Jan Podroužek
22. října 2016 • 10:25

Ďurišův příběh: náhradník i hvězda. Nic mu nespadlo z nebe, chválí ho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeň ho nosila na ramenou, protože dvakrát pomohl Viktorii do Ligy mistrů. Ale taky z ní zmizel na hostování jako nepotřebný. Ještě nikdy nedal gól Spartě. Má se to Michalu Ďurišovi povést zrovna teď, když ze všech třinácti soutěžních zápasů dal akorát tři góly? „On nikdy nerezignuje,“ říká o něm Ján Kovačík, předseda Slovenského fotbalového svazu a muž, který stál jako prezident Dukly Banská Bystrica na začátku útočníkovy kariéry.



Někdo se narodí rovnou ve vápně, dobře postavený a rovnou s nastavenou placírkou. Jako David Lafata. Co na tom, že léta letí, on to tam sází a sází a sází... Jeho plzeňský protějšek Michal Ďuriš musel jít jinou cestou. Dostal se až mezi evropskou elitu, hrál proti Barceloně, Bayernu, Manchesteru City, ale taky se o něm pochybovalo.

Přenesme se v čase. Málokdo věří. Eden sice ještě pořád burácí, ale šance je malinkatá. Viktoria hraje velký fotbal, dusí AC Milán. Postup ze třetího místa tabulky Ligy mistrů do Evropské ligy je v kapse, ale tady jde o víc. Stav 1:2, čas splašeně běží...

Až se po odvážné akci míč přimotá k němu. Švih, Ďuriš gól! Viktoria–AC Milán 2:2. Jeden z nejslavnějších výsledků novodobé plzeňské éry má parafu slovenského útočníka.

„Nebyl to objev ze dne na den. Že by najednou vyletěl, z ničeho nic, to ne. Michal musel růst postupně, tehdy měl v Banské Bystrici velkou konkurenci, ale bojoval s tím,“ vybavuje si Ján Kováčik dobu zhruba před deseti lety, kdy Ďuriš v profi fotbale začínal. „Tou cestou si ale postupně prošel, a pak po něm sáhl trenér Pavel Vrba z Viktorie Plzeň,“ posunuje se prezident Slovenského fotbalového svazu a bývalý šéf bystrické Dukly do léta 2010.

GALERIE | Podívejte se na srovnání Plzně a Sparty

Kdy střílely a kdy inkasovaly kluby góly
Kdy střílely a kdy inkasovaly kluby góly

„Pavel ho znal ze svého působení v Žilině, navíc šéf Viktorie Tomáš Paclík je můj dlouholetý přítel, celý ten přestup byl velmi rychlý a jednoduchý. Věděl jsem, k jakému jde trenérovi, a těšilo mě, že Michala povede dál právě Pavel Vrba,“ říká Kováčik.

Stejně ale trochu trvalo, než se na západě Čech rozparádil. V první - mistrovské - sezoně byl náhradníkem, v následující taky, až ve třetí začínal ročník jako člen základní jedenáctky. Jenže se o místo na jaře začal dělit s ostatními, a před sezonou 2014/2015 dokonce vypadl z plánů. Marek Bakoš, Stanislav Tecl a Jan Chramosta ho předběhli a Ďuriš šel hostovat do Mladé Boleslavi.

„Jemu to fakt nespadlo z nebe. Ale tím, že je jedním z ukázkových profesionálů, jakých člověk za dvacet let ve fotbale pozná jen pár, ví, o co mu jde, že fotbal je kolektivní hra a až pak je on jako jednotlivec, všechno se mu vrátilo,“ smeká před jeho přístupem Kováčik.

Volte NEJ sestavu z hráčů Plzně a Sparty ZDE>>>

Za rok byl zpátky. Šestnáct gólů v lize, boj o střeleckou korunu, kvůli níž dokonce nastupoval s lehce zraněným kotníkem, k tomu se s národním týmem dostal na EURO 2016. Jenže na něm zrovna nezářil, spíš se jím protrápil a třeba ve třetím zápase skupiny proti Anglii ani nenastoupil. Pořád nekonečně bojuje.

Přesto mu v létě přiletěla nabídka z FK Ufa. Viktoria ale nesouhlasila, přestup zarazila, Rusové místo něj vzali sparťanského střelce Kehindeho Fataie. Mimochodem už v zimě mohl být pryč, to ho chtěl zase francouzský Montpellier.

Teď se pere s dalším démonem. Silná konkurence v plzeňském útoku, velká rotace. „Hrajeme na dva útočníky, rotujeme celkem čtyři, takže hráči nemají tolik minut, rozmělňuje se to mezi ně. Michal má kvůli tomu o něco menší vytížení, ale věřím, že jeho čas přijde,“ je přesvědčený kouč Roman Pivarník.

Ďuriš ještě nikdy nedal v lize gól Spartě, a to s ní má Viktoria zejména za poslední dobu výtečnou bilanci.

Může to přijít teď v neděli. Za odměnu.

Emoce, fauly i vyloučení. Takové jsou bitvy o čelo mezi Plzní a Spartou
Video se připravuje ...

Infografika k utkání Plzeň - Sparta

Infografika k duelu Plzeň - Sparta Infografika k duelu Plzeň - SpartaFoto Infografika Eva Škrovinová

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud