Pavel Janega
23. září 2016 • 14:03

Jak ve Spartě využít Rosického: Vedle Frýdka, nebo jištěný dvojicí?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | V neděli má přijít jeho chvíle. Proti Slavii, odvěkému rivalovi. Tomáš Rosický bude trumfem Sparty v prestižním derby. Poslední dva týdny se chystá na to, aby mohl nastoupit od úvodní minuty. Zranění ho netrápí. „Připravuje se s týmem,“ sdělil trenér Zdeněk Ščasný. Teď jen musí vymyslet, jakou roli a pozici své největší hvězdě přidělí. Ideálně tak, aby maximalizoval její výkon. Varianty se nabízejí dvě s tím, že „Rosa“ dostane absolutní volnost a nebude svázaný taktikou.



1. Rosický jako zatažený záložník

Je to varianta, kterou trenér Zdeněk Ščasný upřednostňuje. V derby se očekává, že Sparta bude v tlaku, takže je lepší mít na hřišti více útočných a kreativních hráčů než těch destruktivních. Pokud zvolí stejné rozestavení jako ve Zlíně (4 – 2 – 3 – 1), v základním postavení začne Tomáš Rosický vedle Martina Frýdka.

O defenzivu se však bude starat primárně druhý jmenovaný. Kouč Sparty navíc plánuje, že svou největší hvězdu nebude svazovat přílišnými taktickými povely. Rosický dostane totální volnost chodit si pro balony do všech prostorů – i mezi stopery. Je ověřené, že nejsilnější je právě na míči.

Varianta č. 1 - Rosický jako zatažený záložníkFoto Deník Sport

2. Rosickému kryjí záda dva středopolaři

Výhoda této varianty spočívá v tom, že se Rosický může plně soustředit na ofenzivu, protože černou práci za něj ve středu pole odvedou Lukáš Mareček a Martin Frýdek. Stála by však místo jednoho z křídelních hráčů, patrně Josefa Šurala. Bořek Dočkal by se totiž musel přemístit na pravé křídlo a odtud si při kombinaci sbíhat doprostřed.

Další důležitá věc: v tomto vyšším postavení hrál Rosický pod trenéry Michalem Bílkem a Pavlem Vrbou v národním týmu. Nyní je ale připraven naskočit na jakoukoliv pozici.

Varianta č. 2 - Rosickému kryjí záda dva středopolařiFoto Deník Sport

Sparta - Mladá Boleslav: Rosický jde na plac, vystřídal Váchu
Video se připravuje ...

Tomáš Rosický odchází z hřiště po remíze 2:2 s Mladou Boleslaví
Tomáš Rosický odchází z hřiště po remíze 2:2 s Mladou Boleslaví

Rosického dresy chtějí i fanoušci z Hong Kongu nebo Argentiny
Video se připravuje ...

Sparta - Mladá Boleslav: Fanoušci Sparty přivítali Rosického pokřikem a obřím portrétem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud