21. září 2016 • 04:50

Pohádka o Zlínu a Leicesteru. Co mají společného a v čem se liší?

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Anglický šampion a Zlín mají mnoho společnéhoAnglický šampion a Zlín mají mnoho společnéhoFOTO: Koláž iSport.cz

    Bylo, nebylo... V minulé sezoně získal v Anglii nečekaně titul Leicester. Byla to prvotřídní senzace, která neměla obdoby. Šampionem se stal tým, s nímž se na nejvyšší příčce vůbec nepočítalo a získal si pozornost po celém světě. A teď je tu český příběh, který anglickou předlohu trochu připomíná. Zlínu vyšel začátek sezony nad očekávání - po 7. kole ePojisteni.cz ligy vede. Ačkoli oba kluby fungují v úplně jiném prostředí, jejich příběhy nejsou úplně rozdílné. Podívejte se, co mají oba týmy společné a v čem se liší.

  • CO MAJÍ SPOLEČNÉHO: Nepočítalo se s nimi

    Jakub Jugas slaví se zlínskými spoluhráči gól v zápase proti SpartěFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Kdo si vsadil na titul Leicesteru, mohl se stát snadno milionářem. Sázkové kanceláře na něj nabízely astronomický kurz 5000:1. Proč taky věřit týmu, který bojoval v předchozím ročníku o záchranu. Nakonec mu musela závidět Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal, či Tottenham. Leicester je nechal všechny za sebou. Mluvit o Zlínu v souvislosti s titulem by bylo zatím hodně předčasné. Přesto "Ševci" vynikajícím vstupem do ligové sezony udivují. Před začátkem sezony byli podle bookmakerů třetím nejžhavějším kandidátem na sestup. Tak nízko je nyní už nikdo nehodnotí.

  • CO MAJÍ SPOLEČNÉHO: Trenérský rukopis

    Trenér Leicesteru Claudio Ranieri během zápasuFoto Reuters

    Claudio Ranieri z Leicesteru má profesní životopis mnohem bohatší než zlínský Bohumil Páník, přesto na obou trenérech lze najít společné rysy. Patří mezi nejvýraznější osobnosti na lavičce ve svých soutěžích. Dokázali také nastartovat své kluby poté, co se zpochybňovaly jejich schopnosti. Ranieri přišel do Leicesteru poté, co propadl s řeckou reprezentací v kvalifikaci o EURO 2016. Páník se zase musel vyrovnat letos na jaře s následky tragických výsledků, kdy Zlín ani jednou nevyhrál a nebýt nahraných bodů z podzimu, pakoval by se do druhé ligy. Jenže noc vystřídal den - Zlín zůstává kromě Sparty jediným neporaženým týmem v této sezoně.

  • CO MAJÍ SPOLEČNÉHO: Obrali favority

    Fotbalisté Zlína se radují z gólu Jakuba Jugase v zápase proti SpartěFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Bez vítězství proti velkým týmům na velký úspěch myslet nemůžete.  Leicesteru se jich v mistrovské sezoně podařila celá řada. Jedině Arsenal ho dokázal dvakrát porazit. Jinak svěřenci Claudia Ranieriho vyhráli či remizovali s Tottenhamem, Chelsea, Manchesterm United i City. Podobně se nyní prezentuje i Zlín. Dokázal už porazit mistrovskou Plzeň, ambiciózní Liberec a těsně přišel o výhru na Slavii a v pondělí vyválčil bod se Spartou.

  • ČÍM SE LIŠÍ: Góly střílí stopeři místo útočníků

    Kapitán slaví! Jakub Jugas se postaral o zlínský gól.Foto ČTK

    Zatímco Leicester táhl za titulem anglického šampiona útočník Jamie Vardy podporovaný křidelníkem Rijádem Mahrézem, v kádru „Ševců“ je tomu trochu jinak. Střílení gólů je zatím víc rozložený mezi celý tým. Stopeři Jakub Jugas a Tomáš Hájek jich mají na kontě pět, ofenzivní trio Dame Diop, Haris Harba a nyní již plzeňská posila Tomáš Poznar stihlo jen o jeden více.

  • ČÍM SE LIŠÍ: Finanční síla

    Thajští majitelé s trenérem Claudiem RanierimFoto Profimedia.cz

    Příjmy v anglické lize? To je úplně jiná galaxie především zásluhou vysoké ceny televizních práv. Celkové výnosy Leicesteru z nečekaného titulu se podle odhadů expertů měly vyšplhat až k pěti miliardám korun. Navíc klub vlastní bohatí thajští majitelé, kterým nedělá problém za posilu vytáhnout z pokladny obrovskou částku. Za útočníka Islama Slimaniho zaplatili v létě 890 milionů korun. To podmínky Zlínu jsou úplně někde jinde. Klub se do zběsilých nákupů nemůže pouštět. Využívá hráče z větších klubů na hostování, či sází na vlastní odchovance. Jeho roční rozpočet činí podle odhadu deníku Sport 50 milionů korun.

  • ČÍM SE LIŠÍ: Síla udržet opory

    Jamie Vardy otevřel skóre utkání proti SwanseaFoto Reuters

    Konsolidovaná sestava bez výrazného oslabení. Leicesteru se podařilo udržet tým pohromadě v zimě, když už bylo jasné, že míří vysoko. Ze základní jedenáctky pak v létě zmizel pouze král osobních soubojů N´Golo Kanté, kterého vykoupila Chelsea. Jinak zůstaly v kádru všechny opory včetně  Mahréze a Vardyho, o které byl největší zájem. Odolávat nabídkám ze silnějších klubů je pro Zlín téměř nemožné. Už letos dvakrát ztratil kapitána. V lednu odešel do Slavie Lukáš Železník, na konci srpna přestoupil jeho nástupce Tomáše Poznar do Viktorie Plzeň.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud