Jakub Konečný
8. června 2016 • 04:58

Lov na Jakuba Brabce! Oporu Sparty chce získat slavný Anderlecht

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta by mohla přijít o jednoho ze svých stoperů, Jakub Brabec se totiž ocitl v ohnisku zájmu Anderlechtu Brusel. Transfer však zatím brzdí výše odstupného. Největší belgický klub nabízí za třiadvacetiletého zadáka dva miliony eur, jenže vedení českého vicemistra si jednoho ze svých nejperspektivnějších hráčů cení na částku o milion vyšší.



Zatím je personální stav stoperů ve Spartě vyrovnaný – Radoslava Kováče , který ukončil kariéru, nahradil Michal Kadlec z Fenerbahce. To však nemusí platit dlouho, neboť o Jakuba Brabce projevil podle informací deníku Sport vážný zájem Anderlecht Brusel.

Nejbohatší belgický klub staví po nevydařené sezoně, v níž obsadil až třetí místo za Bruggami a Gentem, zcela nový tým – a třiadvacetiletý Brabec by měl být jedním z jeho základních kamenů.

Problémem je ovšem zatím výše odstupného. Anderlecht má připravenu částku mezi 1,5 až 2 miliony eur (54 milionů korun), jenže Sparta a konkrétně její majitel Daniel Křetínský, který o těchto záležitostech osobně rozhoduje, si cení svou oporu minimálně na tři miliony eur (81 milionů korun). „Pokud Anderlecht svou nabídku nezvýší, je to pro Spartu bezpředmětné,“ tvrdí dobře informovaný zdroj s kontakty na vedení letenského klubu.

Brabec odchod zvažuje

Brabec každopádně přestup do Jupiler League, jak se nejvyšší belgická soutěž jmenuje, silně zvažuje, vzduch by změnil rád. Byť je sparťanským odchovancem, první profesionální starty mezi dospělými sbíral ve Viktorii Žižkov, kam v šestnácti přestoupil.

Na Letnou se vrátil až po třech letech v roce 2011 coby vicemistr Evropy do devatenácti let, v úspěšném týmu trenéra Jaroslava Hřebíka dělal kapitána. A pevnou pozici si po hostování v Brně postupně vybudoval i v áčku Sparty, v minulé sezoně nasbíral 38 startů a zaznamenal v nich čtyři góly, bez přehánění odehrál životní sezonu.

Spolehlivé výkony v celku, který postoupil až do čtvrtfinále Evropské ligy, dokonce Brabcovi vynesly pozvánku do národního týmu, za který debutoval v přátelském utkání ve Švédsku.

„Je to krásné období a jsem rád, že to takhle přichází. A možná je dobře, že to přichází tak rychle za sebou – alespoň se z toho nezblázním,“ prohlásil na konci března fotbalista, který se nakonec do nominace na EURO ve Francii nevešel, kouč Pavel Vrba dal přednost Romanu Hubníkovi z Plzně.

Čechům se v Belgii daří

Pokud by Brabec do třiatřicetinásobného belgického šampiona nakonec přece jen odešel, měl by na koho navazovat, neboť výčet českých fotbalistů, kteří působili v královském klubu, je pořádně dlouhý.

Nejhlubší otisk na stadionu Constanta vanden Stocka zanechal Jan Koller , bílý dres s fialovými konturami oblékali i Daniel Zítka, Lukáš Zelenka, Jan Polák, Jan Lecjaks, Lukáš Mareček, Ondřej Mazuch, Martin Kolář nebo Stanislav Vlček.

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný okamžitě po sezoně připustil, že úspěšné tažení Evropskou ligou určitě zájem o některé sparťany vzbudí. „Já to ale neřeším, to bych se zbláznil,“ mávl nad tím rukou zkušený odborník. „Je to věc vedení a já odchody budu řešit až ve chvíli, kdy přijdou. Myslím však, že jsme na možné odchody víceméně připravení,“ dodal.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Zajímavosti o blížícím se evropském šampionátu ve Francii a další informace najdete ve středečním vydání deníku Sport.
Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Titulní strana středečního vydání deníku SportFoto sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud