Jan Vacek
23. dubna 2016 • 20:30

Hrozba pro Spartu. Plzeňská síla se skrývá v Kovaříkovi s Limberským

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během posledních let se Viktoria Plzeň dostala do pozice klubu, který nemění svůj způsob hry v návaznosti na soupeře. Rozhodně ne v rámci domácí soutěže. Platit to bude i v zítřejším šlágru na Letné. A to přesto, že trenér Karel Krejčí musí sahat do sestavy kvůli zraněním Michala Ďuriše a Tomáše Hořavy i karetnímu trestu pro Aleše Matějů.



Viktoria tak na Spartu vyrukuje s tradičním schématem 4-2-3-1. A pokud chce pomýšlet na úspěšný výsledek, potřebuje využít svojí největší zbraň. Tou je po celou sezonu levá strana hřiště, kde parádně funguje spolupráce mezi Janem Kovaříkem a Davidem Limberským.

Ta šablona je na první pohled vlastně docela jednoduchá. Plzeň postupnou rozehrávkou od stoperů dostane balon do středu pole, odkud ho středoví záložníci okamžitě vyhazují diagonálou na levé křídlo.

Tam už si na přihrávku nabíhá Kovařík, který má dokonalý cit pro to, kdy si odskočit od krajního obránce a skrýt se za jeho zády. Navíc disponuje nejlepšími centry z levé nohy v lize. Do šestnáctky posílá jeden luxusní míč za druhým, jen v tomhle ročníku už má na kontě osm asistencí. Lépe je na tom pouze Lukáš Vaculík z Jihlavy.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 2:1, Viktoria vyhrála i v deseti
Video se připravuje ...

Do levého křídelního prostoru se ovšem Viktoria dokáže prokousat i jiným způsobem. To když se do útoku zapojí krajní obránce Limberský, který díky své rychlosti dokáže bleskově vyvézt balon a přečíslit tak defenzivu soupeře. S Kovaříkem si navíc rozumí, tihle dva spolu mohou hrát i poslepu, navzájem si čtou myšlenky a dopředu vědí, co ten druhý udělá nebo zamýšlí.

Tahle zbraň může být zítra o to účinnější, že zrovna na pravém kraji hřiště má Sparta při všech aktuálních absencích problémy. Lze předpokládat, že trenér Zdeněk Ščasný vsadí na rozestavení se třemi stopery, kde post toho pravého připadne Jakubu Brabcovi.

Na pozici halvbeka pak nastoupí Tiémoko Konaté. A to je cesta, kterou by měla Plzeň hledat. Konatého to totiž táhne především dopředu, při bránění má mezery. To může být ve spojení s údernou levou stranou Viktorie klíč k celému utkání.

Při bránění pak musí Západočeši koukat především na pravou stranu. Při neúčasti Aleše Matějů se totiž na kraj zadní vozby postaví František Rajtoral, jenž bude čelit ve výborné formě hrajícímu Ladislavu Krejčímu.

Tady bude důležité, aby se Rajtoral dočkal potřebné výpomoci ze středu hřiště od Ondřeje Vaňka či Patrika Hrošovského, případně pak od stopera Romana Hubníka. V soubojích jeden na jednoho bude mít plzeňský matador se sparťanským letcem obrovské problémy.

Využil bych především prostor na křídlech

Rada experta Martina Pulpita pro Plzeň

V tomhle případě bude hodně záležet na rozestavení, ve kterém se Sparta rozhodne nastoupit. Pokud zariskuje a bude hrát ve formaci 3-5-2, může to být pro Plzeň směrem dopředu jednodušší. Vzhledem k typologii Jana Kovaříka a Milana Petržely by mohla z křídelní hry velice těžit.

Plzeň dlouhodobě prokazuje, že po přenesení hry do křídelního prostoru dokáže přečíslovat soupeře, ať už chodí ve dvou hráčích proti jednomu či ve třech proti dvěma.

Předpokládám, že Sparta nebude chtít soupeři umožnit jeho oblíbenou hru na rychlé protiútoky. V takovém případě budou právě křídelní prostory pro Viktorii velice důležité. Bude to velký boj i ve středu hřiště, odkud musí záložníci Plzně distribuovat balony do stran.

Pokud se to Viktorii bude dařit, může mít v utkání velkou výhodu. Hlavně po levém křídle je Plzeň velice nebezpečná. Jan Kovařík dlouhodobě prokazuje kvalitní sportovní formu, jeho centry jsou velice přesné. Navíc ho dobře doplňuje i David Limberský, dokážou si navzájem vyhovět, jsou sehraní.

I vzhledem k téhle plzeňské zbrani bych se spíš přikláněl k tomu, aby Sparta nastoupila se čtyřmi obránci a herní systém případně upravila až podle toho, jak se bude utkání vyvíjet.

S čím by mohla Plzeň uspět na Spartě?Foto sport

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Sparta 1:2, rozhodl divoký závěr
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Plzeň 1:2. Hosté vydřeli výhru, domácí cítili křivdu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud