Jakub Dvořák
25. dubna 2016 • 19:50

ANALÝZA: Úspěch Plzně? Změnila styl hry. Sparta držela míč a nestřílela přesně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Její hra je proslulá velkou aktivitou, postupným zakládáním akcí a kontrolování průběhu hry. Na jarní šlágr se Spartou však Viktoria Plzeň změnila taktiku. Upustila od zaběhnutého stylu a na Letné vsadila víc na defenzivní výkon a domácí se snažila trestat z rychlých brejků. Povedlo se. Naopak Sparta podle statistik In Stat plzeňskou obranu dobývala marně a dominovala pouze v držení míče a počtu přihrávek.



Dokazuje to analýza postavení plzeňských hráčů během zápasu. Začátek prvního poločasu Sparta vůbec nezachytila a tak se Plzeň ještě mohla tlačit dopředu. Ve druhém poločase však došlo na již zmíněnou defenzivní taktiku.

Přitom v posledních dvou zápasech s Brnem a se Zlínem, Plzeň svého soupeře přehrávala. Na hřišti Zlínu provedla 132 útoků a z toho 101 z nich bylo postupných. Proti Brnu jich bylo 126 a postupných 87.

Na Letné bylo vše jinak. Zatímco sparťané bušili do zatažené plzeňské obrany a podnikli v utkání 91 postupných útočných akcí, Plzeň zůstala na čísle 53.

Do pokutového území šlo 51 sparťanských přihrávek. Naopak Plzeň dominovala v protiútocích, které provedla celkem čtyři, z toho dva skončily v závěrečné desetiminutovce brankami Michaela Krmenčíka.

Vybrané statistiky z utkání Sparta - Plzeň 
Přihrávky/přesné 535/434 - 307/221
 Přihrávky do pokutového území/přesné  51/19 - 24/12 
 Držení míče 62% - 38% 
 Postupné útoky  91 - 53
Rychlé protiútoky   0 - 4
 Střely/na branku  10/2 - 10/7
Zdroj: In Stat 

To Sparta jako kdyby styl hry převzala přímo od svého hlavního ligového rivala v boji o titul. Nad Plzní dominovala v držení míče (62% / 38%), v počtu přihrávek (535 / 307) a s míčem hrála především na soupeřově polovině, což dokazuje průměrná pozice plzeňských hráčů na hřišti.

Postupným zakládáním útoku se sparťané tlačili dopředu a své akce se snažili dotáhnout až do pokutového území. Z levé strany hrozil Ladislav Krejčí , z pravé zase Tiémoko Konaté. Ani jeden z nich však nedokázal připravit gólovou šanci. Tu měla Sparta v pokutovém území v prvním i druhém poločase po jedné. To Plzeň se činila. Ze sedmi pokusů šlo hned pět mezi tři tyče.

Letenští utkání prohráli rozdílem tří branek a s Plzní mají nelichotivou bilanci. Poražení odešli ze vzájemného souboje už počtvrté v řadě.

Podívejte se v galerii na statistiky utkání Sparta - Plzeň 0:3

Statistické srovnání Sparty a Plzně - přihrávky
Statistické srovnání Sparty a Plzně - přihrávky

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Plzeň 0:3. Viktoria je bod od titulu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud