11. února 2016 • 13:00

Osamostatnění se blíží, říká Svoboda. A Skalák je dobrý signál

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek startuje jarní část fotbalové ligy, která přinese souboje na trávníku i mimo něj. Vedení soutěže totiž čekají hned dva náročné úkoly. Najít nového generálního partneru po končícím Synotu a také dotáhnout do úspěšného konce osamostatnění od Fotbalové asociace ČR. To by mohl výkonný výbor FAČR začít řešit už v březnu.



"Já si myslím, že je to téma, které budeme schopni v řádů několika týdnů prezentovat veřejnosti," řekl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda na dnešní tiskové konferenci. "Na začátek března bychom chtěli svolat mimořádný výkonný výbor, na kterém bychom chtěli osamostatnění probrat. To by měl být spouštěcí mechanismus. Momentálně jsme na většině věcí domluvení a nyní to řeší právníci. Mé přání je, aby se vše stihlo do příští sezony," dodal.

Šéf ligy Svoboda: Osamostatnění se blíží, Skalák je dobrý signál
Video se připravuje ...

Že by už v březnu mohlo dojít k dohodě mezi FAČR a LFA o osamostatnění ligy, potvrdil ve středu také předseda FAČR Miroslav Pelta. "Chci, aby 1. července byla samostatná liga, proto je třeba, abychom v březnu měli jasnou dohodu. Obě strany musí udělat kompromisy. Chci, aby ten rozvod byl bez pachuti," dodal Pelta.

Kromě osamostatnění nyní Pelta se Svobodou řeší i otázku nového titulárního sponzora soutěže, jelikož Synot se rozhodl vypovědět smlouvu v důsledku změn v loterijním zákoně. Oba jsou ale přesvědčeni, že se do léta povede najít stejně kvalitní náhradu.

"Jednání probíhají intenzivně. Před podpisem ještě nic není. Jedna firma hned neměla zájem. Já mám jasno o tom, které firmy by to měly být, a teď je na jejich akcionářích, jak se k tomu postaví," prohlásil Pelta. "Nemám obavu, že by liga od příští sezony neměla sponzora a že by v příštích dvou letech muselo dojít ke snížení prostředků pro kluby," dodal Svoboda.

Podle něj by mohlo být výhodou, že se o novém sponzorovi jedná v době, kdy se řeší i osamostatnění. "Nový partner tak má šanci být u nového impulsu pro ligu hned od začátku, což by pro něj mohlo být zajímavé," míní Svoboda.

Liga na jaře nabídne i řadu akcí pro fanoušky. Zápasy 24. kola se ponesou v duchu Víkendu otců, kdy se otcové s dětmi dočkají různých zvýhodnění. Za Duely rivalů byly pro jaro vybrány zápasy Olomouce s Ostravou ve 23. kole a Brna se Spartou ve 29. kole.

I v této sezoně dojde k atraktivnímu poměřování dovedností mezi vybranými hráči v takzvaném Souboji plejerů. Účastníky dovednostních soutěže, které v jiných sportech doprovází Utkání hvězd, vyberou přímo fanoušci. V minulé sezoně byl nejrychlejší při slalomu s míčem Egon Vůch, nejtvrdší střelu měl Martin Juhar, nejpřesnější José Romera a mezi brankáři kraloval Milan Švenger.

LFA rovněž nově spustila oficiální web pro MOL Cup, na které fanoušci najdou i historické statistiky a další zajímavosti o hlavní české pohárové soutěži.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud