Jakub Dvořák
9. listopadu 2016 • 18:52

Svoboda: Hrajeme nejméně utkání v Evropě. Liga musí v závěru gradovat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po videu ve fotbale, které by zamezilo chybám sudích, se volá už poměrně dlouhou dobu. V Česku je zavedení této novinky už blízko. Na jeho testování kývla Ligová fotbalová asociace (LFA), která řídí ePojisteni.cz ligu. „Fotbal byl k tomuto kroku neustále vyzýván, a když jsme byli osloveni s tím, zda bychom měli zájem, neváhali jsme. Budeme jediná východoevropská země, která testování videa ve fotbale podstoupí,“ řekl na středeční konferenci LFA její předseda Dušan Svoboda.



Zatím se však jedná o pouze zkušební provoz, který bude tzv. off-line, což znamená, že hlavní sudí utkání nebude v kontaktu s videorozhodčím. Test potrvá sezonu a půl. Ligová asociace by jej chtěla použít už v prvním jarním kole nejvyšší soutěže. Kromě posuzování vstřelených branek bude video řešit nařizování pokutových kopů, udělování červených karet.

Videorozhodčí v Česku? Testování začne na jaře
Video se připravuje ...

„Neznamená to okamžité zavedení videa, ale spolupráci na vývoji s ostatními účastníky projektu za účelem možného zavedení videorozhodčích v budoucnosti," vysvětlil ředitel LFA Tomáš Bárta.

Druhým důležitým úkolem, který si LFA vytyčila, je změna hracího formátu první ligy, která by se však měla narozdíl od některých soutěží v zahraničí obejít bez play off - tak jako je tomu například v Polsku. LFA jde především o to, aby liga gradovala v závěrečných kolech a nestávalo se, že budou k vidění zápasy, které už o ničem nerozhodují.

Stát ČR Polsko Slovensko Maďarsko Rakousko Belgie Nizozemsko
Počet týmů v lize 16 16 12 12 10 16 18
Max. počet utkání 30 37 33 33  36  42 38
Délka zimní pauzy 11 týdnů 8 týdnů 10 týdnů  10 týdnů  8 týdnů  4 týdny  4 týdny
Průměrná hodnota kádru* 277 mil. Kč 244 mil. Kč 109 mil. Kč 185 mil. Kč 440 mil. Kč 782 mil. Kč 884 mil. Kč
*K 17.10. 2016 podle transfermarkt.com

„Z hlediska sportovního nám chybí více těžkých a atraktivních duelů. Kluby, které takových zápasů odehrají za sezonu maximálně tak 5-6, jdou do bojů o evropské poháry po dlouhé pauze a na jejich výkonech je to znát,“ uvedl Svoboda. „Proto potřebujeme formát, který hráče připraví a prověří na evropskou fázi. Třicet zápasů za sezonu je nejméně v celé Evropě a to jsme ještě zkrátili MOL Cup v závěrečných kolech na jeden duel,“ řekl předseda LFA. Nový hrací systém by mohl fungovat už od sezony 2018/19.

ČR bez Ligy mistrů? Musíme si ji uhrát jinak


Svoboda se také vyjádřil k chystané reformě Ligy mistrů, kdy budou mít kluby z předních evropských lig čtyři jisté účastníky v základních skupinách a tím pádem o jisté místo přijde tým na 11. místě, které nyní patří právě Česku.

Svoboda: Nový formát ligy? Od sezony 2018/19
Video se připravuje ...

„Pro prestiž ligy je účast v Lize mistrů nejvíc. Ať už se to týká návštěvnosti nebo zájmu o ni. Situace je však bohužel taková, že se tato varianta stane realitou. Můžeme se sice jako malá země spolčit a vytvořit určitou koalici, která bude proti, ale ve výsledku se vše nakonec bude stejně řídit podle toho, kdo Ligu mistrů ekonomicky nejvíce táhne a to musíme respektovat,“ řekl Svoboda na dotaz, zda Česko může plán UEFA nějak zvrátit.

„Dominantní roli mají nyní čtyři velké asociace (Anglie, Španělsko, Německo a Itálie) a s tím nic nezmůžeme. Musíme to vzít jako fakt a dělat vše proto, abychom byli schopni kvalifikovat se do Ligy mistrů i bez přímého postupu jako tomu bylo v minulosti u Slavie, Sparty či Plzně.“

KPMG: Česká liga je oproti jiným srovnatelným podhodnocená
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud