19. března 2016 • 15:37

Plusy a minusy před derby: Co hraje pro Spartu a co pro Slavii

Autor: pj, jp
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na plusy a minusy Sparty a SlaviePodívejte se na plusy a minusy Sparty a SlavieFOTO: Koláž iSport.cz

    Pro jednoho hraje aktuální forma a síla kádru, pro druhého zase schopnost udeřit ze standardních situací. Nedělní derby mezi Spartou a Slavií slibuje zajímavou podívanou. Zajímavé bude sledovat, jak si Sparta poradí s náročnou sérií utkání v řadě či bráněním obranných standardních situací. Slavia zase musí zlepšit souhru a probudit střelce Škodu. Oba týmy navíc sráží zdravotní trable. Podívejte se na silné a slabé stránky obou celků před vzájemným soubojem.

  • Silné stránky Sparty

    Radost sparťanůFoto Reuters

  • SÍLA KÁDRU

    Josef ŠuralFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Už to nebyly nákupy na lavičku.  Se zimními příchody Ondřeje Zahustela a Josefa Šurala došlo k faktickému posílení a zkvalitnění kádru. Vytvořila se konkurence, na kterou třeba Ladislav Krejčí nebyl dlouhé roky zvyklý. I to mu pomohlo do současné výtečné formy. Trenér Ščasný má zkrátka kam sáhnout. Vypadne z formy jeden hráč, v rychlosti ho může nahradit jiným. Tato „munice“ mezi náhradníky je podstatná i v přepínání mezi ligou a Evropou.

  • VARIABILITA

    Ondřej Zahustel přestoupil v zimě z Mladé Boleslavi do SpartyFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Sparta se naučila dva systémy, které letenský kouč volí podle soupeřů. Tým navíc zdobí variabilita a schopnost zformovat se do jiného rozestavení během pár sekund. Třeba jako v Krasnodaru, kdy v 17. minutě přešel ze tříobráncové formace na čtyřobráncovou. To dává Letenským ohromnou výhodu, protože soupeřům ztěžují taktickou přípravu. Zároveň jim vychází hra na rychlé protiútoky i postupný útok, který využívají v domácí soutěži.

  • FORMA

    Ladislav Krejčí v jednom z tvrdých soubojů v utkání Sparty s LaziemFoto Reuters

    I když týmový výkon v některých ligových utkáních skřípal, bodově Sparta vše zvládla. Co se týká individuální formy, vyčnívá především Ladislav Krejčí. Po dlouhém trápení šel výkonnostně nahoru. Spolu s ním „vyrostl“ Lukáš Mareček a o reprezentační pozvánku se hlásí Jakub Brabec. Důležitou roli sehrál Ondřej Zahustel, jenž zvládl přerod na beka. Pro Spartu není problém ani nahradit David Lafatu, ať už Lukášem Julišem, nebo Josefem Šuralem.

  • Slabiny Sparty

    Sparťané mají stále, co zlepšovatFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • – NÁROČNÁ SÉRIE ZÁPASŮ

    Fotbalisté Sparty v utkání proti LaziuFoto EPA

    Slovo únava vynechejme. Pokud chce Sparta vydržet na evropské úrovni a být dlouhodobě konkurenceschopná, musí náročný sled zápasů zvládat jako doposud. Zároveň je rozumné neuvažovat o hráčích jako o robotech. Těžké zápasy s Krasnodarem či Laziem mohou mít fyzický i psychický dopad. Je důležité, aby se sparťané během pár dní přeorientovali na ligu a donutili se vyhecovat ke stejnému výkonu jako v Římě.

  • – ZDRAVOTNÍ RIZIKO

    David Bičík hraje i se zraněnímFoto Michal Beránek (Sport)

    Stoprocentně fit není David Lafata.  Bolestivou grimasu spatříte na jeho tváři po každém těžším souboji. Navíc kvůli nedávnému zranění nemá dostatečně natrénováno, tudíž zatím nezvládne celých devadesát minut. „Není ani kdy to dohnat, když pořád hrajeme zápasy,“ říká. V pořádku není ani David Bičík. Na Laziu chytal s pohmožděným prstem, který si vykloubil v Olomouci. Proti bolesti mu pomohly prášky.

  • – OBRANNÉ STANDARDNÍ SITUACE

    Lukáš Vácha v souboji s jabloneckým PospíšilemFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Dlouhodobá slabina. Deník Sport na ni upozorňoval už na konci září, tedy před podzimním derby se Slavií. Ovšem trenérovi Ščasnému se ji nedaří odstranit. Po obranných standardkách Sparta inkasovala na jaře už čtyři góly. Pravda, proti Olomouci a v odvetě s Laziem touto cestou gól nepadl, přesto byla Bičíkova branka při každé příležitosti v ohrožení. A když se zamyslíme, jakými hlavičkáři disponuje Slavia…

  • Silné stránky Slavie

    Slávisté prožili na jaře radost i smutekFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • OFENZIVNÍ STANDARDKY

    Radost Slavistických fotbalistůFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Slavia z nich dala na jaře už čtyři góly. A přitom je celkem jedno, kdo je zahrává, exekutorů se najde víc. Josef Hušbauer, Tomáš Jablonský, Levan Kenija, z centrů těch tří už dokázali jejich spoluhráči vytěžit góly. A když se vezme do úvahy nejistota při standardkách ve sparťanské obraně, může odtud Slavia v derby hrozit velmi zásadním způsobem.

  • NEJEN SIMON DELI

    Slávistický stoper Simon DeliFoto Dominik Bakeš Sport

    Slavia má v kádru dobrý typ středních obránců. Simon Deli je ve vynikající formě, navíc jeho způsob hry dává mužstvu dobrý základ pro hru na balonu. Dřív byl až bohorovný, dnes patří k největším jistotám v základní jedenáctce. Předpoklady pro podobný způsob hry má i Martin Latka, oba v týmu vytváří dobrý základ pro vycházení útoků ze zajištěné obrany.

  • ROZJETÝ TOMÁŠ SOUČEK

    Tomáš Souček vstřelil proti Baníku hattrickFoto Barbora Reichová (Sport)

    Těžko se dá předvídat, co bude jeho příští krok, pohyb, myšlenka… Tomáš Souček doslova mate tělem, jeho pohybová kultura zdaleka není dokonalá, přesto se umí velmi obratně prosazovat. Baníku dal hattrick, rozhodl i zápas se Zlínem jediným gólem. Ze své pozice defenzivního záložníka je největším překvapením Slavie a je to i jedna z cest, jak zaskočit Spartu.

  • Slabé stránky Slavie

    I Slavia má dost mezerFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • – ZASTAVENÝ ŠKODA

    Milan Škoda navlékl v Jihlavě kapitánskou pásku, hodně často se ale musel chytat za hlavu - při zahozených šancích svých i svých spoluhráčůFoto Michal Beránek (Sport)

    Nejvíc ze všeho bijedo očí jarní zpátečka Milana Škody. Hlavní kanón Slavie pořád čeká na milostivý gól, který by ho vytáhl ze střelecké bídy. Na podzim se prosadil desetkrát, v posledních pěti jarních zápasech ještě ani jednou. Selhává i v naprosto vyložených šancích. Sparta ho v derby bude pozorně hlídat, ale útočník se musí vrátit do formy, aby byl pro Letenské nebezpečný.

  • – STÁLE NESEHRANÍ

    Zklamaní slávisté opouštějí v JihlavěFoto Michal Beránek (Sport)

    Nikdo to nemůže nazývat výmluvou, je to prostě logické vyústění masivních zimních nákupů. Zatímco hra v zimní přípravě vypadala nadějně, pod tlakem ligových zápasů se posílený tým přibrzdil. Noví hráči se teprve sžívají s vysokými nároky, které musí plnit týden co týden, a sžívají se i všichni hráči společně na hřišti. Nesehranost je patrná, automatismy mužstvu ještě scházejí.

  • – ROZSÁHLÁ MARODKA

    Jaromír ZmrhalFoto Barbora Reichová (Sport)

    Plány Slavie nabourává rozsáhlá marodka, která přetrvává. „Určitě nebude Jarda Zmrhal, který leží v posteli,“ zmínil kouč Dušan Uhrin mladší klíčového záložníka. Nejistý je podle něho rovněž start Součka, Deliho, Mikuly, Bořila, Železníka, Pitáka nebo Mihalíka. „Je to ale derby a já věřím, že ti, co jsou ještě nemocní, budou stoprocentně připraveni,“ dodal kouč nicméně.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud