Ondřej Škvor
23. března 2016 • 13:14

Smlouva pro samostatnou ligu? Projděte si, co se změní ve fotbale

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Právníci to sepíšou, kluby a výkonný výbor odsouhlasí, valná hromada posvětí. V podstatě formality. To podstatné už je hotovo – kluby a asociace se dohodly na obsahu smlouvy, která oddělí profesionální fotbal od výkonnostního. Jinými slovy, liga se od příštího ročníku osamostatní. Fotbal se rozvádí. Obě strany tvrdí, že jsou spokojené.



„Je to nejdůležitější smlouva ve fotbale od roztržení republiky. Tato smlouva je nejdůležitější,“ zdůraznil asociační místopředseda Roman Berbr , jenž při jednání zastupoval výkonnostní fotbal. Už jeho nezvyklá přítomnost na tiskové konferenci podtrhovala význam dohody.

Návrh smlouvy (více v tabulce na konci textu) se nerodil lehce. Slovo „tvrdý“ zmínily všechny strany. „Musím říct, že Roman je tvrdý vyjednavač,“ uznal už v lednu předseda asociace Miroslav Pelta .

Včera ho zopakovali oba hlavní vyjednavači. „Průběh byl tvrdý, ale korektní. Roman, Zdeněk (Zlámal, místopředseda FAČR), Mirek (Pelta) jednoznačně hájili zájmy výkonnostního fotbalu. Jsem rád za konsenzus,“ prohlásil Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace.

„Intenzivní jednání o té smlouvě trvala asi sedm nebo osm měsíců a byla tvrdá,“ řekl Roman Berbr za výkonnostní fotbal. Sporných bodů bylo více, rozhodně mezi ně patří i suma, kterou budou platit profesionálové amatérům každoročně (od roku 2019) za postoupení marketingových práv – činí sedm milionů korun.

Berbr původně požadoval přes jedenáct milionů. „To je pravda,“ potvrdil. Jak došlo k ústupku? „Jednáním. My jsme šli cestou spíš politickou a ustupovali jsme ve finanční sféře, druhá strana opačně,“ popsal místopředseda.

K dohodě pomohl i Vlastimil Košťál, někdejší faktický vládce zdejšího fotbalu, toho času hoteliér v Rakousku. „Docházelo ke střetu a hledal jsem, kdo věc zná a je schopný a ochotný to vysvětlit druhé straně. Požádal jsem ho a on to akceptoval,“ vysvětlil Svoboda.

„S Vlastou Košťálem jsem komunikoval a komunikoval jsem velmi dobře,“ doplnil Berbr s lehkým důrazem na slovo „velmi“. Výsledkem je čerstvý konsenzus, který nastal zkraje tohoto týdne. V pondělí Ligové shromáždění jednomyslně odsouhlasilo věcný obsah rámcové smlouvy, v úterý stejně jednoznačně odklepl jednotlivé body i výkonný výbor.

Co ještě chybí? Patrně jen formality. Právníci musí dohodu přenést na papír, definitivní podobu musí odmávnout Ligové shromáždění a výkonný výbor, květnová valná hromada musí odhlasovat změnu stanov.

Nic, co by mělo dohodu zhatit. Nebo je něco takového? „Moje nepřítomnost,“ odpověděl s úsměvem Roman Berbr. Ale vypadá to, že u toho bude. Od příští sezony se tedy kope liga na vlastním hřišti, od roku 2019 i ekonomicky – a o to především jde.

Co obsahuje rámcová smlouva?
Rámcová smlouva je dohodou mezi Ligovou fotbalovou asociací (LFA), která zastupuje profesionální kluby, a Fotbalovou asociací České republiky (FAČR) o osamostatnění první, druhé a juniorské ligy. Platit bude od 1. července 2016 na šest let s oboustrannou dvouletou opcí.
Ligová fotbalová asociace (LFA)
- od 1. července 2016 bude řídit první, druhou a juniorskou ligu
- LFA si vytvoří vlastní profesionální aparát včetně některých komisí (viz. dále)
- LFA garantuje otevřenost svých soutěží, z třetí do druhé ligy sestupují a postupují vždy dva týmy
- postupy a sestupy mezi první a druhou ligou jsou v gesci LFA
Fotbalová asociace (FAČR)
- řídí všechny soutěže od třetí ligy (ČFL, MSFL) níž
- má v gesci domácí pohár (nyní MOL Cup) a případný Superpohár
- řeší registrace
Finance
- LFA bude platit výkonnostnímu fotbalu ročně 7 milionů korun (od ledna 2019)
- od sezony 2018/2019 si LFA sama obchoduje s marketingovými a televizními právy (do června 2018 drží práva STES)
- LFA má nárok na 15 % z hrubého výnosu odměn, které reprezentace obdrží za postup na ME či EURO počínaje případně MS 2018
- LFA může od ledna 2017 obdržet až 30 procent dotací na mládež, maximálně ve výši 100 milionů korun
Výkonný výbor
- příští výkonný výbor bude mít 11 členů (dosud 13), z toho dva budou za ligu (dosud 4); LFA zároveň ztrácí pozici místopředsedy výkonného výboru
- do volební valné hromady v červnu 2017 ztratí liga přechodně pozici místopředsedy, zbudou jí čtyři členové výboru
Komise
- komise rozhodčích zůstává v gesci FAČR, LFA nominuje jednoho člena, otázku předsedy řeší po dohodě s LFA asociace
- disciplinární komise vznikne nově pod LFA, ovšem zůstane i komise pod hlavičkou FAČR
- odvolací a arbitrážní komise zůstává pod FAČR; nově se 7 členy, z nichž 5 za FAČR a 2 za LFA
- licenční komise zůstává pod FAČR, obsazení pozice manažera navrhuje LFA a FAČR je návrhem vázán; 5 členů z LFA, 2 za FAČR
Proces schvalování
21. března - Ligové shromáždění schválilo věcný obsah rámcové smlouvy
22. března - Výkonný výbor schválil věcný obsah rámcové smlouvy do 16. dubna - právníci vytvoří Rámcovou smlouvu
16. dubna - Ligové shromáždění bude hlasovat o smlouvě
9. května - Výkonný výbor bude hlasovat o smlouvě
20. května - valná hromada bude hlasovat o změně stanov 1. července - smlouva vstoupí v platnost

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud