Jakub Dvořák
29. srpna 2016 • 04:30

Lafatova nová role: Tvoří hru Sparty, záložníci sedí na lavičce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spartu postihla krize na pozici ofenzivního záložníka. Tradiční tvůrce hry Bořek Dočkal je zraněný, mimo hru je i Marek Matějovský a Aleš Čermák zase podle slov trenéra Zdeňka Ščasného nemá formu. A tak se do role sparťanského špílmachra musel v posledních zápasech v Evropské lize proti Sönderjyske (3:2) a v domácí soutěži s Duklou (2:0) převtělit kapitán David Lafata, ryze klasický útočník.



Rozjíždět akce, hledat své spoluhráče na stranách, po ztrátě míče se zase poctivě vracet. Do popisu obvyklé práce sparťanského útočníka Davida Lafaty tyto atributy moc nesedí. Sparťanský kanonýr většinou operuje v pokutovém území, kde vyčkává na gólové přihrávky. Při zranění klíčového hráče pro sparťanskou rozehrávku Bořka Dočkala je to však právě Lafata, kdo převzal jeho úkoly.

Vše začalo už ve čtvrtečním utkání v odvetě play off Evropské ligy proti Sönderjyske (3:2), kdy 34letý útočník nastoupil pod mladíkem Matějem Pulkrabem, který se pohyboval na hrotu. Stejně tomu bylo i v nedělním ligovém utkání na Dukle (2:0), kde však místo Pulkraba před Lafatou nastoupil Lukáš Juliš.

"Mám trochu defenzivnější úkoly, ale to mi nevadí. Důležité je vítězství," řekl o své nové roli sparťanský útočník. "Jsem rád, že nastupuju," dodal spokojeně.

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Sparta 0:2. Výhru vystřelil Frýdek
Video se připravuje ...

To trenér Zdeněk Ščasný a spoluhráči druhého nejstaršího hráče sparťanského kádru chválí. "Odpracoval neskutečný zápas. Já si vybavuju snad jen jednu jedinou chybu, kdy ztratil balon v přechodové fázi. Jsem s ním spokojený," nešetřil chválou kouč Letenských.

Podobně mluvil i spoluhráč ze středové řady Martin Frýdek. "David je chytrý hráč, který odehraje všechno. Navíc útočník a podhrot jsou podobné pozice," uvedl autor dvou branek. "Jak Bořek Dočkal, tak i Marek Matějovský jsou kvalitní hráči, kteří nám chybí. Zaplaťpánbůh, že se nám je zatím daří nahradit, ale myslím si, že když jsou na hřišti, tak hrajeme daleko lépe," dodal.

Řešení s Lafatou však není úplně z nouze. Na lavičce náhradníků byl k dispozici reprezentant do 21 let Aleš Čermák či Lukáš Mareček . Čermák však nepodává podle slov trenéra Ščasného kvalitní výkony, kvůli čemuž se v odvetě play off Evropské ligy nevešel ani mezi náhradníky. Marečkovi zase čtvrteční utkání vůbec nesedlo a už o poločase střídal. V neděli na Julisce to byl nakonec právě on, kdo Lafatu v záloze po hodině hry vystřídal.

Dukla - Sparta: Frýdek tečovanou střelou překonal Hrošša, Sparta vede
Video se připravuje ...

Dukla - Sparta: Sparta krásně vykombinovala Duklu a Frýdek přidal druhý gól
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud