Jonáš Bartoš
22. listopadu 2015 • 11:50

Do plzeňské sestavy vtrhla mladá naděje. Matějů vymazal i Skaláka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebojí se. Je rychlý, navíc okamžitě zvládá přepínat dozadu. Ve fotbalové Plzni si piplají opravdu zajímavý talent. Aleš Matějů podruhé za sebou odehrál celé ligové utkání, proti ambiciózní Boleslavi si vedl velmi dobře. Teprve devatenáctiletý mladíček bez větších problémů uhlídal reprezentanta Jiřího Skaláka a přispěl k výhře 1:0. Trenéry přesvědčuje o tom, že se nemusí bát dát mu šanci.



Kdy naposledy se v Plzni do základu prosazoval devatenáctiletý junior? Od vítězné éry Pavla Vrby opravdu jen těžko, zkušený mistrovský kolektiv do nejsilnější jedenáctky málokoho pustí. „Aleš mě velmi příjemně překvapil už v zápase na Baníku, proto dostal znovu důvěru. Jsem rád, že jsem to udělal, odehrál znovu výborné utkání. Jirkovi Skalákovi to hodně otrávil, jeho pozice určitě zesílila,“ chválil reprezentanta české jednadvacítky trenér Karel Krejčí.

Aleš Matějů dostal šanci už před čtrnácti dny v Ostravě, klesající výkony Františka Rajtorala donutily trenéra Krejčího jednat. Plzeňský kouč ho už po Baníku nahlas pochválil, také proto se jeho jméno objevilo v základu i proti Boleslavi.

Matějů zvládl velmi těžkou zkoušku. Na jeho straně se nejvíc pohyboval Jiří Skalák, momentálně vůbec jeden z nejlepších ligových fotbalistů. Příbramský odchovanec se ale nelekl, ba naopak – svou stranu si pohlídal naprosto suverénně. Za svůj výkon obdržel od redaktorů Sportu vysokou známku sedm.

„Sám jsem mu zdůrazňoval, že má mou důvěru a že si ji za své výkony zaslouží,“ říkal po jednobrankovém vítězství trenér Krejčí. „Dneska všechny překvapil, odehrál výborné utkání. V defenzivě neudělal jedinou chybu, zapojoval se i do útočné fáze. Zvládl velice dobré utkání, budeme chtít, aby na takový výkon navázal.“

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 1:0, výhru zařídil Ďuriš
Video se připravuje ...

Matějů to zvládl místo Rajtorala

Devatenáctiletý Matějů si na svou šanci musel počkat, do zápasu v Ostravě nastoupil jen prvního srpna v utkání na Dukle (0:1). „Pro hráče není moc příjemné, když moc nehraje, možná jsem očekával něco jiného. Ale nakonec jsem moc rád, že mi to dalo větší chuť jít do zápasu a trenérovi ukázat, že na to mám. Bez jeho důvěry bych to předvést nemohl,“ vykládal po utkání sám hráč.

Podruhé za sebou dostal přednost před Františkem Rajtoralem. Spolu s Janem Baránkem ze sestavy vytlačili zkušené hráče, dlouholeté plzeňské opory. „S Frantou mám dobrý vztah, jezdíme spolu autem domů (oba bydlí v Příbrami, pozn. red.). Je mezi námi jen zdravá konkurence. Starší kluci mi hodně pomáhají, to jsem moc rád, jinak bych takové výkony třeba nepředvedl, nevěřil bych si. Všem za to patří poděkování,“ vyzdvihl nejmladší člen plzeňského kádru.

Matějů přišel v létě do Plzně právě s tím, aby vytvořil zdravou konkurenci zkušeným plejerům. Co může talentovaný obránce nabídnout? Největší jeho zbraní je rychlost, v dnešní době prakticky nezbytný atribut krajního beka. Matějů navíc dokáže hrát i velmi zodpovědně dozadu, s čímž má právě Rajtoral občas problémy.  

„Je dobře, že jsme to zvládli s takhle mladou obranou. Pro zkušenější hráče je to třeba motivace do tréninku, aby na sobě začali víc dělat,“ prohlásil Krejčí. Právě jeho důvěra je pro mladíky v kádru klíčová, bez trenérovy ochoty a kuráže posadit letité opory by se Matějů na plac jen tak nedostal.

„Samozřejmě, každého hráče těší, když ho trenér chválí. Obzvlášť v Plzni, kde ty nároky jsou větší,“ vážil si důvěry Matějů. „Teď byl asi vhodný okamžik mě tam dát, jsem rád, že jsem nastoupil a nějak to zvládl. Ale jedu dál, kdybych se zastavil, bylo by to špatný.“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud