Jonáš Bartoš
18. dubna 2016 • 11:05

Fořt není v Plzni do počtu. Připravil vítězný gól a fanoušci ho oslavovali

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při závěrečné děkovačce po nedělním utkání s Brnem (2:1) vyvolávali plzeňští fanoušci právě jeho jméno. Pavel Fořt se z dosluhujícího hráče ve třetiligových Domažlicích vyšvihl nečekaně opět do nejvyšších ligových pater. Na celé zápasy to u něj není, přesto dokáže být platným hráčem. Přesně jako proti Zbrojovce, kdy se v závěru podílel na rozhodující brance. „Užívám si tady každý trénink i zápas,“ neskrýval spokojenost zkušený 32letý útočník.



Svou postavou nepřipomíná vysportovaného prvoligového hráče. V nejvyšší soutěži nekopal téměř celý rok, teď ale pro Plzeň odvádí cenné služby. Pavel Fořt se shodou okolností vrátil do míst, kde s fotbalem začínal. Hráčská nouze ve vedoucím ligovém týmu dala západočeskému odchovanci šanci, aby se znovu bil za svůj mateřský klub.

„Teď už je to lepší, první dva nebo tři dny ale byly hrozné. To se přiznám. Nebylo to jednoduché, kór, když v týmu jsou takoví hráči. Na tréninku kluci naštěstí hrají fotbal. Pro útočníka je dobré, že nemusí tolik běhat, dostávám balony do nohy a snažím se je sklepávat. To je fajn. Každý trénink je to lepší a lepší, moc si to tady užívám,“ neskrýval spokojenost Fořt, který v plzeňském kádru figuroval naposledy v sezoně 2002/2003, kdy jako mladíček vstupoval do vrcholového fotbalu.

Fořt je s Plzní spjatý, ještě nedávno chodil na domácí zápasy Viktorie jako divák. Nečekaná zranění Ďuriše a Krmenčíka ale útočníka, který už pomalu koketuje s trenérskou dráhou, dostala zpátky na prvoligové hřiště.

Fořt sám uznává, že na celé zápasy připravený není. V určitých úsecích hry ale Plzni stále je schopný pomoct. Přesně jako v neděli proti Zbrojovce. Naskočil na závěrečnou čtvrthodinku a přesným centrem začal akci, po které skóroval Jan Kopic.

„Věřil jsem, že to projde na Johnnyho (Holenda). Chtěl jsem, aby to dostal do nohy, on to udělal perfektně, na přední tyči odstavil hráče a nalil to Honzovi (Kopicovi). Jak balon letěl do brány, už jsem se radoval,“ popsal Fořt. „Tohle byl zrovna zápas, ve kterém jsme hodně tlačili, ale bohužel to tam nepadalo. Důležité ale je, že se to zvládlo. Kvůli takovým situacím jsem tady.“

Plzeň - Brno: Fořt vymyslel gól pro střídajícího Kopice a Plzeň vede
Video se připravuje ...

Pivo, vodka, becherovka...

Když zápas skončil, nadšení plzeňští fanoušci dlouho vyvolávali Fořtovo jméno. Pivo, vodka, becherovka, Pavel Fořt – to je aktuální hit západočeského kotle, kde je zkušený forvard velice oblíbený.

„Samozřejmě jsem rád. Pocházím z Plzně, hodně kluků tady znám. Ještě nedávno jsem s nimi chodil na fotbal, potkával se s nimi před zápasem, popovídali jsme. Ale kdybych něco pokazil, také bych to s nimi neměl jednoduchý,“ usmíval se. „Když jsem na hřišti, nechci je zklamat, snažím se dělat pro tým všechno, co je v mých silách.“

Fořtův pohyb už není zcela optimální, sám hráč ví, že je schopný odehrát jen určitý úsek zápasu.

„Jsem rád za každou pomoc, kterou týmu poskytnu. Spíš mám strach, abych něco nepokazil. Ve Zlíně jsem šel na hřiště na pět minut, teď jsem odehrál necelých dvacet. Člověk má obavu, aby něco neudělal špatně, ale jsem dost zkušený, abych tyhle zápasy zvládl. Nechci tým zklamat. Když jsem na hřišti, snažím se udělat, co je v mých silách. Moc si to tu užívám a doufám, že na konci ligy budeme slavit titul,“ předsevzal si Fořt.

Nápad s jeho angažováním dostal asistent Pavel Horváth , který ho ještě jako trenér Domažlic přivedl do třetiligové farmy Plzně. Západočeši neměli moc na výběr a z dostupných hráčů s amatérským statusem byl Fořt zřejmě nejlepší variantou.

„Volal mi Pavel Horváth, dvacet minut potom začínal trénink. Řekl mi jen ‚přijeď na stadion, jdeš s námi trénovat, nemáme útočníky.‘ Nejdřív jsem myslel, že si ze mě dělá srandu,“ popsal Fořt jednání s Plzní. „Říkal jsem mu, jestli se nezbláznili, co já s těma klukama budu na hřišti dělat. Ale je výhoda, že hodě z nich znám, hrával jsem s nimi v mládežnických reprezentacích, Limbu znám asi od dvanácti let, co jsem přišel do Viktorky. S adaptací nebyl problém,“ pochvaloval si.

Fořt se musí rychle přeorientovat na vyšší fotbalový stupeň. V aktuální situaci, kdy zápas s Brnem nedohrál ani Jan Holenda, může být dokonce prvním plzeňským útočníkem. „Nastoupit na Spartě od začátku? Stoprocentně ne,“ culil se Fořt při dotazu na nadcházející fotbalovou bitvu jara. „Johnny (Holenda) bude v pohodě, kluci, co jsou po zranění, se zotavují. Na Spartu bude určitě víc variant.“ 

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Brno 2:1. Plzeň otočila zápas před Spartou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud