Stanislav Hrabě
19. května 2016 • 09:56

Bergrův konec kariéry? Málokdo to chápe, mohl ještě vydělat miliony

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou nejlepší ročník v pětiletém působení v nejvyšší soutěži, v dresu Dukly Praha nastřílel deset gólů. Skončila mu smlouva a podle nového přestupního řádu může odejít jinam zdarma. Přesto Tomáš Berger zvažuje, že už pokračovat v aktivní kariéře nebude. Naposledy si vyčistí kopačky, uloží je mezi životní relikvie a přestane si fotbalem vydělávat. Nikdo to nechápe.



Lze očekávat, že dukelského útočníka Tomáše Bergra budou všichni přemlouvat, aby si záměr ukončit fotbalovou kariéru ještě pořádně rozmyslel. Nový trenér týmu Jaroslav Šilhavý, vedení klubu, přátelé i otec Jan. „Má ovšem svou hlavu,“ upozorňuje sparťanská legenda.

Smysl Bergrova postoje většině lidí uniká. Ale objevují se i zastánci. „Připomíná mi herce Vladimíra Pucholta,“ nachází příměr Bohumil Paukner, předseda představenstva Dukly Praha. „Odešel od profese k medicíně v době, kdy byl filmovou a divadelní hvězdou. Přemlouvali ho, že pediatrů je dost, ale on dodává československé kultuře jiný, nenahraditelný náboj. Uznal to, ale neustoupil. Odpovídal, že mu jde o to, aby on měl dobrý pocit,“ přináší Paukner lidské vysvětlení.

Pražský klub převzal trenér Jaroslav Šilhavý a ztráty nejlepšího střelce lituje. Pokusí se Bergrův názor změnit. „Určitě stojí za to si s ním ještě promluvit, i když si nemyslím, že bych ho dokázal přesvědčit, aby zůstal,“ míní. „Ale je škoda, že chce končit. Kdyby zamířil jinam, chápal bych to,“ uznává Šilhavý, že po šestnácti letech ve stejném prostředí přichází opotřebovanost.

Má svou hlavu, říká Bergrův slavný otec

Dvouciferný střelec je navíc velice lákavým artiklem na fotbalové burze. Podle nového přestupního řádu, jenž bude platit od léta, jsou hráči starší 23 roků po skončení smlouvy volní, neplatí se za ně už odstupné. Berger by podle dosavadního řádu stál okolo milionu korun.

„Dovedu si představit, že finančně zajištěný klub by mu tento obnos mohl ve formě různých bonusů dát při podpisu přestupu,“ soudí zkušený agent. Měsíční plat pak odhaduje na 120 – 150 tisíc korun. Při dvouletém kontraktu by si bez cílových prémií mohl Berger vydělat fotbalem okolo čtyř a půl milionu korun.

Je ještě naděje, že šikovné pravé křídlo uvidí fanoušek na trávníku? „Má svou hlavu,“ posuzuje syna slavný otec Jan Berger, olympijský vítěz 1980. „Když bude chtít, uživí se i jinak,“ připouští, že fotbal není jediným zdrojem jeho příjmů. Mluví se o společném projektu malířské firmy. Hráč, kterému bude v srpnu jedenatřicet, nabídky má, dokonce i ze zahraničí. „Pojede na dovolenou a tam bude mít čas, aby si všechno promyslel,“ ponechává synovi prostor Berger starší. „Jsem přesvědčen, že se rozhodne správně,“ věří své krvi.

Tomáše Bergra fanoušci na ligových trávnících nejspíš již znovu neuvidí
Tomáše Bergra fanoušci na ligových trávnících nejspíš již znovu neuvidí

Teplice - Dukla: Gól! Tomáš Berger posílá Duklu do vedení
Video se připravuje ...

Příbram - Dukla: Přímý kop! Berger trefil jen tyč
Video se připravuje ...

Dukla - Liberec: První jarní gól! Hlavou se trefil Tomáš Berger
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud