24. dubna 2016 • 16:15

Přednosti i slabiny Sparty a Plzně. Co rozhodne vypjatý šlágr?

Autor: iSport.cz, Sport
Vstoupit do diskuse
0
  • Plzeňský obránce Roman Hubník v souboji s Jakubem BrabcemPlzeňský obránce Roman Hubník v souboji s Jakubem BrabcemFOTO: Michal Beránek Sport

    Boj o naději dnes od 20:00 rozehrají na Letné fotbalisté pražské Sparty. K tomu, aby mohli ještě myslet na mistrovský titul, potřebují porazit mistrovskou Plzeň. Jaké jsou hlavní přednosti a nedostatky obou týmů podle deníku Sport? Podívejte se v našem článku.

  • SPARTA: SILNÁ STRÁNKA - MŮJ DŮM, MŮJ HRAD

    Dvanáct zápasů = dvanáct výher, stejnou bilanci v této sezoně na vlastním hřišti žádný jiný tým v Synot lize nemá. Mezi výkony Sparty doma a venku jsou stále citelné rozdíly – zatímco při výjezdech letenský tým kolikrát přesvědčivý není, v Generali Areně oplývá sebevědomím i herní jistotou, navíc dokáže v případě potřeby svůj tlak trpělivě a účinně stupňovat. Na jaře to poznaly Jablonec, Slavia i Příbram.

    Sparta žije. O výhře 2:1 nad Příbramí rozhodnul v 86. minutě kapitán David LafataFoto Michal Beránek (Sport)

  • SPARTA: SILNÁ STRÁNKA - DKL

    Mluví se o významu Martina Frýdka, až do národního týmu se dostal Lukáš Mareček, ale hlavními nositeli výkonu Sparty nadále zůstávají reprezentační stálice Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí a David Lafata. Dočkal dodává hře rudých myšlenku a řád, Krejčí doplňuje dynamiku a švih a Lafata snahu celého týmu korunuje spolehlivou koncovkou.
    Toto trio mělo přímý podíl (jako autor gólu či asistence) na 13 z 16 jarních ligových branek Sparty!

    V základní sestavě Sparty nechybí Bořek DočkalFoto Michal Beránek (Sport)

  • SPARTA: SILNÁ STRÁNKA - CHAMELEONSTVÍ



    Jeden z hlavních úkolů, které Zdeněk Ščasný dostal – a také splnil. Sparta perfektně zvládá hru se čtyřmi i třemi obránci v různých variantách rozestavení, navíc mezi nimi umí v případě potřeby i během zápasu okamžitě přepínat. To je velká zbraň, která láme soupeřům při sestavování taktického plánu hlavu, protože je třeba si důkladně připravit minimálně dvě varianty napadání, bránění i zakládání útoků. Plzeň bude mít o starost víc.

    Trenér Sparty Zdeněk Ščasný ohodnotil šance na titulFoto ČTK

    SLABINY SPARTY

  • SPARTA: SLABINA - ABSENCE

    Seznam hráčů, bez kterých se bude muset Sparta možná obejít proti Plzni, je pořádně dlouhý – a stále narůstá. K dlouhodobým marodům Ondřeji Zahustelovi, Mariu Holkovi a Ondřeji Mazuchovi se po nedělním derby na Bohemians přidali Josef Šural a Marek Matějovský, stoprocentně fit nejsou ani David Lafata a Lukáš Vácha. Jde o citelné oslabení, zejména obrana nastupuje v improvizovaném složení a chybuje. Nulu v lize neudržela už pět zápasů v řadě.

    Matějovský Spartu k výhře nad Trenčínem nedovedl (ilustrační foto)Foto Michal Beránek (Sport)

  • SPARTA: SLABINA - ÚNAVA

    Jelikož ještě donedávna Sparta tančila na třech svatbách (Evropská liga, Synot liga, MOL Cup), hraje prakticky celé jaro dva zápasy týdně, což se začíná projevovat. Tým během takové zátěže prakticky netrénuje, takže kdo během zimy nedoplnil baterky na maximum, už je nemá kdy dobít. Viz třeba Radoslav Kováč, který už s tak náročným programem ani nepočítal. „Mužstvo je unavené, chyběla nám šťáva,“ přiznal po remíze na Dukle kouč Zdeněk Ščasný.

    Radoslav Kováč v dresu SpartyFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • SPARTA: SLABINA - OBRANNÉ STANDARDKY

    Jarní evergreen Sparty, vždyť po standardních situacích, konkrétně rohových kopech, dostala zatím čtyři, tedy téměř polovinu z devíti inkasovaných gólů. Na její špatné kombinované bránění vyzrály Zlín, Jablonec, Slavia a naposledy i Bohemians, byť ti ne hned po centrovaném míči. Kouč Zdeněk Ščasný provedl změnu, přední tyč hlídá místo Bořka Dočkala nyní Josef Šural, nicméně přesto jde o slabinu, kterou by mohla Plzeň stejně jako na podzim využít.

    Slávistický kapitán Martin Latka v souboji se sparťanským záložníkem Josefem ŠuralemFoto Pavel Mazáč Sport

    SILNÉ STRÁNKY PLZNĚ

  • PLZEŇ: SILNÁ STRÁNKA - STOPEŘI

    Viktoria disponuje třemi velice kvalitními stopery. Roman Hubník, Jan Baránek a Lukáš Hejda vytvořili kompaktní vozbu, která zejména na jaře povoluje jen velice výjimečně. A je prakticky jedno, v jakém složení stoperská dvojice Západočechů nastoupí. Hubník v sobě snoubí zkušenosti a důraz, je to přirozený lídr v zadních řadách Viktorie. Výkonnost Baránka i ve druhé polovině sezony stoupá. Hejda je pak sázkou na jistotu a spolehlivost.

    Plzeň se na Spartě může výrazně přiblížit tituluFoto Barbora Reichová (Sport)

  • PLZEŇ: SILNÁ STRÁNKA - LEVÁ STRANA

    Osa David Limberský – Jan Kovařík. Ví o ní každý soupeř Plzně, přesto ji jen málokdo dokáže efektivně ubránit. Lídr tabulky sází na jednoduchý model. Limberský vyveze balon, ten se přes někoho ze středových hráčů dostane na levé křídlo k nabíhajícímu Kovaříkovi. Muž s nejlepšími centry v soutěži svojí kouzelnou levačkou posílá do šestnáctky jeden parádní míč za druhým. Viktoria z této šablony dokáže těžit napříč celou soutěží.

    Jan Kovařík (vlevo) a Ondřej Vaněk (vpravo) se vrhají na střelce plzeňského gólu Jana HolenduFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • PLZEŇ: SILNÁ STRÁNKA - ODOLNOST

    Jestliže se kolikrát Západočeši trápí s papírově slabšími soupeři, těžké zápasy dokáže Plzeň pravidelně zvládat. Vysokou odolnost prokazuje Viktoria dlouhodobě. Jakmile o něco jde, dokáže tým trenéra Karla Krejčího zařadit vyšší rychlostní stupeň a vymáčknout ze sebe to nejlepší. Potvrzuje to ostatně bilance ve vzájemných duelech se Spartou.
    Poslední tři zápasy dokázala Plzeň vyhrát při vysoce pozitivním skóre 6:1.

    Fotbalisté Plzně slaví s fanoušky výhru nad BrnemFoto Jaroslav Legner (Sport)

    SLABINY PLZNĚ

  • PLZEŇ: SLABINA - BEZ ÚTOČNÍKŮ I MATĚJŮ

    Jestliže Spartu během jara mučil personální nedostatek v obraně, Plzeň musí před šlágrem řešit velké trable s útočníky. Mimo hru je totiž elitní střelec Michal Ďuriš, mimo hru je i Michael Krmenčík. Duel s Brnem nedohrál ani Jan Holenda, v neděli ale nejspíš nastoupí. Pro karty navíc nemůže hrát pravý obránce Aleš Matějů. Na Ladislava Krejčího tak bude hrát ofenzivně nastavený František Rajtoral. A to nevěstí nic moc dobrého.

    Útočník Viktorie Plzeň Jan HolendaFoto ČTK

  • PLZEŇ: SLABINA - ZHORŠENÁ PRODUKTIVITA

    Co se dříve dařilo s grácií, je nyní pro Viktorii velice složité. V předešlých dvou sezonách Plzeň pořádala střelecké dostihy, góly sbírala po hrstech. Výsledkem bylo 70 a 64 nastřílených branek. Nyní jich mají Západočeši na svém kontě pouze 51. Šancí si při tom dokáže lídr tabulky vypracovat v každém utkání několik, preciznost v zakončení ale schází. Plzeň by potřebovala výraznější příspěvek od Daniela Koláře, Milana Petržely či Jana Kopice.

    Daniel Kolář a jeho typické gesto při oslavě branky, jaké předvedl v zápase Plzně s JihlavouFoto Michal Beránek Sport

  • PLZEŇ: SLABINA - ABSENCE TĚŽKÝCH ZÁPASŮ

    Zatímco Sparta na jaře absolvovala těžké bitvy v Evropské lize s Krasnodarem, Laziem Řím a Villarrealem, Plzeň potkávala pouze soupeře v tuzemské soutěži. A to může být v konfrontaci dvou českých elit velký handicap. Letenští jsou mnohem více navyklí na fotbal evropského formátu, kombinační hru v maximální rychlosti a nepříjemný presink. Sami ho ostatně úspěšně praktikovali. S něčím takovým se Viktoria setkala naposledy na podzim.

    Daniel Kolář (vlevo) se raduje s plzeňskými spoluhráči z úvodního gólu nové sezony v zápase proti SlaviiFoto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud