Jan Podroužek
24. července 2016 • 10:19

Plzeň řeší útočníky: Ďuriš je jistota, v přípravě zářil tank Krmenčík

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořád se s něčím musel prát. Nejdřív sám se sebou, pak se silou kádru, když se rodila plzeňská éra, pak s nedůvěrou trenérů... Až teprve minulá sezona byla jeho první pořádná prvoligová. I tak Michael Krmenčík zase málem na začátku přípravy šupajdil na hostování, jeho výborné výkony ho ale v týmu udržely a teď je to jinak. Buď on jako číslo jedna v útoku Viktorie, nebo Michal Ďuriš.



Na tu sezonu nikdo v Plzni nikdy nezapomene. 2010/2011, sedmdesát gólů za sezonu, nádherná podívaná, titul. Útok jak vymalovaný, tehdejší slávu dobře pamatují i současníci Michal Ďuriš a Marek Bakoš. Ale dneska, kdy jsou opět v spolu v kádru, mají zdatného konkurenta, mladšího. Michaela Krmenčíka.

Za  tu dobu se ofenziva Viktorie zhoršila. Už není tak svěží, lehkonohá, úderná. Ale to se může snadno zase změnit. Západočeši mohou vytáhnout na soupeře zbraň, která se dobře uvedla už v minulém ročníku. Krmenčík patří do plzeňského kádru už od puberty. Rodák z Kraslic tam přes Sokolov přišel v dorostu, poprvé se mihnul v  lize právě v báječné sezoně 2010/2011. Ale spíš jako junák, který se teprve zacvičuje. Pavel Vrba mu dal čichnout jen na tři minutky v Příbrami.

Kdo je kdo v ofenzivě Plzně? Podívejte se v GALERII.

Michael Krmenčík
Michael Krmenčík

Pak hostování v  Sokolově, Čáslavi, Vlašimi, Baníku, rok a půl v Dukle. Tady je potřeba se zastavit. Poslední půl sezony na Julisce to konečně zafungovalo. Krmenčík ve dvanácti zápasech vstřelil pět branek, to by ještě nebyl takový hit, ale jeho hra nešla přehlédnout. Na svou výšku obratně kličkoval, chodil přes obránce, od přírody solidní ve vzduchu, takový tank, který umí dorvat svoje úsilí až do brány protistrany.

Viktoria, jež tu zimu hledala v nouzi přítele, ukázala právě na ještě dvaadvacetiletého útočníka. Z těch platných jí zbyl pouze Ďuriš a střídající Jan Holenda. Krmenčík se trefil jen v jednom ze svých sedmi jarních utkání. Ale v  jakém. A jak. Dal dva góly Spartě, Západočeši vyrabovali Letnou 3:0 a mladý střelec zazářil třeba krásným dloubákem proti Davidu Bičíkovi.

Sparta - Plzeň: A ještě jednou Krmenčík – Bičíka přehodil lobem jako Poborský
Video se připravuje ...

V ten moment rozhodně silně stoupl v očích už o něco širší skupiny lidí. Jenže ani tentokrát, na startu přípravy na novou sezonu, se nepotkal s velkou důvěrou klubového vedení. Spekulovalo se, že Krmenčík bude jeden z  prvních, kdo se odporoučí na hostování, příští zápasy ale jeho roli totálně převrátily. Z osmi zápasů se netrefil jen ve dvou, osm gólů na kontě. Nový kouč Roman Pivarník ho chválil. V  konkurenci Ďuriše a Bakoše najednou vynikal.

Proto teď do evropských pohárů a ligy může sebevědomě vkročit buď jako hráč základní jedenáctky, nebo aspoň jako rovnocenný soupeř Ďuriše. Třiatřicetiletý Bakoš by měl dostávat příležitosti především v  utkáních, ve kterých Viktoria využije zkoušenou variantu 4 – 4 – 2, jinak to bude hlavně na mladší dvojici. Holenda momentálně připadá jako adept na hostová- ní, ačkoliv si ho Západočeši mohou v případě postupu v Evropě ponechat kvůli náročnějšímu programu.

Takhle se zdá, že Krmenčík začíná konečně pořádně startovat svou kariéru.

Sparta - Plzeň: Krmenčík utekl do brejku a Plzeň vede 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud