Richard Šíma
11. ledna 2016 • 04:40

Musí přijít ČISTKA, vyzývají legendy Baníku nového majitele

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S nadějí v lepší ostravské zítřky pohlížejí na vstup nového majitele Václava Brabce do Baníku klubové legendy. Zároveň je z jejich vyjádření cítit dávka obezřetnosti. Ano, příchod ekonomicky silného vlastníka je fajn. Ale ještě počkejme, co ukáže, zní z úst slavných hráčů baníkovské historie takřka unisono. 



Ano, tohle může být historický mezník, který nastartuje cestu Baníku Ostrava zpět mezi špičkové české kluby. V tom se slavní hráči ostravské minulosti shodují. Dostatek financí je důležitý. Ale nový majitel má před sebou hodně práce, chce-li Baník vrátit tam, kam historicky patří.

„Sleduju to jen prostřednictvím médií, bližší informace nemám. Určitě je dobře, že se silný majitel objevil. Ale já pana Brabce neznám, hodnotit nemůžu,“ prohlásil Marek Jankulovski.

Ostravský odchovanec, který se v posledních letech k dění v Baníku vyjadřoval velmi kriticky. „Pan Brabec před sebou má hodně práce. Pokud provede pořádnou čistku v klubu a pročistí to od a do zet, ne od a do bé, ale opravdu od a do zet, má určitě naději,“ řekl Jankulovski.

Něco podobného radí Brabcovi na dálku i Martin Lukeš. „Ten klub se určitě musí vyčistit. Pak věřím, že se to pohne kupředu,“ pravil hráč, který s výjimkou jediné sezony strávil celou profesionální kariéru v Baníku.

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Sparta 0:1. Hostům pomohl Pavlenkův kiks
Video se připravuje ...

Zamlouvá se mu nástup trenéra Vlastimila Petržely. „Líbí se mi, že chce hrát s mladými hráči a sázet na baníkovce. Je mi sympatický i tím, jak se vyjadřuje. To mají lidi v Ostravě rádi. Žádné mazání medu kolem pusy. Toho tady bylo dost. Fanoušci Baníku chtějí slyšet věci tak, jak opravdu jsou,“ řekl Lukeš.

Jankulovski, Lukeš ani nikdo další zatím konkrétní záměry nového majitele nezná. Brabec zatím jen potvrdil, že akcie od Petra Šafarčíka koupil, na jeho první obšírnější vyjádření veřejnost zatím čeká. Dočká se patrně v tomto týdnu. „Jsem moc zvědavý, co řekne,“ poznamenal Václav Svěrkoš. „Nebude to mít v Ostravě snadné, fanoušci jsou po tom, co zažili v minulých letech, hodně nedůvěřiví,“ pravil.

Kdyby prý měl za úkol Brabcovi něco poradit, řekl by mu, ať se obklopí lidmi z ostravského regionu. „Někde jsem četl, že se uvažuje o příchodu Dušana Vrťa na místo sportovního ředitele. S tím určitě souhlasím, Dušan je velký ostravský srdcař. A své kvality prokazuje v Senici,“ poukázal Svěrkoš.

V jednom se všechny tři ostravské legendy víceméně shodují. Brabec Baník koupil proto, aby ho pozvedl. „O tom jsem přesvědčený. Jak se mu to povede, to se uvidí, ale určitě je tohle jeho cíl. Nechce z klubu nic vyvádět. Ono totiž ani není skoro co. Koupit Baník v takovém stavu může opravdu jen někdo, kdo s ním chce něco dokázat. To mě naplňuje optimismem,“ dodal Lukeš.

Baník zatím počítá jen ztráty, vzhledem k zablokovaným přestupům nemůže nakupovat hráče, mezitím přišel o gólmana Pavlenku, který odešel do Slavie, o záložníka Kukece, jenž je v Teplicích, a také o útočníka Francise Narha. Ten podepsal bulharskému Levski Sofia.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud