohlášením, které se manželské dvojice zastalo, zatímco Příhoda odmítl podepsat petici na stejné téma.

Za těchto okolností zůstává s podivem, že se Příhodovo jméno vůbec objevilo v souvislosti se šlágrem ve hře.

VIDEO | Podívejte se, jak vypadal loňský souboj Plzně se Spartou

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 2:0
Video se připravuje ...

S Berbrem vychází Jílek i jako předseda Jihočeského krajského fotbalového svazu - tento souběh funkcí je koneckonců pro český fotbal typický. „Jílek je velký zastánce Damkové a Berbra. Vyjádřil se veřejně na jejich podporu. Kdyby aspoň mlčel, ale ono je to asi těžký,“ říká Grégr.

Nic z toho ovšem neznamená, že šlágr nezvládne. Třeba ten loňský se mu v listopadu (Plzeň-Sparta 2:0) povedl excelentně, od deníku Sport dostal známku 9. „Obstál výborně. Toleroval tvrdší hru, na obě strany měřil stejně,“ psali jsme.

Jílek skutečně hře nechává tvrdší průběh a šetří kartami - například ve svých dvou posledních duelech nevytáhl ani jedinou. „Honza to umí hrát na obě strany. Je to politik, dělá starostu, šéfa fotbalového kraje, vyzná se, vyhoví oběma,“ připomíná nejmenovaný zdroj.

„Myslím, že to zvládne. Můj názor je, že se bude snažit podat co nejlepší výkon. Byl by sám proti sobě, kdyby nechtěl,“ říká Grégr.

Věřme, že sudí Jílek ani jeho asistenti Jan Paták a Radek Kotík nebudou v neděli večer žádné zajímavé téma.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud