Jan Vacek
2. prosince 2016 • 16:37

Holoubek změnil Spartu. Hra podle Dortmundu, držení míče není klíčové

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to její letité poznávací znamení. Stejně jako Barcelona, Bayern či Paris St. Germain jsou zvyklí ve svých ligách herně dominovat, platilo to v tuzemské soutěži i pro Spartu. Časy se ovšem mění. A s nimi i způsob hry největšího českého týmu. V posledních týdnech je Sparta jiná, hlavní ofenzivní statistické ukazatele šly v jejím podání dolů. Souvisí to s rozsáhlou marodkou a enormní vytížeností hráčů, ale také způsobem hry, který mužstvu vštěpuje trenér David Holoubek.



Držení míče v průměru na hodnotě 60 procent, přes 550 přihrávek na zápas. To byla čísla, která Sparta v lize pod trenérem Zdeňkem Ščasným vykazovala utkání co utkání. Nyní, když je za kormidlem David Holoubek, je to jiné. Dominance v duelu i počet přihrávek už nejsou takové. „Pro mě osobně není držení míče hlavním ukazatelem, nepřikládám mu takovou váhu,“ vysvětlil už během podzimu Holoubek.

Nadějný kouč, který na sebe pořádně upozornil působením u sparťanského dorostu, se při své práci inspiruje v zahraničí. Už jeho devatenáctka se vyznačovala spíše rychlým přechodem do útoku, než zdlouhavým dobýváním soupeřových defenziv. „Chci bránit jako Atlético Madrid a útočit jako Borussia Dortmund,“ shrnul krátce svou filozofii mladý trenér.

CELÝ SESTŘIH: Hradec Králové - Sparta 1:2. Výhru nad nováčkem vystřelil Juliš s Pulkrabem
Video se připravuje ...

Právě hra německého giganta je Holoubkovi velice blízká. Platilo to zejména pro období, kdy klub vedl Jürgen Klopp. Dortmund tehdy nedominoval v držení míče, jeho hra byla odlišná od toho, co předvádí mužstva třeba pod Josepem Guardiolou. Přesto byla maximálně účinná. V sezoně 2010/2011 slavila Borussia mistrovský titul, v průměru ovšem držela míč pouze 51,4 procenta času. V bundeslize ji to řadilo až na šesté místo. O rok později z toho bylo znovu zlato. A držení míče? 53,4 procenta. Méně než Bayern či Mönchengladbach.

Sparťanské držení míče pod Holoubkem v lize
Zápas Výsledek Držení míče
Brno - Sparta 3:3 60%
Sparta - Jihlava 3:0 61% 
Plzeň - Sparta 1:0 46%
Sparta - Příbram 4:0 54%
Liberec - Sparta 0:0 39%
Sparta - Karviná 3:0 54%
Hradec - Sparta 1:2 41%

I Holoubek po svých svěřencích chce, aby hráli fyzicky náročný fotbal. Sparta se zaměřuje na rychlé výpady, k postupnému útoku už se tolik neuchyluje. Zároveň vychází z organizovanějšího a užšího obranného bloku. A to klidně i v zápasech proti kvalitativně slabším soupeřům. Pro trenéra Letenských je důležitá údernost, nikoli optická převaha. „Podstatný je účel přihrávek, nikoli jejich počet,“ vysvětluje.

Holoubkova slova potvrzuje pohled do dalších statistických kolonek. Pod jeho vedením tým vykazuje v průměru dvanáct klíčových přihrávek na utkání, pod trenérem Ščasným jich bylo jen devět. Sparta má rovněž více střel na branku, než tomu bylo do trenérské rošády, která proběhla na přelomu září a října.

Trenér Sparty David Holoubek slaví s hráči výhru v Hradci Králové
Trenér Sparty David Holoubek slaví s hráči výhru v Hradci Králové

Pod změnu herního způsobu Sparty se výrazně podepisuje i jiná skutečnost. A to obrovská marodka, která napříč podzimem zadusila pražský tým. Letenským dlouhodobě vypadla téměř polovina základního kádru, Holoubkovi zůstalo sotva jedenáct zdravých hráčů. S ohledem na působení v Evropské lize neměl progresivní kouč jinou možnost, než spoléhat stále dokola na stejná jména, kterým jen výjimečně ulevil nasazením některého z talentovaných mladíků.

Trio Michal Kadlec , Mario Holek či Tomáš Koubek proto na podzim odehrálo přes 1800 minut, o moc méně času na trávníku nestrávili ani Vjačeslav Karavajev, Bořek Dočkal , Lukáš Mareček , Costa Nhamoinesu či David Lafata . Jak šly zápasy po sobě, únava se kumulovala, nohy neposlouchaly. A to se logicky muselo projevit.

V duelu na hřišti Liberce měla Sparta rekordně nízké držení míče 39 %, to ovšem bylo výrazně ovlivněno faktem, že už v prvním poločase přišla o vyloučeného Dočkala. Minulý víkend proti Hradci Králové už byla kompletní, přesto se dostala pouze na hodnotu 41% a především v závěru musela v maximální únavě bránit hubený náskok.

Taková Sparta nyní je. Méně aktivní a dominantní, ale o to efektivnější a údernější. Přesně podle Holoubkova gusta.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Karviná 3:0. Nováček neměl šanci
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud