Jan Podroužek
5. března 2016 • 13:51

Slávistická pravda leží v Boleslavi. Ukáže cestu, kudy do Evropy?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic obyčejného. Všedního. Je to jiná výzva a jiný zápas, než s, jaký Slavia dosud na jaře hrála. Teď teprve přijde na a řadu testování týmu z pohledu krátkodobých ambicí. Jestli chce klub hrát v příští sezoně evropské poháry, je dnešní utkání v Mladé Boleslavi ideálním měřítkem. Třetí tým ligy hostí pátý. Rozdíl dva body.



Nikdo ve Slavii, žádný člen vedení, žádný hráč, se neskrčil. Všichni do jednoho po čínské injekci přijali tlak. „Poháry teď hned. Do dvou let boj o titul.“ Jasná věta, kterou za všechny jako první vyslovil člen představenstva Jaroslav Tvrdík, dneska poprvé sešívané vyzkouší z připravenosti. Souboj s Mladou Boleslaví je prubířským kamenem.

Je přitom jasné, že jde jen o jeden z posledních jedenácti zápasů. O tři body z třiatřiceti. Ale význam utkání podceňovat nelze.

„Čeká nás soupeř, který hraje také o poháry jako my a je v tabulce před námi. Jestli chceme hrát v Evropě příští sezonu, tak musíme udělat všechno pro to, abychom to utkání vyhráli,“ prohlásil bez mučení trenér Slavie Dušan Uhrin.

Sympatický neúskočný postoj je v Edenu jedním z mnoha. To jen potvrzuje, co se dnes v Boleslavi chystá. Byť ještě „o život“ nejde.

Domácí jsou třetí v tabulce. Slávisté pátí. Mezi nimi jsou dva body a Slovan Liberec. V probíhající sezoně má třetí a čtvrtý tým garantovanou účast v kvalifikaci Evropské ligy, to samé vítěz národního poháru, ovšem z toho už Slavia vystřelila na podzim. Jestli chce do Evropy, musí buď ukrást postavení Boleslavi, nebo Slovanu, nebo čekat, že někdo z první čtyřky vyhraje pohár a sešívaní vstoupí do předsíně kontinentálního jeviště z pátého místa.

„Je to zápas o šest bodů, ukáže se, kdo se odpoutá od soupeřů. Bude to důležité utkání, musíme vyhrát, abychom pořád hráli o Evropu,“ uvědomuje si útočník Lukáš Železník.

Spoléhat se na druhé, na variantu bé, tedy že e páté místo bude de taky evropské, by bylo z pohledu Slavie avie nízké. Proto dnešnímu zápasu celý tým z Edenu přikládá takovou váhu. Nerozhodne sice o tom, kdo skončí na jaké pozici v lize. Ale Slavii může akorátně vmést pravdu do očí. „Máte na to.“ Nebo: „Nemáte na to.“

Statistiky Karla Jarolíma Dušana Uhrina mladšíhoFoto Sport

„Pro oba týmy je to důležité utkání z hlediska prosazení se na pohárové příčky,“ přiznává i soupeř, trenér Mladé Boleslavi Karel Jarolím.A v tomhle tkví to největší kari večerní bitvy. Půjde o hodně, zároveň do toho oba týmy vletí na lavičce s muži, kteří se vytáhli především při působení u druhé strany. Karel Jarolím je pro slávisty pořád tím, kdo do Edenu přivedl po dlouhé době tituly a vůbec poprvé Ligu mistrů.

Pod Dušanem Uhrinem se zase z obyčejného středočeského klubu stal třeba kat Olympique Marseille. „Tam, kde jsou lavičky pro hosty, jsem snad ještě ani jednou nebyl,“ usmívá se Uhrin, že to v Boleslavi zná jenom jako pan domácí.

Mimochodem, když Slavia zažívala své historické chvíle, Uhrin dělal Jarolímovi asistenta. „Je to prostě prestižní, samozřejmě,“ dodává Uhrin. Jde o utkání, z něhož se nikdo nevylže.

Do Edenu se vrací radost! Výhra Slavie s Baníkem přímo ze hřiště
Video se připravuje ...

MOJE JEDENÁCTKA: Vukadinovič bere pět slávistů i bráchu ze Zlína
Video se připravuje ...

Tomáš Souček a Josef Hušbauer při děkovačce před fanoušky Slavie
Tomáš Souček a Josef Hušbauer při děkovačce před fanoušky Slavie

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud