Jan Podroužek
22. března 2016 • 13:55

Naději střídá deziluze. Slavia je těžkopádná, do špičky se nevrací

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vracíme vám Slavii. Za stolem se na začátku ledna seřadilo pět mužů, každý s odborností na něco jiného. A v čele Jiří Šimáně, ten, co do toho dá hodně svých peněz spolu s Číňany. Zjištění ale je, že Slavia se ještě nikam zdaleka nevrací. Ještě pořád stojí na startu své cesty, do čehož ji uvalilo i nezvládnuté nedělní derby (1:3), a vůbec celý comeback mezi užší špičku je pořád nejistý.



Josef Hušbauer v rozhovoru pro Sport před derby pronesl, že souhlasí: hra ještě není ideální. Že ještě nepanuje mezi novými kolegy na place úplná souhra, což dává logiku.

Nejen tenhle problém asi brzdí Slavii. Ale začít se tím musí. Do očí totiž bije těžkopádný projev „sešívaných“ nejvíc. Místy těžkopádný, to je přesnější. Hra Slavie dost často působí rozpačitě. V Edenu proti Zlínu už se na tým i pískalo. Možná už tehdy to byl moment, kdy slávisté mohli trochu prozřít. Zjistit, že nahoru to snadno a rychle nepůjde.

Byť pro své sny měli argumenty. Zimní příprava, zejména herní ve Španělsku, vypadala velmi nadějně. Všichni si pochvalovali, jak se posily usadily, že příchozí hráči mají dost dovedností, aby to za něco stálo. Jenže pak se ukázalo, že boj pod velkým tlakem je problém, o souhře nemluvě.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Slavia 3:1. Derby pro Spartu, Slavii zničila po půli
Video se připravuje ...

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Všechny zprávy pro fanoušky Slavie Všechny zprávy pro fanoušky SlavieFoto spo

Z nadějného broušeného projevu v zimě si do jara sešívaný kolektiv vzal strašně málo. Presink, který pilně driloval, téměř neuplatňuje, nebo jen velmi latentně. Výkonnost Milana Škody se možná zlomila k lepšímu až teprve v derby, kdy skóroval a celkově hrál slušně. Forma Hušbauera, nejzářivější posily, je spekulativní, protože jedněm se líbí jeho zápal a práce v defenzivě, druhým to nestačí, protože nadstavba, kvůli níž ho klub kupoval, zatím není zjevná. Nefunguje kombinace.

Do řečí se tak během šesti odehraných jarních kol dostalo i to, jestli je stále pevná pozice trenéra Dušana Uhrina. „Má mimořádnou a bezmeznou podporu akcionářů Slavie,“ vložil se Jaroslav Tvrdík, zástupce většinového majitele čínské společnosti CEFC, do diskuze na sociální síti. Silným prohlášením možná zaplašil aktuální spekulace, ale bude pravděpodobně záležet na tom, jestli se tým probojuje do pohárů pro příští sezonu.

Nesoulad mezi Tvrdíkem a Šimáněm?

U Tvrdíka může vznikat další třenice, proč ještě slavná značka nestojí na pevných základech. Nebezpečí spočívá v „dvojkolejnosti“ uvnitř klubu dané spoluprací CEFC, či spíše Tvrdíka, a minoritního majitele Jiřího Šimáněho. Naposledy pozornost vzbudila skutečnost, že se posledně jmenovaného netýkalo jednání o koupi stadionu v Edenu.

Tvrdík je vedl sám a už oznámil, že CEFC získá 70 % akcií společnosti Eden Arena. „V tomto směru jsem nebyl osloven,“ uvedl Šimáně. Tři dny poté ovšem Tvrdík vyhlásil, že Šimáně má nabídku na proporční zastoupení jako ve Slavii, tedy 60:40. Není však jisté, že je ochoten k dalším velkým investicím.

Rozdíly jsou patrné i díky hodnocení lidí zvnějšku. Když Josef Šural ve Sportu vzpomínal na zimní jednání s pražskými „S“, otřel se o Tvrdíka. Bývalý politik podle něho pouštěl fámu o tom, že liberecká hvězda slíbila přestup červenobílým. Uctivých slov se naopak dočkal Šimáně.

Ještě v lednu vypadalo spojení šéfů Slavie téměř idylicky. Nebo se o to objetími pro fotografy snažili. Jenže co když Šimáněho jednou doženou peripetie ve vedení, v krajním případě „flákne“ do stolu a sbalí se?

Podle některých zdrojů už tomu byl jednou blízko během vyjasňování, jak se budou platit posily.

Kapitán Slavie Latka: Derby jsme si prohráli sami
Video se připravuje ...

UNIKÁTNÍ VIDEO: Nejlepší záběry z derby mezi Spartou a Slavií
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud