27. září 2016 • 04:59

Kdo může vést Spartu? Nejblíže je Guľa, ve hře Trpišovský i Kotal

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo usedne na lavičku pražské Sparty jako hlavní kouč po Zdeňku Ščasném?Kdo usedne na lavičku pražské Sparty jako hlavní kouč po Zdeňku Ščasném?FOTO: sport

    Éra trenéra Zdeňka Ščasného ve Spartě po porážce v derby skončila, hledá se jeho nástupce. Kdo patří mezi kandidáty na uvolněný post? Do nejužšího výběru možných kandidátů patří Jindřich Trpišovský z Liberce, po kterém před sezonou toužila už Plzeň. Šanci by mohl dostat i Adrián Guľa, který si udělal jméno v Žilině. Možný je i příchod Václava Kotala – ten v minulé sezoně vytáhl Brno až blízko pohárových příček. Ostatní varianty se zatím jeví jako velmi nepravděpodobné.

  • Adrián Guľa (Žilina)

    Šance na příchod: 50 % 

    Pro sparťanského fanouška nepříliš známé jméno, ve fotbalových kruzích je ovšem slovenský kouč považován za velkého odborníka. Vyznává rychlý, kombinační a ofenzivní fotbal. Opírá se rovněž o mentální trénink.

    V kabině Žiliny je třeba nakreslená pyramida: dole jsou základní věci jako přihrávka či driblink, úplně na vrcholu je zápas evropské soutěže před 80 tisíci fanoušky. Neustále se vzdělává, hodně sleduje práci Arséna Wengera, Jürgena Kloppa či Josepa Guardioly.

    Své poznatky a inspiraci následně převádí do praxe ve svém mužstvu. Také využívá moderní technologie, například každému hráči rozesílá do iPadů podrobné statistiky jeho výkonů.

    Adrián GuľaFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Jindřich Trpišovský (Slovan Liberec)

    Šance na příchod: 30 %

    Nejprogresivnější kouč v Česku, který i přes problémy a odchody klíčových hráčů naučil Liberec hrát atraktivní fotbal. S týmem se dvakrát probojoval do základní skupiny Evropské ligy, v tuzemské lize skončil v minulém ročníku na třetím místě. Letos je to horší, Slovan je třetí od konce, ale má zápas k dobru.

    Trpišovský je zajímavý pro Spartu hlavně tím, že umí pracovat s týmem. Naplno využije potenciál i u problémových jedinců, jako je Egon Vůch. Stejně jako Guľa hodně dbá na moderní trendy, studuje nové taktické prvky a za svůj velký vzor má Jürgena Kloppa. Otázkou je, zda by ho v rozjeté sezoně Sparta dokázala z Liberce vykoupit.

    Jindřich TrpišovskýFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Václav Kotal (reprezentace U17)

    Šance na příchod: 15 %

    Trenérský pedant, který nepodcení jediný detail. Všechno musí jít podle plánu. I díky tomu Zbrojovka Brno pod jeho vedením hrála na 150 procent svých možností a minulou sezonu zakončila na šestém místě. Jeho předností je organizace hry. Kdekdo mu vyčítá, že je až příliš defenzivní, ale to je dané tím, že od každého hráče vyžaduje maximální úsilí směrem dopředu i dozadu.

    Jednoduše řečeno: v defenzivní činnosti chce být bezchybný a hrát na jistotu. Také umí přepínat mezi rozestavení na čtyři a tři obránce. Systém 3 – 5 – 2 vypiloval takřka k dokonalosti. To se ve Spartě po odchodu Ščasného, jenž na stejnou formaci sázel hlavně v pohárech, může hodit.

    Václav KotalFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Někdo jiný

    Šance na příchod: 5 %

    Objevují spekulace, že by mohl přijít Ivan Hašek. Ve Spartě už působil v letech 1999-2001, nyní ale v hledáčku není. Bývalý předseda FAČR navíc obdržel nabídku z Kataru, kterou s velkou pravděpodobností přijme.

    Sázkové kanceláře také vypsaly poměrně nízký kurz na Luboše Kozla, kouče reprezentační osmnáctky. A neopomeňme ani variantu, že by podzim odkoučovala trojice asistentů Holoubek, Svoboda, Hejkal.

    Ivan Hašek ještě jako trenér celku Al Ahlí během soustředění v PrazeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

    DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O SITUACI VE FOTBALOVÉ SPARTĚ ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT. Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

    Titulní strana úterního vydání deníku SportFoto sport

    Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

    Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

    Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud